Kritik tarih: 3 Kasım 2020

Servet YILDIRIM
Servet YILDIRIM Ekonominin Halleri

Ekonomist, dün öngördüğünün bugün neden gerçekleşmediğini yarın açıklayan kişidir. 2020 ekonomistler açısından zor bir yıl olacak. “Hangisi kolaydı ki?” diyebilirsiniz ama 2020 gerçekten zor olacak. Öngörüde bulunmayı zorlaştıran çok fazla belirsizlik var. Bu nedenle 2020 yatırımcılar için tehlikeli, tehlikeli olduğu kadar da yakından takip edip “iyi pozisyon” alanlar için fırsatlarla dolu bir yıl olabilir.

2020’nin kritik tarihi 3 Kasım. O gün Amerikan halkı 4 yıl ülkeyi yönetecek başkanı ve kongre üyelerini seçecek. Dört yıl önceki seçiminin dünyaya ve küresel ekonomiye nelere mal olduğunu düşünürseniz 3 Kasım’ın neden kritik olduğunu anlarsınız. İki petrol devi İran’a ve Venezuela’ya yaptırımların kaderi belki de 3 Kasım’da belirlenecek. Türkiye’ye karşı yaptırım kararlarının devreye girmesi de öyle. Dünya Ticaret Örgütü yaşayacak mı? Çin ile ticaret savaşı tırmanacak mı? Asya-Pasifik ve Trans-Atlantik işbirlikleri ne olacak? Bu soruların yanıtları yeni başkanı bekliyor. Bunları öngöremeden enerji fiyatları üzerine tahmin yapmak mümkün mü? Bu seçimin sonucu dünyadaki finansal ve ticari işlemlerin büyük kısımının yapıldığı doların yönünü belirleyecek. Hisse değerleri, faiz oranları, tahvil fiyatları 3 Kasım’da çıkacak sonuçtan etkilenecek.

Eğer Trump tekrar kazanırsa son 4 yıldan farklı bir şey beklememek lazım. Hatta “ustalık” döneminde daha katı bir tutum takınabilir. Bu diğer ekonomiler ve yatırımcılar için oynaklık dolu dönemin sürmesi demek. Olur da Demokratlar kazanırsa ABD için daha yüksek vergiler gündeme gelebilir ama ilk anda ticaret savaşlarının şiddetinin azalacağı, jeopolitik gerginliğin yumuşayacağı beklentisiyle piyasaları rahatlatabilir. Öyle ya da böyle, 2020 için küresel büyüme anlamında çok fazla birşey beklememek gerekir. Büyümenin olmadığı bir ortamda dünya ticareti duraklar; mevcut pastadan pay kapma, durgun pazardan pay alma kavgası tırmanır. Altan alta da olsa kur ve ticaret savaşlarının sürmesi büyük olasılıktır. Faizler düşük kalır, merkez bankaları piyasaları likit tutmaya çalışır. Likidite nedeniyle olumsuzluklara rağmen küresel hisseler değer kazanabilir. Hesaplar buna göre yapılmalıdır. 2020’ye dair belirsizlikler bitmedi ama yazıya ayrılan yer bitti. 2020 öngörülerini paylaşmaya devam edeceğiz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Acaba ne demek istedi? 21 Ekim 2024