‘Menşei Şahadetnamesi’ni geçmişe işleterek yazılan cezalar bizi zora düşürecek

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

Etiket Sanayicileri Derneği (ESD) Başkanı, Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Üyesi Aydın Okay, önce ASD’nin Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği mektubun giriş bölümünü gösterdi:

- 24. 05. 2019 tarihli 30783 sayılı T.C. Cumhurbaşkanlığı’nın “Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında eşyaların ithalatında “A. TR Dolaşım Belgesi” ibraz edilmiş olsa da Bakanlığın belirlediği risk kriterleri uyarınca “Menşei Şahadetnamesi” istenmesini olumlu karşılıyoruz.

Ardından ABD ile son 1-2 yıldır yaşanan “yaptırım restleşmesi”ni anımsattı:
- ABD, ülkemize yönelik “ekonomik yaptırımları” gündeme getirdiğinde, hükümetimiz de ABD’ye karşı aynı sektörleri kapsayan “yaptırımları” uygulamaya koydu.

“Yaptırımlar” kapsamında bazı ürünlerin gümrük vergisinin yüzde 25’e çıkarıldığının altını çizdi:
- Bunun üzerine bazı şirketlerin ABD’den ithal ettiği ürünleri örneğin Kanada, Hollanda, Almanya üzerinden getirilmiş gibi gösterip, yüzde 25 vergiden kaçtığı görüldü.

Gümrük Yönetmeliği’nde değişikliğin bu nedenle gündeme geldiğini belirtti:
- Devletimiz, “yaptırımlar” üzerine bazı şirketlerin “arkadan dolandığını” gördü. Hükümetimiz haklı olarak “Menşei Şahadetnamesi” istenmesi kararını devreye aldı.

Sonra ASD’nin Ticaret Bakanlığı’na yazdığı mektubun devamını okudu:
- 24. 05. 2019 tarihinden önce ticareti yapılmış ara mamul ve hammaddelerimiz için geriye yönelik uygulamalar, ek tahakkuk ve ceza kararlarına sebep oldu.

Geriye yönelik uygulamaların yarattığı etkiyi yine ASD mektubundan aktardı:
- Geriye yönelik uygulamalar, Türkiye ambalaj sanayimizin önemli üretici ve ihracatçılarından olan derneğimiz üyeleri dahil, birçok firma için ciddi bir maddi-manevi risk yaratıyor.

Aynı riskin Etiket Sanayicileri Derneği üyesi şirketler dahil, ABD’nin “yaptırım” uyguladığı tüm sektörlerdeki şirketlere yansıdığını kaydetti:
- Şimdi Gümrükler Genel Müdürlüğü örneğin yıllardır Almanya’dan getirilen bir ürüne, “Bu, aslında ABD malı olabilir” şüphesiyle ilgili firmaya cezayı kesti. Yani, gerçekten “arkadan dolanan” şirketler saptanıp, onlara ceza kesilmesi yerine genelleme yapıldı.

Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün “genelleme” yapmasının kaynağına indi:
- Gümrük idareleri, “Menşei Şahadetnamesi” ibraz edilmemiş ürünler için Japonya’dan ithal edilmiş olsa bile “Bu ABD malı olabilir” şüphesiyle cezayı bastı.

Şu noktaya dikkat çekti:
- 24. 05. 2019’dan önce “Menşei Şahadetnamesi” ibrazı zorunluluğu yoktu. Buna rağmen o tarihten önceye dönük cezalar yazılıyor. Oysa, “Menşei Şahadetnamesi” istenip, ibraz edemeyenlere ceza kesilmesi daha doğru bir yöntem olurdu.

Etiket Sanayicileri Derneği üyesi 20 dolayında şirkete ceza gelmiş olabileceği tahminini paylaştı:
- Bizim sektör bu cezaları kaldıramaz. Firmalar haksız şekilde gönderilen örneğin 1 milyon liralık cezayla sıkıntıya girer.

Ticaret Bakanlığı’na şu çağrıyı yaptı:
- Geriye dönük uygulamalarla devreye giren cezaları iptal edin. Ortada Mayıs 2019 öncesine uzanan şüphe varsa, şirketlerden “Menşei Şahadetnamesi” isteyin. İbraz edemeyene veya ibrazda eksikleri olanlara cezayı yazın.

Ticaret Bakanlığı bu çağrıya kulak verir mi?

Devletimizle neden mahkemelik olalım

Etiket Sanayicileri Derneği Başkanı Aydın Okay, gümrük idarelerinin kestiği 24. 05. 2019 öncesine uzanan “Arkadan dolanmış olabilirsin” cezalarının muhatap şirketleri düşürdüğü duruma işaret etti:
- Örneğin derneğimiz üyesi şirketler, suçsuz olduklarını ispat etmek için Ticaret Bakanlığı’na, yani devlete karşı dava açmak durumunda kalacak.

Üyelerinin bu durumdan rahatsız olduğunu belirtti:
- Suçlu olmadığı halde cezaya muhatap olan üyelerimiz devletiyle neden mahkemelik olsun? Devletine karşı neden dava açmak zorunda kalsın?

Dünya Etiket Birliği’nin bize bakışı değişebilir

Etiket Sanayicileri Derneği Başkanı Aydın Okay, dernek adına Dünya Etiket Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu belirtti:
- Derneğimizi ve ülkemizi sektörümüzün dünyadaki en önemli örgütünün yönetiminde gururla temsil ediyorum.

Dernek üyelerine gümrük idareleri tarafından yazılan “arkadan dolandın” cezasına bir de bu açıdan baktı:
- Dünya Etiket Birliği yönetimi bizim derneğimize, “Sizin devletine karşı yanlış tutum içinde olan üyeleriniz var” diye şüpheyle bakarsa, bu ülkemiz için de imajı aşağı çekmez mi?

Tuna Turagay’ın sözleri umut verdi

ETİKET Sanayicileri Derneği Başkanı Aydın Okay, Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’a döndü:
- Ticaret Bakan Yardımcımız Rıza Tuna Turagay ile Bloomberg’de yaptığınız söyleşiyi izledim. Sayın Turagay, “Menşei Şahadetnamesi” kararının, “Dürüst sanayiciyi, şirketleri korumaya yönelik olduğunu” söyledi. Bakanlığımızın bu yaklaşımından memnun olduk.

Turagay’ın şu sözlerine işaret etti:
- Sayın Bakan Yardımcımızın, “Yanlışımız varsa düzeltiriz” ifadesini kullanması da bizim için çok önemliydi.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar