Mesleki eğitim için OSB’lere daha fazla alan açılmalı
İş gücü piyasası açısından Türkiye belki de dünyanın en ilginç ülkelerinden biri. Bir yanda işsizlik rakamları sürekli artarken, diğer yanda başta sanayi sektörü olmak üzere işletmeler çalıştıracak kalifiye eleman bulamamaktan yakınıyorlar. Bu ay açıklanan verilere göre geniş tanımlı işsizlik yüzde 26.7’lik oranla son 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Piyasa ekonomisinin temeli olan arz-talep dengesi kuramı ne yazık ki Türkiye iş gücü piyasası söz konusu olduğunda işe yaramıyor. İş gücünün mevcut nitelikteki arzı iş dünyası tarafından talep görmüyor, iş dünyasının arz koşulları iş gücü tarafından karşılanamıyor. Bu durumun pek çok nedeni var elbette. Türkiye’de mesleki eğitimin kalitesi hiçbir zaman çok yüksek olmadı. 28 Şubat sürecinde alınan kararlarla mesleki eğitim nicelik açısından da kan kaybetti. Son yıllarda bazı atılımlar yapılmaya çalışılsa da, yeterli olduklarını söylemek güç.
Bunların başında mesleki eğitime ilgili sektörlerin entegrasyonunu sağlayacak adımlar geliyor. Bu kapsamda da organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik Anadolu liseleri öne çıkıyor.
Mesleki eğitim müfredatı uzun yıllar masa başında, sektörlerin görüşlerine ihtiyaç duyulmadan hazırlandı. Eğitim öğretim alt yapısındaki yetersizlikler de buna eklenince, öğrenciler lisesinden mezun oldukları mesleklerinin çırakları kadar bile itibar göremediler. OSB içlerinde, özellikle OSB tüzel kişilikleri tarafından yönetilen özel mesleki ve teknik Anadolu liseleri bu bakış açısını değiştirme anlamında çok güzel örnekler ortaya koydular. Ege’de de bu kapsamda pek çok başarılı okul var.
Türkiye’deki OSB sayısı 2024 sonu itibariyle 408’e yükseldi. Ülkenin sanayi üretiminin yarısına yakınının gerçekleştiği bu bölgeler, 2.5 milyonun üzerinde istihdam sağlıyorlar. Bu rakamların artmasının önündeki engellerden biri de nitelikli iş gücü yetersizliği. Eleman bulamadığı için yatırımdan vazgeçen sanayiciler var. OSB’lerde 35’i resmi, 50’si özel olmak üzere 85 tane mesleki ve teknik Anadolu lisesi yer alıyor. Bu okullarda eğitim gören öğrenci sayısı 60 binin üzerinde. Ege’deki durumu özetlemek gerekirse; Afyonkarahisar’da biri resmi- 2’si özel, Balıkesir’de bir resmi, Denizli’de bir özel, İzmir’de 2’si resmi-4’ü özel, Kütahya’da bir resmi ve Manisa’da bir özel olmak üzere 13 lise yer alıyor.
Özel okulların bazıları OSB tüzel kişiliklerine ait. Bunları İzmir Atatürk OSB Nedim Uysal MTAL, Kemalpaşa OSB Zülfü Mevlüt Çelik MTAL, Denizli OSB Teknik Koleji MTAL, Manisa OSB MTAL olarak sıralayabiliriz. Devlet, mesleki ve teknik Anadolu liselerine eğitim verdiği meslek grubuna göre öğrenci başına 27 bin ile 57 bin TL arasında destek sağlıyor. OSB’ler, kendi işlettikleri okullarda kar amacı gütmedikleri için, eğitimin güncel ve kaliteli olması amacıyla bu desteklerin üzerine kendi bütçelerinden ek yapıyorlar. Elbette bu durum vatandaşlar tarafından takdir ediliyor. Bunun göstergesi de ailelerin bu okulları bakışında gizli.
Aileleri mesleki eğitime ikna eden okullar
Aileler çocuklarını doktorluk, mühendislik, avukatlık gibi mesleklere yönlendirme amacıyla düz liseleri tercih ederlerken, son yıllarda OSB’lerin bünyesindeki meslek liseleri bu algıyı değiştirdi. Liselere giriş sınavı puanları üzerinden alım yapan bazı okullarda, puan düzeyinin her sene arttığını görüyoruz.
Türkiye’de futbol konuşulurken, sorunlar arasında ilk sıralarda hep alt yapıya gereken önemin verilmemesi yer alır. OSB’lerdeki mesleki ve teknik Anadolu liselerini de bu kapsamda değerlendirebilir, sanayinin altyapısı olma yolunda kendilerini ispatladıklarını söyleyebiliriz.
Söz konusu okullar mesleki eğitimin bu mesleği yapanlar tarafından verilmesi gerektiğini gösteren en önemli örnekler. Organize sanayi bölgelerine bu kapsamda daha fazla destek ve daha geniş bir hareket alanı sağlanması durumunda, en azından mesleksizlik sebebiyle oluşan istihdam açığının giderilmesi konusunda büyük bir adım atılmış olacaktır.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.