Nasıl oluyor da faiz düşerken enflasyon yükseliyor!
Bir önceki Merkez Bankası Başkanı faiz indirme konusunda laf dinlemediği gerekçesiyle görevinden alınmıştı. Laf dinlemeyen gönderildiğine göre getirilen belli ki laf dinleyecekti ve nitekim Merkez Bankası hızlı bir faiz indirimine başladı.
Faiz aşağı çekilince enflasyon da düşecekti.
Beklendiği gibi de oldu. Faizin hızla indirildiği dönemde yıllık enflasyonda da belirgin bir düşüş gözlendi. Ama "ufak" bir ayrıntı vardı. Enflasyonun bu dönemde baz etkisi sayesinde düşeceği zaten aylar öncesinden belliydi.
Ne var ki yorumlar tabii ki başka türlü yapıldı.
Faiz düşürülmüş, böylece enflasyon da düşmüştü.
Demek ki neydi; faiz düşürülünce enflasyon da gerilerdi, bu ilişki kanıtlanmıştı.
Ya son aylar?
Ya sonra? Son üç aydır olanlar...
Faiz gerilemeye devam ediyor ama enflasyon yükselmeye başladı.
Daha önce de yazdığımız gibi bazıları gol pası kıvamında "Faiz aşağı çekildikçe enflasyonun da ineceğini söylüyordunuz ve gerçekten de faiz düşürülünce enflasyon da geriledi, ne diyorsunuz" şeklinde sorular icat etmeye başlamışlardı.
Büyük bir "yaratıcılıkla" bu soruları soranlar acaba şimdi son oranlara bakıyorlar mı?
Ne oldu? Hani faiz düşürülünce enflasyon da geriliyordu.
Ama son üç ayda eğilim tümüyle tersine döndü.
Ekimde Merkez Bankası'nın ortalama fonlama maliyeti yüzde 15.76, o ay itibarıyla yıllık TÜFE artışı yüzde 8.55 düzeyindeydi. Merkez Bankası'nın faizi yıllık TÜFE'nin tam 7.21 puan üstündeydi.
Aradan üç ay geçti, ocak ayına geldik. Ortalama fonlama maliyeti yüzde 11.20, yıllık TÜFE artışı yüzde 12.15. Fonlama maliyeti lehine olan makas kapandığı gibi artık TÜFE artışı 0.95 puan daha yüksek.
Üç olasılıktan hangisi
Doluya koysak almıyor, boşa koysak dolmuyor! Bu nasıl olur? Üç olasılık mı var acaba?
Birincisi; enflasyon aslında daha düşük ama TÜİK yüksek bir oran açıklıyor ve bu yüzden de faiz aşağı çekildiği halde enflasyon düşmüyor görünüyor.
İkincisi; Merkez Bankası'nın verilerinde bir yanlışlık var, aslında faiz bu kadar düşürülmedi, bu yüzden enflasyon da yüksek seyrediyor?
Ve üçüncüsü; demek ki faiz indirilerek enflasyonu düşürmek mümkün olmuyor.
Son dönemde enflasyonun hızlanmasına yol açacak bir kur şoku da söz konusu değil.
Öyleyse? Şu durumda bu üç olasılıktan hangisi doğru?
Hepsi birbirinden beter! İlk ikisinden biri desek, iki kurumu töhmet altında bırakacağız. Üçüncüyü seçsek bir iktisat teorisi çürümüş olacak.
Enflasyon daha da yükselebilir
Dün de yazdık. Geçmiş yıl eğilimlerine dayandırdığımız varsayım bu şubatta yıllık TÜFE artışının daha da yüksek gerçekleşebileceğini gösteriyor.
Aslında bu durum yılın tümü için geçerli sayılır. Bu yılki TÜFE artışı öyle varsayıldığı gibi yüzde 8'lerde tutulamayacak ve en iyi olasılıkla yüzde 13 dolayında gerçekleşecek.
Biz bir yandan ılımlı da olsa faiz indirimine devam eder ve halen yüzde 11.25 düzeyinde bulunan politika faizini (ocaktaki yüzde 11.20 ortalama fonlama maliyeti) daha da aşağı çekersek faiz düşerken enflasyonun da düşmediği, hatta tam aksine arttığı gerçeğini bir kez daha yaşamış oluruz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.