Konut almak için yurt dışına akın var akın!
Türk vatandaşları için yurt dışında gayrimenkul, ağırlıkla da konut almak pek gözde bir tercih haline geldi. Öyle ki, özellikle son iki yıldır rekor düzeyde alım yapıldı.
Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul alımlarına ilişkin veriler çok eskiye gitmiyor ve 2017’den bu yana olan durum biliniyor ama zaten anlaşılıyor ki daha öncesinde kayda değer bir alım yoktu.
Merkez Bankası yurt dışındaki gayrimenkul alımına ilişkin verileri 2017’ye kadar geri götürerek açıklamaya başladı.
Başlangıçta yıllık 200-300 milyon dolar bandında seyreden alımların 2022’de yükselme eğilimine girdiği, asıl tırmanışın ise 2023’te yaşandığı gözleniyor. 2023’teki alım bir anda 1,8 milyar dolara ulaşıyor.
Geçen yılki gayrimenkul alımı daha da artıyor ve 2,2 milyar dolarla rekor kırıyor.
Yabancı-yerli makası kapanıyor
Türkler yurt dışında gayrimenkul alıyor ama bir de yabancıların Türkiye’deki alımları var.
Bu konudaki veriler daha eskiye, 2003 yılını kadar gidiyor. Yabancılar özellikle 2014 yılından sonra her yıl yüklü alım yapmaya başladı ve bu alımlar yıllık bazda 6,3 milyar dolarla 2022’de rekor düzeye çıktı.
Yabancıların gayrimenkul alımı son iki yıldır ise hızla azaldı. Yabancılar 2023’te 3,6, geçen yıl ise 2,8 milyar dolarlık gayrimenkul aldı. Öyle ki, geçen yılın 2,8 milyarlık alımı, 2012’den sonraki dönemin en düşük alımı olarak kayıtlara geçti.
Bu eğilimin nedeni ne?
Ortada hemen hemen aynı nedenlerden kaynaklanan iki eğilim var...
Bir; yabancılar Türkiye’de gayrimenkul almaya artık pek sıcak bakmıyor.
İki; Türk vatandaşları ise gayrimenkul alımı için gözünü yurt dışına çevirmiş durumda.
Hem yabancıların Türkiye’den alım yapmakta eskisi kadar istekli olmamasında, hem de Türklerin dışarıda gayrimenkul alımına böylesine ağırlık vermesinde hemen hemen aynı etkenler rol oynuyor.
En büyük etken Türkiye’de gayrimenkul fiyatlarının son yıllarda rekor bir hızda artış göstermesi. Türkiye’de çok lüks bile sayılmayacak bir konutun fiyatının Avrupa’daki, ABD’deki benzerleriyle yarıştığı konusundaki kıyaslamaları sürekli görüyoruz.
Cebinizdeki örneğin 15-16 milyon lira 2024 yılı ortalama döviz kuruna göre yaklaşık 500 bin dolar ediyor. Yurt dışıyla da işi olan, oralarda vatandaşlık almak isteyen biri için Türkiye’de, özellikle de büyük kentlerde 15-16 milyon lirayla çok lüks de olmayan bir konut almak mı, yoksa yurt dışında bir konut almak mı? Hele hele yurt dışında alınacak bu konut pasaport olanağı da sağlar ve vize sorunu da aşılırsa daha ne istenir!
İşte Türk vatandaşlarının giderek yoğun bir şekilde yurt dışında konut almaya yönelmesinin altında yatan en büyük etken bu.
Hem yurt içinde konut fiyatlarının çok artması, hem de “Yurt dışında bir bağım olsun” düşüncesi...
Yabancı için Türkiye artık pahalı
İçeride konut fiyatlarında son bir yılda çok artış yaşanmamışsa da, geçtiğimiz yıllardaki artış ve gelinen düzey, yabancılar için de Türkiye’den konut almanın cazibesini azaltıyor.
Türkiye’yi, vatandaşlık almak için tercih edenlerin durumu başka. Ama çok parası olan bir yabancının da TC pasaportuna pek ihtiyacı olmasa gerek.
Kur artışı son yıllarda görece düşük seyretti; ancak konut fiyatları genele yayılmasa da belli bölgelerde hızlı bir artış kaydetti. Bu da aynı miktar dövizle istenen kalitede konut almayı zorlaştırdı. Sonuç da zaten sayılara yansıyor.
Yabancı artık konut almak için Türkiye’yi eskisi kadar tercih etmiyor. Bu gidişle bir süre sonra, hatta belki de bu yıl Türk vatandaşlarının yurt dışındaki gayrimenkul alımları, yabancıların Türkiye’deki alımlarını geçecek.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.