Kolay ihracat
Ticaret Bakanlığı, çok güzel bir işe imza atarak “ Kolay ihracat “ sitesini hayata geçirdi.
https://www.kolayihracat.gov.tr/ adresinden erişebileceğiniz site, ihracat pazarları hakkında bazıları yabancı olmak üzere farklı birçok siteyi dolaşarak toplayabileceğiniz bilgileri, tek elden verebilecekmiş gibi görünüyor.
İhracatçılarımızın ihtiyacı olan birçok bilgiye, Türkçe bir kaynak kullanarak erişebilmeleri, şimdiye kadar eksikliğini çok büyük ölçekte hissettiğimiz bir unsurdu.
Dileriz bu site bu eksikliği büyük ölçekte giderebilsin.
Özellikle ihracat konusunda araştırma yapmak isteyen girişimcilerin ve hatta pazar araştırması yaparak, ihracat pazarlarını çeşitlendirmek isteyen ihracatçıların birçok ihtiyacını bu sitenin karşılayacağı ümidindeyim.
Öncelikle sitenin çalışmasını kontrol etmek ve kullanımı anlamak için siteye kaydoldum. Firma adına ve kişisel T.C. kimlik numaranızla giriş yapmanız gerekiyor. Bireysel giriş de mümkün ancak ben firma üzerinden girmeyi tercih ettim.
Kayıt sırasında sektörel ve ülke tercihleriniz yapmanız isteniyor ki bu sonraki zamanlarda sizin firmanızın odaklanmasını sağlamak açısından verilecek bilgilerin daha size özgün olmasını sağlamak amacını taşıyor diye düşünüyoruz.
İhraç ettiği ürün sayısı çok olan, ihracat yönetimi veya ihracat danışmanlığı hizmeti veren firmalarımız için bu sistemin işlerini biraz zorlayabileceğini belirtmek isterim. Üreticiler açısından daha etkin olacaktır diyebilirim.
Önemli bir nokta da site içerisinde belli bir süre işlem yapmazsanız, bağlantınız otomatik olarak kesiliyor ve yeniden giriş yapmanız gerekiyor.
Örnek olarak cıvata satmayı düşünen bir firma gibi hareket ederek, açılan “ İhracat Kokpiti “ penceresindeki GTİP sekmesine “ Cıvata “ yazdım. Pencereye gelen GTİP önerileri içerisinden de 731815 numaralı Demir ve Çelikten diğer vida, cıvata, rondela v.b. olanını seçtim. Robotu çalıştırdığımda, Dünya haritası üzerinde robotun seçmiş olduğu ülkeler, isim verilmeden noktalarla belirtildiğini gördüm. Ülkenin ismini, işiniz için cazibesini ve iş yapabilme potansiyelini, o noktanın üzerine gelip tıkladığınızda görebiliyorsunuz.
Ülkelerin isimlerini toplu olarak bir kenarda görmeyi tercih ederim.
Irak’ı seçtiğimde açılan sayfada, ülke hakkında bazı özet bilgilerin yanısıra Irak’ın bu GTİP numaralı üründen son beş yıl içerisindeki tüm ithalatı ile Türkiye’den olan ithalatını görebildim. Ayrıca bu ürünün, Irak ithalatı içerisindeki payı ile oraya ihracat yapan diğer ülkelerin başka bir deyişle rakiplerimizin pazar payları da görülebiliyor.
Daha önce bu bilgilerin tümüne erişmek için Birleşmiş Milletler Uluslararası Ticaret Merkezi ( ITC ) tarafından yayınlanan www.trademap.org girerek site içerisinden bulmanız gerekecekti.
Yerimiz dar site geniş sonra devam edeceğiz…
731815 pozisyonu için 3 numaralı bölümde verilen Rakiplerin Durumu grafiğinde Çin’i göremeyip Trademap sitesine baktığımda Çin’in Irak’ın ithalat yaptığı ülkeler arasında birinci ancak İsviçre’nin 10. sırada olduğunu gördüm.
Sanırım Kolay İhracat sitesi başlangıç sıkıntılarını yaşıyor.
Düşünenlerin aklına, yapanların eline sağlık amma sürekli kontrol altında tutulmalıdır.
Çünkü burası Türk ihracatçılarını doğru yönlendirmelidir.