Korona günlerinde para da “ortada dolaşmayacak”
Sadece mobil cihazlar üzerinden bankacılık hizmeti veren İngiliz merkezli Starling Bank, bankacılığa çok daha kolay ve müşteri memnuniyeti temelli bir yapı kazandırmayı hedefliyor. Starling Bank Kurucusu ve CEO’su Anne Boden, 2020 yılının sektördeki dönüşümde çok belirleyici bir yıl olacağını ifade ediyor.
ABD merkezli Morgan Stanley’in 2019 yılında gerçekleştirdiği bir araştırma, tüm dünyada bankaların mobil hizmetlere ağırlık vermek suretiyle giderlerini kısarak, 2022’ye kadar 60 milyar dolar tasarruf edebileceğini ileri sürüyor.
Danışmanlık şirketi AT Kearney ise geçen sene yayınladığı raporunda, önümüzdeki beş sene içinde dijital bankalardan hizmet alan müşteri sayısının 85 milyona ulaşacağına; bugün hizmet veren her 10 Avrupa bankasından birinin yok olacağına dikkat çekiyor.
Koronavirüs salgını bu dönüşüme hız kazandırmış durumda. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de bir çok banka, salgına karşı önlem amacıyla müşterilerine şubeye gelmek yerine dijital kanalları kullanmalarını tavsiye etmeye başladı.
Anne Boden, dijital bankacılığı 2014 yılından bu yana savunan bir isim. Boden, İngiltere’de sadece mobil cihazlara yönelik bir banka olan Starling Bank'ın Kurucusu ve CEO’su.
2014 yılında kurulan Starling Bank, “Challenger Bank” yani “Meydan Okuyucu Banka” adı verilen yeni nesil bir banka.
1 milyon 250 bine yakın hesaba; toplamda 1.25 milyar sterlin mevduata ulaşan bankanın kurucusu Anne Boden, şu sıralar Hollanda, Fransa ve Almanya’ya genişleme sürecini planlıyor.
“Roket gemisi modundayız ve geleceğimizi dört gözle bekliyoruz. Bankacılık tarihinde bu bir ilk. Çok hızlı büyüdük, şimdi de kar edebileceğimizi kanıtlayacağız” diyen Boden, 2020 yılının bu anlamda çok belirleyici bir yıl olacağını ifade ediyor.
Starling Bank, mobil uygulama yoluyla hesap açmayı mümkün kılıyor. Hedefi, bankacılığa çok daha kolay ve müşteri memnuniyeti temelli bir yapı kazandırmak. Starling Bank gibi yeni nesil bankaların en büyük gücü ise, Amazon veya PayPal gibi büyük teknoloji şirketleri. Geniş bir müşteri potansiyeli ve finansal gücü olan bu şirketler, birer “platform şirketleri” ve dijital bankacılık modeline doğrudan uyumlu iş modellerine sahipler.
KPMG’nin son raporuna göre; Alibaba Group, Alphabet, Apple, Baidu, IBM, Microsoft ve Tencent’in de aralarında bulunduğu teknoloji şirketlerinin fintech şirketleri ile gerçekleştirdiği işbirliklerinin sayısı son 5 yıldır sürekli bir şekilde artarak, 2019’da 46’ya ulaştı. Bu rakam toplamda 3.5 milyar dolarlık bir yatırıma denk geliyor.
Büyük Teknoloji sektörü şekillendiriyor
Big Tech, yani “Büyük Teknoloji" terimi bilgi teknolojisi endüstrisindeki en büyük ve en baskın 4 şirketi tanımlıyor. Bunlar, Amazon, Apple, Google ve Facebook.
Boden, bu dört büyük şirketin, bankacılık sektörünü yeniden şekillendireceğine inanıyor ve “Büyük teknoloji şirketleri paranın ortada dolaşmasıyla ilgilenmiyorlar” diyor.
Boden’in sadece mobil uygulama üzerinden hizmet veren bankası, geçtiğimiz ay yatırımcılardan 60 milyon sterlin para toplamayı başardı. Banka 2021 yılının Ocak ayında ise kar açıklamayı planlıyor.
Blockchain temelli tedarik zinciri finansmanı
Accenture tarafından geçtiğimiz ay gerçekleştirilen araştırmaya göre, dijital bankalar geçtiğimiz yıl toplamda 20 milyon müşteriye ulaşmayı başardılar. Bundan sonraki hedefleri ise, bu 20 milyonu sürekli hesap müşterisine dönüştürmek
Starling’in hedefi de oldukça iddialı. Banka, 2023 yılında küçük firmalara 900 milyon sterlin ek kredi sağlamayı planlıyor. Bankanın bir diğer hedefi ise, anında faturalandırma, mevduat hesabı, blockchain teknolojisini temel alan tedarik zinciri finansmanı gibi 52 farklı dijital bankacılık ürünü çıkarmak.
Boden’ın dediği gibi; “Teknoloji insanların alışveriş yapma alışkanlıklarını, müzik dinleme alışkanlıklarını değiştirdi. Bankacılığın da bundan etkilenmemesi düşünülemez.”
PARA DEVRİMİ
Anne Boden, The Money Revolution (Para Devrimi) isimli kitabında, fintech araçları ile paranın nasıl yönetileceğini anlatıyor. “Herkes imkansız olduğunu söylese de, benim yeni bir banka vizyonum vardı. Bulut teknolojisini temel alan, müşteri memnuniyeti odaklı bir modeldi bu” diyen Boden’in hayata geçirdiği geleceğin banka modeli, bugün sokaktaki bankalar tarafından da yakından izleniyor.