Koç Holding ve Japon Mitsui ortaklığından Vispera’ya yatırım

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

Biri Türkiye ekonomisinin lokomotif gruplarından Koç Holding, diğeri Asya’nın en önemli ticaret şirketlerinden Mitsui. Yaklaşık 154 milyar liralık cirosuyla Fortune 500 listesine giren tek Türk şirketi olan Koç Holding ile 44 bin çalışanı ve 46 milyar dolarlık cirosuyla Fortune 500’de 157’nci sırada yer alan Mitsui’yi buluşturan ise teknoloji yatırım şirketi Inventram. Bilindiği üzere, 2016’da Mitsui, Inventram’ın yüzde 30’unu Koç Holding’den alarak ilk ortaklığını yapmıştı. İşte o ortaklar, Inventram ile önemli bir yatırıma imza atıyor. Şu ana kadar 4 yatırıma imza atan Inventram, görüntü işleme ve veri üzerine çalışmalar yapan Vispera’ya ortak oldu. Inventram, Vispera’dan yüzde 10’luk hisse aldı. Keiretsu Capital, Galata İş Melekleri, Logo Ventures gibi şirketlerden yatırım alan Vispera Bilgi Teknolojileri şirketi, Prof. Dr. Aytül Erçil ve Dr. Ceyhun Burak Akgül tarafından 2014 yılında kuruldu.

Perakendede ilk firma

Perakende sektöründe faaliyet gösteren üretici firmalara resimlerden otomatik ürün tanıma hizmeti veren Vispera’nın sunduğu teknoloji ile üretici firmalar, perakende satış noktalarındaki ürünlerinin görünürlüklerini, raf paylarını, stok durumlarını ve yerleşimlerini izleyebiliyor. Gartner tarafından yakın geleceğin en önemli teknolojileri arasında gösterilen Vispera, Türkiye’de perakende sektörüne yönelik olarak ürün tanıma teknolojisini geliştiren ve uygulayan ilk firma olarak biliniyor. Koç Holding, Koç Üniversitesi ve Mitsui ortaklığındaki Inventram’ın yüzde 10’luk hisse için ne kadar ödeme yaptığı bilinmiyor. Ancak Inventram, erken aşama şirketlere 1 milyon dolara varan yatırım yapıyor. Vispera, en son 2017 yılında Logo Ventures’tan 1.2 milyon TL yatırım almıştı.

Yatırımda ana hedef yapay zeka ve sensörler

2016 yılında Mitsui’nin Inventram’a ortak olduğunu açıkladığı toplantıda Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Mitsui’nin bilgi birikiminden faydalanacaklarını ifade ederek, “Bizim için en önemli katma değer yatırımları daha hızlı değerlendirebilmek. Bu ortaklıkla dealflow’un, yani yapılabilir yatırımların artmasını bekliyoruz” demişti. 4 yıl önceki toplantıda Inventram, Mitsui ile elektronik, bütünleşik sistem, yapay zeka ve sensörler alanında birlikte çalışacağı açıklanmıştı. Koronavirüse karşı seferberliğe hemen hemen her şirketi ile katkıda bulunan Koç Holding ile Japon devi Mitsui’nin böyle bir dönemde cesaretle Türkiye’de yatırım yapması, ülkeye olan güvenin de işareti olarak yorumlanıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar