Nimet külfet dengesini korumayan kaybediyor
Kayıp Yıllar dediğimiz 90’lardaki “geleceği ipotek altına alan” popülist adımların izlerini, giderek silikleşerek dahi olsa, hala taşıyoruz. Bütçe’nin borca dair kalemleri, sosyal güvenlik sisteminin hala restorasyon gerektiren çatlakları…
2001’de “sürdürülemez” hale geldiğinden dolayı “terk etmek zorunda kaldığımız” bu hastalıkların başında, “kazandığından daha fazlasını harcama” hovardalığı yatıyordu. Ürettiğinden fazla tüketen “histerik” yapı, nimeti alıp külfeti öteleme kurnazlığını körüklemişti.
Krizden sonra şükür ki terk ettiğimiz bu hastalıklar, asla ortadan kalkmadı. Tıpkı her sağlıklı bünyede var olan koch mikrobu gibi, bizi vereme döndürmek için zayıf anımızı beklediklerini biliyoruz.
İktidara gelmek için prim borçlarını affeden, emeklilik yaşını neredeyse işe başlama yaşına çeken, çiftçiden taban fiyat karşılığı oy talep eden, kamu bankalarını soyup soğana çeviren, KİT’leri arpalık, popülizmi baş tacı eden “kayıp yıllar” mantığında, “1 lira fazla veren”, bizlere daha cazip görünebiliyordu.
Neticede hepimiz, nimete tamah ederken, külfeti, bir başka kesime öteleyebiliyorduk. Bütçemiz de buna göreydi; resmi ama gayrı ciddi rakamlar manzumesinden öte değeri yoktu.
Şimdi bir program açıklandığında, Bütçe ve Yıllık Plan konuşulduğunda, yalnızca memur ve kamu işçisi değil, özel sektörü, esnafı, KOBİ’si, finansçısı dâhil her kesim, “vaziyet” alıyor. Akıllı olan bu değil mi zaten…
SORUNLAMIZI TORUNLARIMIZA AKTARMADAN ÇÖZEBİLMELİYİZ
Yakın geçmişe bakıyorum. 45 yıldır çetelesini tuttuğum sorunlar envanterinden aklımda kalan şu; sorunlar bizi eskitti de biz sorunları eskitemedik.
Sebeplerine bakıyorum. Bütüncül bakmıyor, sorunu kendi sorumluluk alanımızın dışına öteliyor ve çözümleri erteliyoruz.
Hal böyle olunca, geleceği ipotek altına alıyor, torunlarımızın ikbalini tüketiyoruz. Hakkımız yok buna…
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.