Kağıt şirketleri de ‘kritik grup’a alınsın
Selüloz ve Kağıt Sanayii Vakfı Başkanı Erdal Sükan, Lila Group Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Öğücü’yle yaptığımız “Zoom” sohbetinde önce sektörün verilerini paylaştı:
-Sektörümüzün toplam üretim kapasitesi 5.5 milyon ton. Yüzde 76’sı kahverengi kağıtlardan, yüzde 24’ü de beyaz kağıtlardan oluşur. Temizlik kağıtları bunun yüzde 18’i düzeyinde.
2019 yılı üretim verilerini aktardı:
- Geçen yıl 4.6 milyon tonluk toplam üretim gerçekleşti. Bunun 3.5 milyonu kahverengi kağıtlardı. 1.1 milyon tonluk beyaz kağıtların yüzde 20’si temizlik kağıtlarından oluştu.
Tüketimi de irdeledi:
-Ülkemizde 6.2 milyon tonluk kağıt tüketimi var. Bunun yüzde 70’i kahverengi kağıtlar. İthalat 2.6 milyon tonu buluyor. İthalatın 1.4 milyon tonu kahverengi kağıt. 1.2 milyon ton beyaz kağıdın sadece yüzde 8’i temizlik kağıtları.
Ardından hammadde konusunu açtı:
- Sektörümüzün kullandığı hurda kağıtların yüzde 20’si ithal gelir. Gümrüklerde zaten ciddi kontrol olurdu, COVID- 19 salgınıyla birlikte daha da arttı. Bu da gecikmelere yol açıyor.
Kontrolün temelinin radyoaktif madde riskini önlemeye dayalı olduğunu vurguladı:
- Aslında radyoaktif madde riski ihtimali demir çelik hurdasında söz konusu olabilir. Hurda kağıtta öyle bir risk yoktur. Bu dönemde kontrolleri şirketlerin antrepolarına yaptırmak gecikmeyi ortadan kaldırır.
Firmaların her ay Ticaret Bakanlığı’na rapor verdiğini kaydetti:
- Zaten hurda kağıt ithal eden 20 kadar şirket var. Verdikleri rapor üzerinden de takibi rahatlıkla yapılabilir.
Ambalaj ve temizlik kağıtlarının bu dönemde kritik olduğunun altını çizdi:
-Sektörümüzde faaliyet gösteren şirketlerin “kritik grubu”na alınmasında faaliyetlerin aksamadan sürmesi açısından yarar görüyoruz.
Orhan Öğücü araya girdi:
-Hammadde açısından yüzde 100 dışa bağımlıyız. Temizlik kağıtlarında en son fiyat ayarlamasını dolar 5.80-5.90 aralığında iken yapmıştık. Şimdi dolar 6.70 TL’ye geldi.
Hammadde fiyatının da yüzde 10 arttığını aktardı:
- Temizlik kağıtlarında dolara ve hammaddeye bağlı fiyat artışı olursa lütfen bunu “fırsatçılık” olarak değerlendirmeyin.
Erdal Sükan, bu dönemde nakit akışının can alıcı konu olduğunun altını çizdi:
- Teşviklere ulaşmakta zorluklar yaşanıyor. Bu dönemde teşviklerden yararlanmayı kolaylaştırmak gerekiyor. Çeklerin ödenmemesi nedeniyle nakit akışında sıkıntı işaretleri alıyoruz.
Ambalaj ve temizlik yönü dikkate alınırsa, kağıt sektörü “kritik grup”a girebilir değil mi?
İsmet Paşa’nın kayıp sandalyesini yaptırıp, TBMM’ye hediye etti
Mustafa Kalemli’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı olduğu günlerdi. İlaç sektörünün duayeni Kaya Turgut, Kalemli’yi ziyarete gitti. Ziyaret sırasında makam masası ve sandalyeler dikkatini çekti.
Kalemli de anlatmaya başladı:
- Bu, İsmet Paşa’nın (İnönü) Başbakan iken kullandığı masa. Depodan buldurdum. Tamir ettirdim, kullanıyorum.
Kaya Turgut anında eksikliği fark etti:
-Misafir sandalyesinin teki nerede?
Kalemli yanıtladı:
- Maalesef bulamadık.
Turgut, sandalyeyi yatırdı, altına, yanına baktı, üretici firmanın adını bulup not etti. Üretici firma Viyana (Avusturya) merkezli bir şirketti.
Bir süre sonra TBMM Başkanı Kalemli’ye kargodan bir paket ulaştı. Paket açıldı, içinden sandalye çıktı. Turgut, eksik olan misafir sandalyesini Viyana’da yaptırıp, TBMM Başkanı’na göndermişti.
2017 yılı şubat ayıydı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Başkanı Nezih Barut davet etti, o günlerde 90 yaşına giren Onursal Başkan Kaya Turgut’ın doğum günü kutlamasına katıldım.
TBMM’nin önceki Başkanlarından Kalemli, sandalye anısını o buluşmada paylaşıp, ekledi:
- TBMM Başkanı iken İsmet Paşa’nın masasını kullandım. Şimdi nerede bilmiyorum. Kaya Bey’e TBMM’ye hediye ettiği sandalye için tekrar teşekkür ediyorum.
Kaya Turgut’un vefatını Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) önceki Başkanlarından Turan Sarıgülle’nin WhatsApp grubu paylaşımından öğrendim:
- BJK’nın efsane Başkanı Süleyman Seba’nın Kabataş Lisesi’nden sınıf arkadaşı, benim de İstanbul Sanayi Odası’nda (İSO) birlikte görev yapma şansı yakaladığım Kaya Turgut vefat etti. Hani “Beterin beteri var” derler ya. Öyle günler yaşıyoruz. Üzülerek cenazesine katılamıyorum.
Ardından İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’dan mesaj geldi:
- Türk sanayisinin öncü kuşağının çok değerli bir temsilcisini, Kaya Turgut ağabeyimizi kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyorum. En son şubat ayında kendisine yaptığım ziyarette ülke ekonomisi ve sanayi üzerine sohbet etmiştik.
Kaya Turgut’a Allah’tan rahmet, ailesine, ilaç sektörüne, Türk iş dünyasına sabır diliyorum…