Koronavirüsün (Covid-19) net etkisini ölçebilmek için erken

Yeşim SARIŞEN
Yeşim SARIŞEN YAPI KREDİ YATIRIM

Küresel bazda atılan parasal ve mali teşvik adımları eşliğinde riskli varlıklarda tepki yükselişleri etkili oldu. Sert yükselişlerin ardından VIX Endeksi ve dolar endeksi geri çekilirken, riskli varlık sınıfında yer alan hisse senetlerinde yükselişler görüldü. Kredi ve CDS spreadleri geriledi, gelişmekte olan ülke hisse ve döviz kurları değer kazandı.

Ancak hükümetler ve merkez bankalarınca alınan tedbirlere rağmen koronavirüs (Covid-19) salgınının ekonomik etkilerine ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini görüyoruz. Koronavirüsün (Covid-19) hızlı yayılması ekonomilerin durmasına yol açarken, ilave teşvik çabalarına rağmen yatırımcılar, işletmeler ve tüketiciler arasında güven kaybı yaşanıyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde küresel teşvik adımlarıyla birlikte koronavirüs (Covid-19) salgınının tepe yaptığına dair haberlerin, piyasalarda normalleşmenin başlaması açısından belirleyici olmaya devam edeceğini hatırlatalım. Bu doğrultuda da piyasalarda son yaşanan yükselişlerin daha çok bir ayı piyasası/trend karşıtı ralli oluşumuna işaret ettiğini düşünüyoruz.

Piyasadaki baz senaryo küresel büyümenin yılın ilk yarısında koronavirüs (Covid-19) nedeni ile daralması, ikinci yarıda ise toparlanmaya başlaması yönünde şekilleniyor. Ancak koronavirüsün (Covid-19) net etkisini ölçebilmek oldukça zor, bu nedenle büyümeye yönelik belirsizlikler korunuyor. Örneğin geçen hafta IMF Başkanı Kristalina Georgieva, küresel krizin en az 2008 mali krizi kadar kötü olabileceğini, resesyona girildiğini söyledi. Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ise, küresel büyüme tahminini aşağı yönlü risklerle yüzde -1,5'e indirdi. Tahminler 2009 yılındaki yüzde -2,1'lik daralmaya yaklaştı. Ayrıca geçen hafta açıklanan ABD işsizlik başvurularındaki rekor yükseliş gibi makro veriler de şokun kapsamını göstermeye başlamış durumda.

Zayıf makro veriler ve güçlü dolar kısa vadede piyasalar üzerinde baskı yaratmaya devam edebilir. Koronavirüs (Covid-19) salgını, OPEC fiyat savaşı ile gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda artan kredi stresi önümüzdeki günlerde ana konular olmaya devam edecek. IIF verilerine göre ocak ayı sonlarından bu yana gelişmekte olan piyasalarda toplam portföy çıkışları, 2008 küresel mali krizin zirvesinde gözlenen seviyeleri aşmış durumda.

Bu hafta yurtiçinde PMI imalat ve enflasyon verileri, yurtdışında Çin PMI verileri, ABD’de istihdam, ISM imalat ve güven endeksleri, Euro bölgesinde revize PMI endeksleri ile birlikte İtalya ve İspanya PMI endeksleri açıklanacak. ABD’de Mart ayı istihdam verisinde koronavirüsün (Covid-19) net etkisini göremeyebiliriz. ISM endeksleri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise koronavirüs (Covid-19) şokunun etkisini görebilmek açısından takip edilecek güncel veriler olarak daha ön planda olabilir. ISM imalat ve hizmet endekslerinde fabrikalardaki kapanışlar ve talepteki zayıflama nedeni ile sert düşüş bekleniyor. Bu hafta ABD Başkanı Donald Trump’tan gelecek açıklamalar da önemli olabilir. Açıklamalarında kısıtlama önlemlerinin bazılarını gevşetmeyi planlayıp planlamadığı konusunda ipuçları aranacak. Trump’ın Paskalya tatilinde sosyal hayata geri dönüş düşüncesinden geri adım attığına dair haberler var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
İniş yok mu? 16 Ekim 2024
PMI verileri izlenecek 22 Mayıs 2024
PCE verileri izlenecek 25 Nisan 2024
Powell konuşacak 08 Kasım 2023