Koronalı Dolar ne zaman boşalır?
Salgın sürecinde birincil dikkatler korona üzerinde ancak salgının ekonomiye yansımalarını da derinlemesine konuşmaya başladık. İki türlü gelişiyor bu tartışmalar; Birincisi makro ölçekte, korona sonrası ekonomiler nasıl dönüşecek?
İkincisi de kısa sürede borsa, faiz, döviz nasıl seyir izleyecek? Doları böylesine dolduruşa getiren korona, salgın etkisini kaybedince acaba hangi düzeye indirir? Tarihi zirvesinden doları aşağı indirmek için hangi dinamiklere ihtiyacımız var?
Şu anda yığınca ülke bu ve benzeri sorulara cevap arıyor. Bizim Merkez Bankamız da çözüm arayışında. Zaten bu hafta toplantı var ve gözlerin çevrildiği Para Politikası Kurulu’ndan faize dair acaba hangi karar çıkacak?
TCMB Başkanı Murat Uysal, dünya merkez bankalarıyla swap görüşmeleri yaptıklarını söylüyor. Buradan edindiğimiz izlenim; koronavirüs ile küresel bazda merkez bankaları gibi, bizim de likidite ihtiyacını karşılamak için olağanüstü adımlar atılabileceğidir.
Aslında sorun sadece faize dair değildir ve rekortmen doların açacağı sorunlar, salgının uzaması halinde çok daha yıkıcı olabileceğine dairdir. Geçen hafta Fed , piyasaya çağrı yaparak; “parayı düşünmeyin, siz diğer sorunlarınıza odaklanın” diyordu.
Merkez’in swap girişimi, benzer politikanın devamı olabilir. Bu alanda Merkez’in sağlayacağı başarı; (her ne kadar sınırlı swap imkanı olsa da) piyasaları rahatlatacaktır.
MERKEZ YETMEZ MALİYE DE ŞART
Korona, merkez bankalarının kabiliyet sınırlarını da keşfetmemizi sağladı. Sanıyorduk ki elinde güçlü bağımsız bir merkez bankan var ise sana karada havada ölüm yok. Ama yetmiyormuş, maliye politikaları da gerekiyormuş. Şimdi bize lâzım olan Merkez’in faiz, swap adımlarıyla uyumlu maliye politikalarıdır. İç piyasa pansumanı yetmiyor zira…