Kitaplı bir dünya için…
“Kitapların toplumdaki hayati rolünün farkındayız. Kitaplar aracılığıyla öğreniriz, başka kültürlerle tanışırız, hayal kurarız. Birbirimizi anlarız. Kitaplar aracılığıyla, empati yapmayı öğreniriz. Kitaplar, bilimsel araştırma için, çocuklarımızı eğitmek için ve hayat boyu öğrenmede gereklidir. Kitaplar, daha iyi insanlar olmamızda bize yardım ederler” deniyor uluslararası yayıncılık birliklerinin bildirisinde.
Türkiye Yayıncılar Birliği'nin de üyesi olduğu Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (IPA) 23 Nisan Dünya Kitap Günü’nde Avrupalı ve Uluslararası Kitapçılar Federasyonu (EIBF), Uluslararası Eser Sahipleri Forumu (IAF), Uluslararası Çoğaltım Hakları Kuruluşları Federasyonu (IFRRO) ve Uluslararası Bilimsel, Teknik ve Medikal Yayıncılar Birliği (STM) ile ortaklaşa yayınladığı bildiride Koronavirüs sebebiyle dünyada yaşanan kriz, salgının yayıncılık sektörü üzerindeki etkisi ve kitapların toplumların gelişimindeki önemi vurgulanıyor ve hükümetlere destek çağrısında bulunuluyor.
Bildiride yazarlar, yayıncılar, kitapçılar arasındaki zincirin bu zor koşullarda “mutlak bir tehdit altında” olduğuna dikkat çekiliyor ve şöyle deniliyor:
“Bu sosyal mesafe zamanlarında, kitapların önemi yeniden vurgulandı. Evde kalmak ve bir kitap okumak, başkalarını önemsemenin bir yolu. Tüm dünyada gazeteler ve bloglar, ister kaçış ister ne olduğunu anlamak için olsun, izolasyondayken okumak için kitap listeleri oluşturdular. İnsanlar zor zamanlarda kitaplara başvururlar.
(…) ‘Dünyayı Oku’ gibi online kitap okumaları patladı, yayıncılar ve eser sahipleri ebeveynlere destek vermede hızlı davrandılar. “
COVID-19 virüsünün her yerdeki insanlar üzerinde etkisinin korkunç olduğuna da dikkat çekilen bildiride ne zaman normale dönüleceğini kimsenin bilmediği vurgulanıyor ve “kitap sektörü dahil olmak üzere dünyanın yaratıcı endüstrileri üzerindeki etki yıkıcı” deniliyor.
Bildiri, pandemi yenildiğinde kitap endüstrisinin hızla kendisini toparlayabilmesi için şu dileklerle son eriyor:
“Yeni kitapların olmadığı bir dünya hüzünlü ve yoksullaşmış bir yer olurdu. Bu krizi atlatmak için çok çalışıyoruz fakat hayatta kalmak için yardıma ihtiyacımız var. Bunu birlikte atlatmamız için hükümetlerin bize yardım etmesi gerekiyor.”
Biz okurlar da kitap satın alarak, bu dönemde daha çok okuyarak yayın sektörüne desteğimizi sürdürmeliyiz. Bunun için açık olan kitapçılar ve internet üzerinden sipariş verebiliriz. Türkiye Yayıncılar Birliği, geçtiğimiz günlerde kitabevlerine yönelik bir anket çalışması da gerçekleştirdi. Çeşitli il ve ilçelerde açık olan, internet sitesi üzerinden hizmet veren ve sipariş yoluyla evlere kitap götüren kitabevlerini tespit eden Türkiye Yayıncılar Birliği, oluşturulan listeyi, internet sitesinde yayınladı.
Yayıncılık sektörü için çok önemli olan kitabevlerinin bu krizi atlatması ve yaşatılması gerektiğini vurgulayan Türkiye Yayıncılar Birliği, okurları kendi bölgelerindeki kitabevlerinden alışveriş yapmaya ve onlara destek olmaya davet etti.
Öte yandan, Türkiye Yayıncılar Birliği, COVID-19 salgınının yayıncılık sektörü ve paydaşları üzerindeki etkilerini görmek amacıyla, üyeleri arasında yaptığı “Koronavirüs’ün Yayıncılık Sektörüne Etkisi” başlıklı anketin sonuçlarını da açıkladı.
Anketi cevaplayan yayınevlerinin satışlarının, adet bazında ortalama yüzde 63 düştüğü görülürken, mevcut personel pozisyonunda değişiklik yapmadan yayınevlerinin faaliyetlerini yürütmeye dayanma süresi ise ortalama 3 ay olarak görüldü.
Verilen cevaplardan yola çıkarak sektörün geneline yönelik yapılan modelleme çalışmasına göre basılan ama dağıtılamayan toplam başlık sayısının yaklaşık bin 695, basılan ama dağıtılamayan toplam kitap adetinin yaklaşık 5 milyon 222 bin 155, yayınlanmasından vazgeçilen veya askıya alınan kitap sayısının yaklaşık 3 bin 890 adet olduğu tahmin edildi.