Mücevherci ihracat için ‘gerilla’ oldu

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, göreve geldiği ilk günlerden itibaren yönetim kurulundaki arkadaşlarına şu mesajı verdi:

- Klasik ihracat çabalarına yeni yöntemler eklememiz gerekiyor. Yeni pazarlama formüllerini devreye alırsak ihracatımızı artırma yolunu açarız.

Kamar, Başkan Yardımcıları Emil Güzeliş, Atilla Keskin, Yönetim Kurulu Üyeleri Kamuran Sancar, Atasay Kamer, Ceyhan Hoşgör, Gürkan Merim, Hakan Saraç, Bogus Sıradağ, Mustafa Özcan, Selçuk Baydeniz, Mevlüt Yavuz, Hamza Kaya ve Haldun Ulutürk’le 2018’in sonlarına doğru gerçekleştirdiği yönetim kurulu toplantısında konuyu yeniden açtı:
- İhracatımızı artırmak için, “ilişki ve iletişim”e ağırlık verelim. “Gerilla pazarlama” formülünden hareketle “gerilla ihracat” yöntemini devreye alalım.

Bunun üzerine ilk adım, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir özel fuarla atıldı:
- Mücevher İhracatçıları Birliği üyesi 60 firmayla Riyad’da doğrudan alışverişin de gerçekleşebildiği fuar düzenledik. Fuara Suudi Arabistan’dan 600 alıcı katıldı.

Kamar ve ekibi benzeri bir fuar için yönünü Miami’ye çevirdi:
- 3 ay önce 25 firma ile Miami’ye gittik. Orada düzenlediğimiz butik fuara ABD ve Latin Amerika ülkelerinden 125 alıcıyı davet ettik. Fuara katılan üyelerimiz memnun kaldı.

Kamar, Miami’nin ardından Antalya’ya gündeme getirdi:
- Tatil havasında, alıcılarla bire bir görüşmelerin yapılabildiği fuar planlayalım. Rusça konuşulan ülkeler ve Doğu Avrupa ülkelerini kapsayacak fuar için Antalya’yı seçelim.

Fuarın takvimini de önerdi:
- Başta Rusya olmak üzere Rusça konuşulan ülkelerde 31 Aralık-8 Ocak arası tatildir. Bu tarihler içinde fuar yaparsak, çok sayıda alıcıya Antalya’da tatil cazip gelir.

“Jewellery Antalya” için Rixos Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince’yi aradı:
- Rixos Sungate’de mücevher fuarı düşünüyoruz. 400 oda kapatacağız. Sergi ve konferans salonunu fuar alanı olarak düzenleyeceğiz.

25 ülkeden 202 alıcıya davet çıkarıldı:
- Rixos Sungate’de “Jewellery Antalya” fuarımız var. 4-7 Ocak 2020’de eş ve çocuklarınızla birlikte sizleri ağırlamak istiyoruz. Gündüz alışveriş, gece eğlence var.

Zen’den Atasay’a Roberto Bravo’dan Altınbaş’a Eriş’ten Nacar’a 54 şirket fuara katılma kararı aldı. 8 şirket biraz büyükçe olan stantları 10’a bin dolardan, diğerleri 6 bin 500 dolardan kiraladı:
- Fuarı düzenlemek Mücevher İhracatçıları Birliği’ne 650 bin dolara mal oldu. 400 bin dolara yakın bedeli şirketlerden aldık. Kalan bölümü İhracatçı Birliğimiz karşıladı.

Rusya’dan Polonya’ya, Kazakistan’dan Özbekistan’a, Romanya’dan Ermenistan’a 25 ülkeden alıcıların geldiği fuarı gezerken Emil Güzeliş gözlemini paylaştı:
- Normal bir fuarda ziyaretçilerin yüzde 10’undan sipariş alınır, alışveriş yapar. Burada ziyaretçilerin yüzde 90’ı alışveriş yapar.

Piano’nun kurucusu Aytaç Kamar, şu saptamayı yaptı:
- Bu dönemde sektörümüzü kapsayan bir fuar yok. “Jewellery Antalya”, 14 Şubat Sevgililer Günü’ne hazırlık yapmak isteyen alıcı için tek adres olacak.

Mücevher İhracatçıları, 2019’u 4.2 milyar dolarlık ihracat, 4 milyar dolara yakın da yurt içinde yabancı turiste satışla noktaladı…

Mücevher İhracatçıları Birliği, “gerilla pazarlama” yöntemiyle ihracat çıtasını daha yukarı taşıyacak gibi görünüyor.

‘Paralel iş’ yapan kara listeye girer

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, “Jewellery Antalya”yı birlik üyelerine anlatırken şu uyarıyı yaptı:
- Bir an önce stant kiralayın. Fuar açıldığında “paralel iş” yapmaya kalkan olursa kara listeye alırım.

Fuarı gezerken Mustafa Kamar’la Mücevher İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Özcan arasında sıkça şu diyalogu duydum:
- O firma mı, “paralel” mi gelmiş. Sakın fuar alanımıza sokmayalım. Fuara davet ettiğimiz alıcıların yanına da yaklaştırmayalım.

Bunun üzerine fuarda “paralel”in ne anlama geldiğini sordum, Kamar yanıtladı:
- Bazı firmalar fuarımıza bu kadar güçlü alıcılar getireceğimize inanmadı. Stant kiralamadı. Şimdi otelde tatile gelmiş gibi yapıyor. Malları odasında tutuyor. Bizim davetlimiz olan alıcıları odasına götürüp pazarlama yapmaya çalışıyor. Buna izin vermeyeceğiz.

Sırada Dubai Afrika ve Asya var

MÜCEVHER İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Kamar, “Jewellery Antalya”yı otelde düzenlemelerinin gerekçesini anlattı:
- Normal fuar mekanlarında alıcı fuara hedeflediğimiz zamanı ayırmıyor. Otelde “her şey dahil” ağırlıyoruz. Hep otelde zaman geçirince, gün boyunca stantları dolaşıyorlar.

“Gerilla pazarlama”ya dönük fuarların arkasının geleceğini belirtti:
- Böyle bir fuarı Dubai’de de düzenlemeyi düşünüyoruz. Dubai, mücevher ticaretinde tam bir “hub” (merkez) oldu. Dubai’nin hiç üretimi yok ama mücevher ihracatı 15 milyar dolar.

Fuar için iki adres daha gösterdi:
- Afrika ve Asya’da da fuar butik fuar düşünüyoruz. Örneğin, Singapur’da da bir butik fuar yapabiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar