Melek yatırımcı sayısı neden artmıyor?

Şeref OĞUZ
Şeref OĞUZ ÖNERİ - YORUM

Çok özel bir yatırım türü. İş fikri ile buna destek verecek meleğin buluştuğu sistemin adı. Gelişmiş ekonomilerde yaygın. Bizde 10 yıl öncesinde Dragon’s Den Türkiye adlı TV programıyla gündeme gelmişti.

Fikir çok temel bir dinamiğe dayanıyor. İş fikri olup parası olmayanların; öncelikle aile, eş-dosttan destek araması, bizde de bilinir. Melek yatırımcılık, bunun kurumsal hale gelmesidir. Bir iş fikri ile bankaya, fona giderek kaynak bulabilirsiniz. Ancak melek yatırımcı, bir yandan elindeki kaynağa yeni zenginlik alanları ararken, diğer yanda destekleyeceği fikrin sürecine de katılır.

Gördüğüm, bizdeki iş fikirlerinin parlak ama eksik olduğudur. Melek yatırımcı tam da bu eksiğin odağında var olur; stratejik iş planından hedeflere ve insan kaynağı yönetiminden finansal uzmanlığa dek girişimcisine destek verir.

20 yıldır başarıları yanı sıra fiyaskoları da gördüm. Bizdeki para sahibi potansiyel melek yatırımcıların temel sıkıntıları şöyle; 1-sabırsızlar, 2-hata yapma hakkı tanımıyorlar, 3- ortaklık kültürü gelişmediğinden fonladığı girişimciyi kendi çalışanı gibi maaşa bağlama eğilimindeler, 4-süreç desteğindeki yetersizlikleri…

Melek yatırımcılık, servetini oturmadığı konutlarda veya yastık altında tutanlarımız için akıllı seçenek oluşturabilir. Bu arada bir uyarı; şeytan da kariyerine melek olarak başlamıştı. Melek yatırımcılar, start-up’u desteklerken şeytanlaşmayın.

UNİCORN YERİNE TURCORN DEMEK YETMİYOR

Unicorn, mitolojideki tek boynuzlu uçan at… Bizdeki karşılığı Burak… Girişimci dünyasında, yörüngeye çıkabilen, yani 1 milyar $ büyüklüğe ulaşabilen start-up şirketin tanımı…

Biz adını, Turkcorn diye değiştirdik. Büyüklük ölçüsünü de 1 milyar $ alarak… Ancak gayretli start-up’un adını değil bahtını değiştirmek gerekir. Bunun da yolu melek yatırımcıların zekice işleri seçebilmesi, kamunun yandaşa adrese özel değil de doğru projeleri desteklemesidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar