Kur düdüklüsünde basınç çok arttı!
"Türkiye aşırı pahalı hale" geldi sözünü yerli, yabancı herkesten dinler olduk. İhracatçı sorumlusu olmadığı bu durum karşısında kendini çaresiz hissediyor. Biriken enerjinin patlamaması için yeni bir kur politikası gerekiyor.
Geçen cuma Vahap Munyar ile birlikte OSS'nin zirvesindeydik. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği'nin 30'uncu yılının da kutlandığı zirveye rağbet yüksekti. Otomotiv ana sanayii ve onlara üretim yapan tedarik sanayiinde işler iyi gitmiyor. En iyi durumdakiler 'after marketçı'lardı. AFM Summit'25 Zirvesi'nde orada da işlerin bozulduğunu dinledik. Nedenini sorduğumuzda, en çok aklımda kalan; "Kurları tuttukça, Türkiye çok ama çok pahalı bir yer haline geldi" yanıtı oldu.
Bu gerçeği TİM Başkanı Mustafa Gültepe bir süredir vurguluyor. Zaman farkıyla da olsa, "yüksek maliyetler" her sektörün derdi oldu. Geçen yıl Yeşildirek'e gittiğimizde, TİGSAD Başkanı Eşref Geyik ve yönetim kurulundan dinlemiştik. Yeşildirek Türkiye'nin dünya çapındaki iç giyim piyasasıdır. Yüzlerce toptancı dükkanı ile adeta açık bir fuar gibidir. Ziyarete gelen bir Iraklı tüccar; "İstanbul çok pahalı. Oteli pahalı, restoranı pahalı. Bağdat'tan uçtuğum fiyata neredeyse Şangay'a uçabiliyorum. Sizi çok seviyorum ama kusura bakmayın, ben Çin'e gidiyorum" diyordu. Şu sıra da, Londra'ya giden 'daha ucuz' diyor, Tokyo'ya giden, 'fiyatların daha makul olduğundan' dem vuruyor.
Yine böyle bir dönemdi. Alliance Trade Baş Ekonomisti Ludovic Subran ile söyleşiyorduk. "Sizde ekonominin düdüklü tenceresindeki basınç TL'nin ısınmasıyla iyice arttı" demişti; "Basıncı dışarıya aktarmak lazım. En iyi yolu bir; ihracat, iki; yabancı yatırımdır. Yabancının elini de taşın altına sokmasını sağlamaktır."
"Aşırı pahalı Türkiye" ikisinin de önünü tıkıyor. Havasını almak lazım!
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.