İzmir’deki gelinlik üreticilerinin yeni durağı İsrail oldu

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

İzmir hazır giyim sektörünün son 15 yılına damga vuran ürün grubu gelinlik oldu. Kent merkezindeki Mimar Kemalettin Moda Merkezi’nde kendiliğinden oluşan gelinlik ve abiye giyim kümelenmesi, geçen sene Kasım ayında 16.’sı gerçekleştirilen IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı’nın da rüzgarını arkasına alarak çok ciddi başarılara imza attı.

Bugün itibariyle İzmir’deki irili ufaklı bin dolayındaki gelinlik ve abiye giyim işletmesi, Türkiye’nin 1 milyar dolara ulaşan gelinlik ihracatından yüzde 70-80 pay alıyor. Üstelik bu ürün katma değer anlamında diğer hazır giyim ürünlerinin çok üstünde bir performansa sahip. Kilogram ihraç fiyatı hazır giyimin genelinde 15 – 16 dolarken, gelinlik, damatlık ve abiye giyimde 100 doları aşıyor. İzmir’de üretilen gelinlikler 40 dolayında ülkeye ihraç ediliyor. 6 ay önce yapılan IF Wedding Fashion Fuarı’yla eş zamanlı olarak Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Ticaret Bakanlığı kanalıyla düzenlenen alım heyeti organizasyonlarıyla 10 ülkeden 51 firma İzmir’e getirilmişti. Ama İzmirli gelinlikçiler pazarlama faaliyetlerini fuarlarla sınırlamıyorlar.

21 FİRMADAN 34 KİŞİLİK HEYET

Gelinlikçiler son olarak geçtiğimiz haftalarda İzmir Ticaret Odası organizasyonuyla İsrail’e gittiler. 21 gelinlik, damatlık ve abiye giyim firmasının temsil edildiği 34 kişilik heyet Tel Aviv’e giderek,  İsrail’deki önemli kurumlara ziyaretler gerçekleştirdi. Toplam 218 ikili iş görüşmesi yapıldı. Firmalar yeni iş bağlantıları kurarak Türkiye’ye döndüler. Ziyareti değerlendiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir olarak tek başına Türkiye’deki gelinlik üretiminin yüzde 70’ini karşılıyor ve 40’tan fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. Sektörümüzün ihracat ağını geliştirebilmemiz daha önce açılmadığımız hedef pazarlarla temas etmemiz önemli. UR-GE projeleri ve alım heyeti programlarımızla sektörü dünya sıralamasında önemli bir yere taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

İsrail İkili İş Görüşmeleri ve Yurtdışı Pazarlama Organizasyonu, Ticaret Bakanlığı desteği ile İzmir Ticaret Odası tarafından yürütülen Gelinlik, Damatlık ve Abiye UR-GE Projesi kapsamında gerçekleştirildi. İzmirli firmalar organizasyon kapsamında ikili iş görüşmelerinin yanında Türkiye’nin Tel Aviv Büyükelçisi Şakir Özkan Torunlar, Ticaret Müşaviri Erkan Salur, İsrail Ticaret Odaları Federasyonu İş Geliştirme Müdürü Sharon Mermelstein, İsrail Tekstil ve Moda Sanayicileri Birliği Direktörü Maya Herscovitz ve İsrail Türkiye İş Konseyi Onursal Başkanı Moris Reyna’yı ziyaret ettiler. Görüşmelerde İsrail’de alım gücünün artması ile birlikte düğün sektörünün önem kazanmış olması ile İsrail halkında yaygın olumlu Türkiye imajının Türk firmalarına iş yapma avantajı sağlayabileceği üzerinde duruldu.

İMALAT İÇİN DAHA BÜYÜK BİR MERKEZ LAZIM

Türkiye’nin dünya moda pazarında söz sahibi olabileceği ürünlerin başında gelinlik, damatlık ve abiye giyim geliyor. Sektör şu an dünya pazarından yüzde 4 dolayında pay alıyor. Bu rakam düşük olmamakla birlikte, Türkiye’nin ve özellikle İzmir’in potansiyelinin çok altında. Bunu artırmak için yapılması gerekenlerden biri pazarlama ve tanıtım faaliyetleri. Bu konuda ciddi bir çaba harcanıyor. Ele alınması gereken bir diğer konu da sektörün üretim altyapısının iyileştirilmesi. Bunu açmak gerekirse; İzmir’de gelinlikçilerin üretim üssü olan Mimar Kemalettin Moda Merkezi bine yakın işletmeye ev sahipliği yapıyor. Bu işletmelerin çok büyük bir kısmı iş hanlarında küçük atölyelere sıkışmış durumda. Bu bölgenin konumu itibariyle üretimden ziyade satış, showroom, sürekli fuar merkezi gibi işlevler taşıması lazım. Çarşı bir üretim merkezi olarak sektörün potansiyelini taşıyamıyor. Bu ihtiyaca yönelik daha büyük bir üretim merkezinin İzmir’e mutlaka kazandırılması lazım. Bu konuda ön önemli görev de sektör temsilcileri ve yerel yönetime düşüyor.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar