Mısır, Türkiye ile STA’yı sorguluyor
Türkiye’nin şu anda 20 farklı ülke ile serbest ticaret anlaşması (STA) bulunuyor. Güney Kore’den Şili’ye geniş bir coğrafyaya yayılan STA’lara dahil ülkeler arasında İsrail ve Mısır da var. İki ülke ile yaşanılan siyasi gerilimler doğal olarak ekonomik ilişkilerimize de yansıyor. Tabii STA’lar da gelişmelerden nasibini alıyor.
Her ne kadar İsrail ile ekonomik anlamda ilişkiler olumlu seyretse de Mısır ile yaşanan gerginlik, uzunca bir süredir resmi temasların kurulmasını engelliyor. Mısır, geçtiğimiz günlerde gayriresmi olarak Türk ürünlerine boykot kararı aldı, ülkenin devlet kanallarında Türk ürünlerinin kullanılmaması için çağrı yapıldı. Bu isimlerden biri de kararlı hükümet destekçisi olan ünlü televizyoncu Ahmed Moussa’nın Türk ürünlerinin kullanılmamasına yönelik çağrıydı. Aslında Mısır’da olanlar sadece boykot veya ambargo çağrılarıyla sınırlı değil. Resmi olarak ilk kez Mısır Parlamentosu’nda ilk kez Türkiye ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın kaldırılmasına yönelik çağrı yapıldı. Çağrıyı yapanlar ise Devlet Başkanı Sisi’ye yakınlığı ile bilinen parlamenterlerden geldi.
İlk çağrıyı Mısır Meclisi’nin Sanayi ve Ticaret Komitesi Başkanı Mohamed Farag Amer yaptı. Bir grup milletvekiliyle açıklama yapan Amer, Türk ürünlerini boykot etme teklifinde bulundu, Mısır ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşmasının kaldırılması gerektiğini vurguladı.
MÜBAREK DÖNEMİNDE İMZALANDI
15 yıl önce Hüsnü Mübarek döneminde imzalanan anlaşmanın Mısır ürünlerine zarar verdiğini ve yerel pazarın zor durumda kaldığını dile getiren Amer, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı'na da bir dosya sunduklarını ifade etti. Amer’in ifadelerine bir başka milletvekili Mohamed Al-Ghoul da destek verirken, ülkede bazı şirketlerin çok zor durumda kaldığını belirtti.
Türkiye’den ithal edilen odun parçacıklarının pazarda büyük pay sahibi olduğunu söyleyen Al-Ghoul, Edfu ve Nag Hammadi şehirlerindeki sunta fabrikalarının kepenk indirmek zorunda kalacağını dile getirdi.
TİCARET HACMİ 5 MİLYAR DOLAR
Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacmine baktığımızda ise son 3 yıl içinde gözle görülür bir düşüş yaşanıyor. Afrika kıtasında Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülke olan Mısır ile ticaret STA’nın imzalandığı 2005 yılında 954 milyon dolardı. Türkiye 687 milyon dolar ihracat yaparken, ithalat ise 267 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Muhammed Mursi’nin göreve geldiği yıl olan 2012’de ticaret hacmi ilk kez 5 milyar dolara ulaştı. 2018’de 5.2 milyar dolar olarak gerçekleşen ikili ticarette Türkiye’nin ihracatı 3.1 milyar dolar olurken, ithalat ise 2.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Mısır’da parlamentoyu rahatsız eden rakam ise ticaret hacminin 862 milyon dolarla Türkiye lehine olan fazla oldu. Mısır, siyasi olarak gerilimi ticarete yansıtmak istiyor. İki ülke arasındaki STA’nın iptaline ilişkin girişimler, bunun en önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilebilir.
Türk devi o ülkede hızlı büyüyecek, 3 yılda 60 mağaza açacak
Türk perakendesinin en hızlı büyüyen markalarından olan, işadamı Vahap Küçük'ün yönettiği LC Waikiki, 2013’te girdiği Ukrayna'da da hızlı büyüyecek. Şu anda ülkenin değişik bölgelerinde 32 mağazası olan LC Waikiki, Ukrayna'da bu yılki ilk mağazasını başkent Kiev’deki River Mall'da açacak. 2023 yılına kadar ise yani 3 yılda LC Waikiki’nin ülkedeki mağaza sayısı 82 olacak.
2023’TE 3 BÜYÜK MARKA ARASINDA OLACAK
Kiev’deki River Mall’daki LC Waikiki'nin mağazası ise 1.880 metrekare olacak ve 2 kat ile çalışacak. Türk şirketin 32 mağazası ise Kiev dışında Chernihiv, Zhytomyr, Kharkiv, Lviv, Dnipro, Kryvy Rih, Zaporizhia, Odesa gibi kentlerde yer alıyor.
Türk zincirin 47 ülkede 990'dan fazla mağazası var ve 2023 yılına kadar Avrupa'nın en başarılı üç giyim bayisinden biri olmayı planlıyor.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.