MARKA destek programı ile PAK-C, sağlık çalışanlarını koruyacak
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA), Kocaeli için gerçekleştirdiği projeler ve sağladığı önemli desteklerle, faydalı işlere imza atıyor. Bölgenin eğitim, ekoturizm, dijital dönüşüm, inovasyon ve tarım konularında potansiyelinin belirlenmesi ve geliştirilmesini amaçlayarak, desteklerini her geçen gün daha da artıran MARKA’nın, koronavirüsle mücadele konusundaki desteklerini de kapsayan 2020 destek programlarında da başarılı olacağına inancım tam.
MARKA’nın 2010 yılından bu yana mesleki eğitimin, Ar-Ge merkezlerinin ve üretim altyapılarının güçlendirilmesi için sağladığı destekler her zaman takdir ediliyor. Bölgemize ve ülkemize fayda sağlamak amacıyla çalışmalarına durmaksızın devam eden MARKA, 2020’de 653 projeyi desteklemiş ve şu ana kadar toplam 37 binden fazla kişiye de eğitim vermiş. Şunu belirtmeliyim ki, MARKA’nın desteklerini saymakla bitiremeyiz. Bölgemizin gelişiminde büyük rol oynayan ve sorunların çözümüne imkan sağlayan projeleri desteklemeyi kendine bir vazife bilen MARKA tarafından geçtiğimiz günlerde koronavirüs ile verilen mücadeleyi desteklemek için, “COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı” oluşturulduğu açıklanmıştı. MARKA Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu da, bu program ışığında, COVID-19 salgınının etkilerinin azaltılması için acil çözüm sunan ve başarılı olan projelere 579 bin 394 TL destek sağlanacağını dile getirmişti. Bu desteğin, geçirdiğimiz bu zor günlerde aldığımız olumlu ve mutlu eden haberlerden biri olduğunu düşünüyorum.
Destek almaya hak kazanan başarılı projelere değinecek olursak, bu projelerden biri, TÜBİTAK Gebze yerleşkesinde faaliyetlerini sürdüren TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü(UME) tarafından sunulan, yeni RNA referans malzemesinin üretimi projesi. Yeni RNA referans malzemeleri, yapılan testlerin doğruluğunu artırmak amacıyla ülkemizde üretilen kitlerde, iç kalite kontrol malzemesi olarak kullanılacak. TÜBİTAK UME’NİN bu konudaki çalışması, tartışmasız, virüsle mücadelemizin ne kadar süreceğini, virüse yakalanma ihtimalimizin ne olduğunu bilmediğimiz bu süreçte, testlerin doğruluğu açısından gerçekten oldukça önemli ve ihtiyaçlara cevap verecek cinsten.
Tabii birde sağlık çalışanları için üretilecek olan pandemik anti kontaminasyon cihazı (PAK-C) var. Ben bu cihazın, sağlık çalışanlarının en büyük yardımcısı olacağına inanıyorum. Çünkü kullanıcıyı yormadan solunum yapabileceği geniş bir solunum ortamı oluşturmak, göz ve yüz bölgesinin dış ortam ile bağını keserek temas ile enfekte olma ihtimalini azaltmak, dezenfekte edilebilir sistemi ile tekrar kullanım imkanı sağlamak gibi bir çok özelliğiyle, kuşkusuz sağlık çalışanlarımızın virüse karşı en büyük korunma kalkanlarından biri olacak.
Yazımın başında da vurgulamış olduğum gibi MARKA, Kocaeli’de önemli faaliyetlere imza attı. MARKA şüphesiz ki diğer Doğu Marmara illerinde olduğu gibi Kocaeli’nin de gelişmiş ve refah bir şehir olabilmesi adına yapılan girişimlerde önemli ölçüde pay sahibi. İnanıyorum ki, bundan sonraki dönemlerde de gerçekleştireceği projeler ve sağlayacağı desteklerle, her zaman başarısını ortaya koyacak ve bir ‘marka’ olduğunu göstermeye devam edecek.