Lokomotif sektör tekstilde üretim durma noktasında
Tekstil, madeni mutfak eşyası, gıda, kuyumculuk, gibi çeşitli sektörleri bünyesinde barındıran bir sanayi kenti Kahramanmaraş. Kentteki lokomotif sektör tekstilde de tüm sektörlerde olduğu gibi üretim durma noktasına geldi. Kapanan birçok işletmede stoklar oluştu. İki sebepten üretim azaldı, birincisi işletmelerde salgın korkusu, ikincisi ihracatın durması. Sektörün en büyük pazarı Avrupa ülkeleri ve bunların başında da İtalya geliyor. Tüm dünyada olduğu gibi, Avrupa da salgından ciddi mana da etkilendi. İhracatımızın yarısını Avrupa’ya yapıyoruz. Avrupa düzelmediği sürece Kahramanmaraş’ta da üretim eski seviyesine çıkamaz. Yani kısaca, sektörlerin çalışmaya başlaması için sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın düzelmesi gerekiyor. İşte burada salgın geçene kadar ki süreci nasıl değerlendireceğiz, neler yapabiliriz konusuna bakmamız gerekiyor.
Kentte hemen hemen tüm sektörlerde çalışanlara ücretli izin kullandırılıyor. Eğer kabul edilirse kısa çalışma ödeneğinden yararlanıp kısmi üretim yapacaklarını ifa eden üreticiler var. Kısa çalışma ödeneği bu aşamada işsizliğin en önemli panzehiri olacak gibi görünüyor. Kahramanmaraşlı sanayiciler güçleri yettiği ölçüde istihdamı korumak istiyor. İşletmelerin en büyük sıkıntılarından biri de kısa çalışma ödeneğinin başvurularının 60 gün içinde sonuçlanmasını uzun buluyor. Gecikme yaşanacağı için de üretim planlaması yapılamıyor. Sebebinin ise iş müfettişi sayısının az olması gösteriliyor ve çözüm bekleniyor.
Salgınla mücadele tabii ki tüm mecralarda devam ediyor. Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Kahramanmaraş Sağlık Müdürlüğü’ne ilk etapta, bin litreye yakın dezenfektan ve 2 bin 750 adet tulum bağışı yaptı. Kentte bulunan Ramada Plaza ve Arsan Otel kapılarını sağlık çalışanlarına ücretsiz açarak hizmet vermeye başladı. Evlerine gitmek istemeyen sağlık çalışanlarına konforlu hizmet veriyorlar. Toplumun tüm kesimleri sağlık çalışanlarını kendi imkânlarınca desteklemeye devam ediyor.
Dünyayı etkisi altına alan korona virüs nedeniyle ülke genelindeki bilim insanları, doktorlar ve çeşitli firmalar çalışmalarını sürdürüyor. Kahramanmaraş’ta Göğüs Cerrahi Uzmanı Dr. Mahmut Tokur, tersine mühendislik sayesinde teknik özelliğini çözümlediği ithal solunum cihazının seri üretiminin hazır olduğunu söyledi. Bu haberde bu kötü günlerde sevindirici bir haber olarak bizleri mutlu etti.
Bir diğer sorun ise sosyal medya paylaşımlarında, yardım kampanyalarında belli kesimlerin “acaba ne kadar bağış yapacaklar” diye hedef gösterilmesi… Bu doğru değildir. İşletmeler bağış yapmaktan ziyade, stokları had safhaya ulaşmış, işletmeleri durmuş durumda. Bu koşullarda bu insanlardan istihdamlarını korumalarını istemek bana göre en büyük yardım sayılmalı. İnsanlar güçleri yettiğince bağış yapabilir. Yaptığı bağışın dekontunu sosyal medya da paylaşmakta bence çok doğru değil...