Kahramanmaraş üretmeye devam ediyor

Ali ESKALEN
Ali ESKALEN MARAŞ'tan

Sanayi şehri Kahramanmaraş, İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) düzenlediği ve geçtiğimiz günlerde açıkladığı İSO 500 adı ile anılan, Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesi için heyecanlıydı. 2019 yılı verilerine göre kentimizden Kipaş Mensucat İşletmeleri, Kipaş Kağıt, İskur Tekstil Enerji, Mem Tekstil, Şirikçioğlu Mensucat, Kahramanmaraş Çimento, Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, Matesa Tekstil, İskur Boya, Maren Maraş Enerji ve Arıkan Mensucat olmak üzere 11 şirket listede yer aldı. Böylece bir önceki seneye gere firma sayımızı artırmaya başardık. Bu firmalarımızı canı yürekten kutluyoruz...

Bunun yanında geçtiğimiz yıllarda İkinci 500 listesinde yer alan ve aşağıdan bu listelere girmek içinde canı gönülden çalışan iş insanlarımızı da tebrik ediyorum. ANAP döneminde verilen teşviklerle temelleri atılan bugünkü Kahramanmaraş sanayisi, özverili ve memleket milliyetçisi iş insanlarının olağanüstü çaba ve gayretleriyle AK Parti döneminde verilen 5084 sayılı Teşvik Yasası ile yükseldi. Yani Kahramanmaraş sanayicisi verilen teşvikleri yerli yerinde kullanarak tamamını yatırıma çevirdi ve bugünkü Kahramanmaraş sanayisinin güçlü temellerini attı. Ve bu güçlü temeller üzerinde sanayi gün geçtikçe daha da büyüyor. Şehrin lokomotif sektörü tekstil.

Elbette bu da artık değişmeye başlıyor. Sanayinin temelinin atıldığı ilk zamanlar sürekli tekstil yatırımları ve tekstil üretimi ile gündemde olan Kahramanmaraş tek sektöre bağımlı bir yapıdaydı. Bugün geldiğimiz noktada, bu sorun yavaş yavaş aşılmaya başlandı.. Yapılan yatırımlara da baktığımızda sektör çeşitliliğinin oluşmaya başladığını görüyoruz. Hatta bu çeşitliliği artık İSO 500 yer alan şirketlerimizin faaliyet gösterdiği alanlar da gözler önüne seriyor. Tekstilin yanına çimentoyu, kağıdın yanına enerjiyi eklemiş durumdayız. Öte yandan listede görünmeyen, gıda, kuyumculuk, balıkçılık, iplik, örme kumaş, dokuma, hazır giyim ve denim kumaş üretiminde de iddialıyız. Diğer bir tarafta bir dünya markası haline gelen metal mutfak eşyası sektörü var. Dünya devlerine üretim yapan sektör temsilcileri bugün gelinen noktada hızlı termin ve Ar-Ge çalışmaları ile sürekli yeni ürünler geliştirerek, piyasada kalıcı olmak için gece gündüz çalışıyor.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nın (KMTSO) geçtiğimiz yıllarda başlattığı kümelenme projeleriyle de sektörlere ivme kazandırdı. Sütçü İmam Üniversitesi ve KMTSO'nun ortaklaşa kurduğu Metal Mutfak Eşyaları Ar-Ge ve Test Merkezi ile dünya mutfaklarına uygun pişirme gereçleri yapmak için çalışmalar hızlanacak. 2008 yılında çalışmaları başlayan ve laboratuvar kurulan merkezde proje devam ediyor.

Kentimiz, pandemi sürecinde dahi istihdam kaybı yaşamadı. Hatta, önceki senenin mayıs ayında 142 bin 025 kişiye istihdam sağlanırken, bu yılının mayıs ayında rakam 142 bin 430 kişi ile artıda. Özetle Kahramanmaraş sanayisi üretmeye devam ediyor...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sesimi duyan var mı? 22 Ağustos 2024
Umudumuz 2023 04 Ocak 2023
Biz, biriz beraberiz 22 Aralık 2022