Mart enflasyonu fazla yüksek gelmeyebilir ama ya sonra?
Başlığın ilk bölümünü okuyunca akla ilk gelenin ne olduğunu, zihinlerde ne gibi sorular oluştuğunu tahmin etmek zor değil:
“Enflasyonun martta yüksek gelmeyebileceğini neye dayanarak söylüyorsun? Ayrıca tahminin kaç?”
İlk sorunun yanıtını vermeye çalışacağım. İkinci soru için bu kez kesin bir yanıtım yoksa da tabii ki iyi kötü bir tahmine sahibim, onu dile getireceğim.
Kaldı ki bir ayda enflasyonun görece düşük gelmesinden de öyle çok büyük anlamlar çıkarmak yanıltıcı olur. Son bir iki gündeki gelişmeler geçen haftaki kaosun piyasalar açısından biraz yatıştığı gibi bir izlenim uyandırıyorsa da Türkiye öyle bir girdabın içine sürüklendi ki bunun etkilerinin yakın dönemde ağır bir fatura olarak önümüze gelme olasılığı çok yüksek.
Mart niye düşük olabilir?
Fiyatlarda Ramazan ayına özgü olarak diğer aylardan farklı ve daha yüksek bir artış yaşanması ne yazık ki kanıksandı. Ramazan ayı demek, yine vurguluyorum, ne yazık ki daha yüksek fiyat demek. Bu durum belki biraz toplu alışveriş yapma isteğinin doğurduğu bir sonuç; ama ağırlıkla Ramazan ayı bahane edilerek yüksek zam yapma isteğinin yansıması. Fiyatlama davranışlarının bir türlü düzelmemesi ve tüketicinin bunu kabul edip olağan karşılaması da zam yapmak için can atan ve fırsat kollayanların elini güçlendiren bir etken.
Ama fiyat endeksi yalnızca gıda maddelerinin fiyatlarından ya da genel bir ifadeyle çarşı pazardaki fiyatlardan oluşmuyor.
Tüm fiyatlar için girdi niteliğinde olan bazı kalemler var, onların fiyatındaki değişim büyük önem taşıyor.
Bu kalemin ne olduğunu biliyorsunuz; akaryakıt. Benzin, motorin ve LPG fiyatındaki değişimin yönü ve boyutu önemli.
Her ne kadar son günlerde benzin ve motorine zam gelmişse de bu kalemlerin ay ortalamasındaki fiyatı şubat ayının altında. Fiyat endeksleri ay sonlarındaki fiyata göre değil, ay ortalamasındaki fiyata göre hesaplandığı, akaryakıt fiyatları da gün ağırlıklı olarak dikkate alındığı için ay ortalamasındaki fiyatın şubatın altında kalması önemli. Hele hele döviz kurunda sakinleşmiş görünse de geçen hafta yaşanan atak dikkate alınırsa.
Benzin ve motorindeki son fiyatların ay sonuna kadar bir daha değişmeyeceği varsayımıyla yapılan hesaplama, bu ay ortalaması itibarıyla benzinin şubata göre yüzde 2,2, motorinin yüzde 1,7 ucuzladığını gösteriyor.
LPG’nin fiyatı ise mart ortalaması itibarıyla şubata göre yüzde 0,9 yukarıda.
Ancak şu gerçeği bir kez daha vurgulamakta yarar var. Ay sonundaki fiyatlar dikkate alınarak hesap yapılırsa bu oranlar farklı çıkabilir. Ne var ki enflasyon hesaplaması son fiyatlara göre değil, ay ortalamasındaki fiyatlara göre yapılıyor.
Akaryakıtın ağırlığı yüzde 3,33
Akaryakıtın TÜFE’de yüzde 3,33 oranında ağırlığı bulunuyor. Fiyatlar ay sonuna kadar çok büyük bir sıçramaya konu olmaz ve aktardığım oranlar gerçekleşirse akaryakıt kalemi mart ayında genel fiyat artışını aşağı çeken bir etki yapacak.
Akaryakıtın doğrudan etkisi kadar dolaylı etkisi çok daha önemli. Ancak şu da bir gerçek; akaryakıt fiyatları yükselince ona göre belirlenen fiyatların, akaryakıt ucuzlayınca aşağı çekildiği de pek görülmüş bir şey değil. Dolayısıyla akaryakıttaki ucuzlama diğer kalemleri olumlu yönde etkilemeyecektir.
Kur artışı yüzde 4’e yakın
Mart ayının tamamlanmasına çok az kaldı ve şimdiye kadar oluşan ortalamaya göre bu ayın bir dolar ve bir eurodan oluşan sepet kurunda geçen ayın ortalamasına göre yaklaşık yüzde 4 artış oluştu.
Bu oran geçen yılın mart ayından bu yana kaydedilen en yüksek oran. İlginçtir, daha önce de geçen yılın mart ayında sepet kurda yüzde 4,4’lük bir artış olmuştu.
Bu ay tamamlanana kadar geçecek şu kısa sürede ortalama artış oranı yüzde 4’ün bir miktar üstüne de çıkabilir.
Döviz kuru eğer geçen hafta başlayan siyasi gerginlik sonucu bir atak yapmasa ortalama oran çok daha aşağıda oluşur; döviz kuru yüzünden akaryakıta bu hafta yapılan zamlar da çok muhtemeldir ki söz konusu olmazdı.
Yüzde 2,5 civarı olabilir
Mart ayı enflasyonunu Ramazan ayının etkisi yukarı itiyor. Aynı şekilde döviz kurundan gelen etki de olumsuz.
Ancak diğer yandan akaryakıttan doğan olumlu bir etki var.
Bütün bunları bir araya getirince ve piyasadaki genel eğilimi de dikkate alınca mart ayı enflasyonunun yüzde 2,5-3,0 arasında gelebileceği söylenebilir.
Mart ayı böyle geçilebilir. Peki aylık enflasyon bu düzeyde oluşursa bundan çok büyük mutluluk mu duymalıyız yani?
Yani sonrası, sonraki aylar ne olacak?
O da başka bir yazıya...
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.