Müzakerede önemli olan nokta…
İhracat pazarlarını araştırdınız, hedef ülkelerinizi veya pazarlarınızı belirlediniz.
Bunun için de bir hayli zaman ve emek sarf ettiniz, gerginlik yaşadınız.
Bir de baktınız ki mutlu son kapınızda ve olası müşteriniz görüşme talebinizi kabul etmiş.
Hem kendinizi göstermek hem de sunumlarınızın etkisinin en yüksek düzeyde olmasını sağlamak adına, müşterinizi ziyarete gideceksiniz.
İşin bağlanabilmesi için yapılacak pazarlık görüşmelerine kendinizi iyice hazırladınız.
Sunumunuz hazırlandı, numuneler çantada, rezervasyonlar tamam ve yola koyuldunuz.
Heyecanlı gün geldi ve siz, randevunuza saatinde gitmek üzere hazırsınız.
Olası müşteriniz sizi çok kibarca karşıladı, ikramda bulundu ve görüşmelere başladınız.
Onlar “ Her ne kadar bizi tanıyorsanız da size kendimizi bir de biz anlatalım “ dediler.
Onlar sunumlarını bitirdiğinde, siz de kendiniz hakkında detaylı bilgi vermek üzere izin isteyerek, hazırlamış olduğunuz sunumunuz ile tanıtımınızı yaptınız.
Küçük bir kahve molası, farklı konularda az bir sohbet ve müzakereye başladınız…
Vermiş olduğunuz teklif üzerinde konuşmaya başlanıldığında doğal olarak biraz gerginlik yaşıyorsunuz ve dikkatli olmaya çalışıyorsunuz.
Ve fakat, işte o zaman önemli nokta ortaya çıkıyor.
Dinleme.
Kulaklarımız bize işitmek için gerekli amma dinlemek için beynimize gerek duyuyoruz.
Çok önemli olan nokta etkin dinleme yapmak.
Bunun için dikkatinizi dağıtacak her şeyden uzak durmalısınız ve size ipucu verebilecek her noktayı algılamaya çalışmalısınız.
Olası müşterimiz, sadece onu ikna ederek satış yapmamız gereken birisi değildir.
O bizim, sürdürülebilir bir işbirliği arayışı içerisinde olduğumuz iş ortağımızdır.
Onu sessizce, olması gerektiği gibi, yeterince dikkatli, doğru, önyargısız dinlemeliyiz.
Ki bize söylemek istediklerini doğru ve iyi anlayalım.
Bunun sonucunda da ihtiyaçlarını, beklentilerini doğru algılayıp anlayarak, ürünümüzün veya hizmetimizin onun tarafından kabul edilebilmesini sağlayacak bir şekilde konuşabilelim.
O bizim rakibimiz değil ve biz, birlikte kazanmak için bir araya geldik. Karşılıklı olarak birbirimizin menfaatlerini kollayabilmemiz için birbirimizi iyi anlamamız gerekir.
Bunun için de dinlerken kendimizi onun yerine koyarak dinleyebilmeliyiz.
Onun endişelerini, hissettiklerini anlayabilmek için satır aralarını okuyabilmeliyiz.
Soru sormaktan, anlaşılamayan noktaların açıklanmasını istemekten çekinmeyelim.
İyi dinleyemediğimiz zaman, en kötü düşmanımızla yüzleşmek zorunda kalırız.
Yanlış anlaşılmak.
Dinlerken, bir konuya vereceğiniz cevabı düşünmeye başlamak, sizi yanlış anlaşma uçurumuna düşürmesi kesin olan bir davranıştır.
Dinlerken, kafanızın içerisinde, muhatabınızın söylediklerinden başka bir şey dolaşmasın.
Unutmayın ki yazılı metinleri dönüp dolaşıp tekrar okuyabilir, yorumlamaya çalışabilirsiniz.
Ancak, müzakerelerde ve görüşmelerde sözler uçuşup gidecek ve size geri dönmeyeceklerdir.
Beden dilini gözlemlemenin de önemli bir dinleme unsuru olduğunu hatırımızda tutalım.
Konuşuyoruz amma anlaşamıyoruz olmasın.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.