Kötü havada güneşli bir yazı

Serhat GÜRLEYEN
Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI

Kasım ayında Türkiye varlıkları son yılların en iyi performansını yakaladı. MSCI Türkiye %7 getiri ile açık ara en çok kazandıran gelişmekte olan borsa endeksi oldu. Bu sayede sene basından beri %5,5 dolar bazında getiri sağlayarak gelişmekte olan piyasalarla (Çin hariç) aramızda oluşan makası büyük ölçüde kapattık.

Yükselişin devam etmesini sağlayan dinamikler

Türkiye varlıklarındaki yükselişin devam etmesini ve önümüzdeki 12 aylık dönemde de gelişmekte olan ülkelere göre daha güçlü performans göstermesini bekliyoruz. İyimserliğimizin arkasında beş temel gerekçe var:

1- jeopolitik risklerin azalması

Suriye operasyonunda sağlanan diplomatik ve askeri başarı Türkiye’nin ABD yaptırımı kaynaklı jeopolitik riskinin büyük ölçüde azaldığını gösteriyor. ABD - Rusya ve Avrupa ile eşit koşullarda müzakereler yapan Türkiye, askeri gücünü kullanarak sınırlarında oluşan jeopolitik riskleri azaltmayı başardı.

2- Ekonomide intizamlı düzeltme

Basiretli ekonomi politikalarla ağustos kur şokuna rağmen finansal istikrarı koruyan Türkiye, dışa dönük yeniden dengelenme ile büyüme patikasında yumuşak bir inişi başardı. Alınan önlemler sayesinde son 16 ayda Türkiye’nin cari dengesinde 62 milyar dolarlık, dış borcunda 34 milyar dolarlık, şirketlerin açık pozisyonunda 40 milyar dolarlık bir düzelme sağlandı. Üstelik bu yeniden dengelenme süreci sert inişle değil, muhtemel %0 - %0,5 bandında bir 2019 yılı büyümesi ile sağlandı.

3- Önden yüklemeli faiz indirim döngüsü

Enflasyonun gerileme trendine girdiğini gören ve ekonomiyi durgunluktan hızla çıkarmak isteyen Merkez Bankası son dört ayda 1000 baz puan faiz indirerek 2001 krizi sonrasındaki en büyük ve hızlı faiz indirim döngüsünü başardı. Önümüzdeki 12 ayda 200-300 baz puan düşüş ile devam etmesini beklediğimiz faiz indirim döngüsü ekonomide “V tipi” bir toparlanma ihtimalini artırarak Türkiye varlıklarındaki yükselişi destekliyor.

4- Ucuz değerlemeler

Ağustos şoku sonrasında Türkiye’nin ödemeler dengesi krizine gireceğinden ve iflas riski ile karşılaşacağından endişe eden yabancı yatırımcıların satışlarıyla Türkiye’nin risk primi önemli ölçüde arttı. Kasım ayındaki sert yükselişe rağmen Türkiye hisse senetleri gelişmekte olan ülkelere göre %45-50 iskonto ile işlem görüyor. Döviz kuru, CDS ve euro-tahvil piyasalarında da durum farklı değil.

5- Olası not artışları

2013 yılı sonrasında oluşan değerleme makasının hemen kapanmasını beklemek gerçekçi değil. Son yedi yıllık sürede Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeden Fitch’e göre üç kademe, Moody’s’e göre 4 kademe düşürüldü. Ancak jeopolitik risklerde ve ekonomik dengelerdeki iyileşme devam ederse 2020 yılında gerek Fitch gerekse Moody’s’in Türkiye’nin notunu birer kademe artırdığını görebiliriz.

Borsa İstanbul nereye kadar yükselebilir?

Ekonomik dengelerdeki iyileşme ve olası not artışları Borsa İstanbul’un dünya ile arasındaki makasın %10 civarında azalmasını sağlayabilir. Gelişmekte olan piyasalara para girişinin devam ettiği iyimser bir senaryoda not artışı beklentisinin de desteğiyle Borsa İstanbul’daki yükselişin 125.000 - 130.000 bandına kadar devam ettiğini görebiliriz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar