Malezya’da ‘uçak içi’nde büyüdü, ‘antiviral kabin elbisesi’ için Türkiye’yi seçti
KEYVAN Havacılık kurucusu ve CEO’su Mehmet Keyvan, bilgisayarından bazı havayolu şirketlerinin kabin ekiplerine giydirdiği tek kullanımlık tulumları gösterdi:
-Evet, hepimiz COVID-19’un bütün dünyayı sardığını, virüsten korunmak için önlem almamız gerektiğini biliyoruz. Ancak, uçağa bindiğinizde kabin ekibini hastane ortamındaki gibi tulumlarla görmek tedirginlik yaratmaz mı?
Ardından Türkiye’de tasarlayıp ürettikleri kabin ekibi üniforması örneğini ekrana yansıttı:
- Havayolu şirketleri kabin ekipleri için “antiviral-antibakteriyel” üniforma.
Sonra iş hayatına ilişkin öyküsüne girdi:
-Tahran’da doğdum ve büyüdüm. Uçak mühendisiyim. 2 yıl Dubai’de özel jetlerle ilgili danışmanlık yaptım. 2005’te Kuala Lumpur’a (Malezya) yerleştim.
Kuala Lumpur’da iş jetlerine uçak içi tasarımı ve dekorasyonu hizmeti veren şirket kurduğunu belirtti:
- Kuala Lumpur’da kendi hangarımız var. Uçak içi dekorasyon işlerinde orada sertifika almam çok daha rahat oldu. 15 yıldır Kuala Lumpur’da özel jetler konusunda danışmanlık ve uçak içi dekorasyon hizmeti veriyorum.
İş için sıklıkla Türkiye’ye geldiğini, eşinin İstanbul’u çok sevdiğini kaydetti:
- COVID-19 süreci ortada yokken kabin ekiplerine “antiviral-antibakteriyel” üniforma hazırlama planı yaptık. Bu konuda yatırım için en doğru adresin Türkiye olduğunda karar kıldık.
Keyvan Havacılık’ı İstanbul’da Ocak 2020’de kurduğunu vurguladı:
-Türkiye’de moda-tasarım gücünün yanısıra aradığımız kumaşların da rahatlıkla üretilebileceğini gördük. Türkiye’ye 25 milyon liralık yatırımla giriş yapıp, üretim için kolları sıvadık.
Üretime dönük hazırlık çalışmalarının pandemiye denk geldiğine işaret etti:
- Çalışmalarımızı aksatmadan sürdürdük. İlk “antivirüs-antibakteriyel kabin ekibi üniforma”mızı 15 Temmuz 2020’de vitrine çıkardık.
Hazırladıkları kıyafetlere “antivirüs-antibakteriyel” özelliğini hangi malzemenin sağladığını sordum, yanıtladı:
- Kullandığımız kumaşların içerisinde “gümüş iyon” var. Söz konusu özelliği “gümüş iyon” sağlıyor.
“Gümüş iyon”u duyunca 2006 yılı eylül ayı sonlarında Milano’daki Ayakkabı Fuarı’nda İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi’nden Prof. Bülent Özipek’le yaptığımız sohbeti anımsadım.
Prof. Özipek’e şu soruyu sormuştum:
-Camide halıya çorapla basıyoruz. Ayakkabılardan çoraba bulaşan mikroplar halıya geçiyor. Aynı halıda secdeye varıyoruz. Bu konuda hijyeni sağlayacak çözüm bulunamaz mı?
Prof. Özipek, şu yanıtı vermişti:
- “Gümüş elyaf” karışımlı çorapla bu sorun önemli ölçüde çözülebilir. Çorabın içeriğinde yüzde 10 “gümüş elyaf” olsa mikrop tutmaz, kokuyu önler. Ayrıca cami halıları da “gümüş elyaf” karışımlı şekilde üretilebilir.
Bu sohbeti Keyvan’a anlattım, gülümsedi:
-Biz de Prof. Bülent Özipek’le görüştük. Görüş alışverişinde bulunduk.
Kumaşı nereden aldıklarını merak ettim, paylaştı:
-Bursa’da Işıksoy adlı şirket bizim için “gümüş iyon” içeren kumaş üretiyor.
Kabin ekibi üniformasının tasarımına değindi:
- Tasarım konusunda Vakko Akademisi’nden Müjde Şekerözü’nden danışmanlık alıyoruz. Ayrıca THY’nin eski kalite yöneticilerinden Dr. Yüksel Bozkurt da bizimle çalışıyor.
“Antiviral-antibakteriyel kabin ekibi üniforması”nı dünyanın farklı havayolu şirketlerine pazarlamayı planladıklarının altını çizdi:
- Bu üniformanın çıkış noktası Türkiye olacak.
“Antiviral-antibakteyel” kabin ekibi üniforması COVID-19’dan korunmak için gerçekten etkili olur mu?
Keyvan Havacılık’ın hazırladığı kabin ekibi üniformaları, maske ve tulum gibi Türkiye’nin yeni ihracat kozları arasına girebilir mi?
60 derecede 100 kez yıkandı
KEYVAN Havacılık CEO’su Mehmet Keyvan, "antiviral-antibakteriyel" kumaştan hazırladıkları kabin ekibi üniformasıyla ilgili testlerinden şu bilgiyi paylaştı:
- Hazırladığımız üniforma 60 derecede yıkanabiliyor. Nitekim, test için üniforma örneklerini 60 derecede 100 kez yıkadık. “Antimikrobiyal” özelliğini koruduğunu gördük.
Testleri yaptırdıkları merkezlere işaret etti:
- İstanbul'da “Ekoteks Laboratuvarı”, Bursa'da “Uludağ Üniversitesi” testlerimizin yapıldığı merkezler oldu. Ayrıca “Merlbourne Doherty Enstitüsü”nde “Sars-CoV2” ile testler gerçekleştirildi.
Ardından ekledi:
-Bir taraftan bakteri ve virüslere karşı koruma özelliğine sahip olan kabin ekibi üniforması, diğer taraftan mevcut üniformalardan farklı görünmeyecek. Dolayısıyla uçak yolcusunu rahatlatan etkisinin olacağını düşünüyoruz.
Büyük uçakta yatak odası 10 milyon doları buluyor
KEYVAN Havacılık CEO’su Mehmet Keyvan’a Malezya’daki iş jetlerine yaptıkları uçak içi dekorasyon işlerinin parasal boyutunu sordum, şu yanıtı verdi:
- İş insanları bir ara uçak içi dekorasyona iyi para harcıyordu. Öyle dönemlerde yıllık ciromuz 50 milyon doları buldu.
Dekorasyonla ilgili detay maliyetler verdi:
► İş jetlerinde iç dekorasyon 2-10 milyon dolar arasında değişiyor.
► İş jetlerine döşenen halının metrekare bedeli 100 pounddan başlıyor, 3 bin poundu buluyor.
► Ülke liderlerinin kullanımındaki büyük uçaklarda bir yatak odasının maliyeti 10 milyon dolara ulaşıyor.