Milliyetçi kapitalizm
James Joyce, kült kitabı Ulysses’in büyük kısmını İsviçre’nin Zürih şehrinde yazdı. Kentin o dönemdeki meşhur mekânı Cafe Odeon’a, Joyce gibi Lenin de gidiyordu. Milliyetçi kapitalizm terimini ilk kez burada Lenin kullandı.
Milliyetçi kapitalizm, tasarrufların milli çıkarlara yönlendirilmesidir. Devletin rehberliğinde bu gerçekleşir. Lenin’in bu ifadeyi dile getirmesinden 110 yıl sonra dünyada bu eğilim gözleniyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron geçen sene yaptığı bir konuşmada, ‘‘Avrupalılar, Amerikan hazine ve şirket tahvillerine her yıl yüz milyarlarca euroluk finansman sağlıyorlar. Bu paranın kendi çıkarlarımız için kullanılması gerekiyor. Bu yapılmazsa Avrupa ölebilir’’ dedi. Avrupa Merkez Bankası eski başkanı Draghi de, Avrupa için çıkış yolunu anlattığı kapsamlı bir raporu 2024’te AB Komisyonu’na sundu. Draghi bu dokümanda Avrupa’nın rekabet gücünü artırması için taze paranın hangi alanlarda kullanılması gerektiğini belirtti. İngiltere’de, emeklilik fonlarındaki paranın belirli bir oranının iç yatırımlara kanalize edilmesi bir süredir tartışılıyor.
Temel olarak; enerji altyapısı, savunma sanayii, teknoloji gibi alanlara kaynaklar yönlendirilmek isteniyor. Devletlerin sadece milli tasarrufları değil, özel sektörün yatırımlarını da yönetmek isteyeceklerini düşünüyorum. Trump yönetiminin sermayeyi nasıl kontrol etmek istediği ilk safhada ortadadır. Milliyetçi kapitalizm veya devlet kapitalizmi üzerine çok konuşacağız.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.