İzmir’de tarım sektörü ihtisas OSB’lerle atağa kalkacak
Türkiye’de ilk organize sanayi bölgeleri 1960’lı yıllarda kuruldu. Sanayileşmede önemli bir aşamayı ifade eden bu gelişme, daha sonra OSB’lerin ihtisaslaşması ile devam etti. Silahtan plastiğe, havacılıktan otomotiv yan sanayisine kadar pek çok sektöre yönelik ihtisas OSB’leri kuruldu. Son olarak da iki ana sektörel başlık olan tarım ve sanayi organize şekilde bir çatı altında buluştu ve Türkiye’nin pek çok yerinde 20’ye yakın tarıma dayalı ihtisas OSB (TDİOSB) kuruldu.
Türkiye’de tarım, sanayi ve ihracat dendiğinde ilk akla gelen şehirlerden olan İzmir de bu sürece etkili bir şekilde dahil oldu. İzmir ekonomisine yön veren kuruluşlar hızlı ve etkin bir şekilde harekete geçerek 4 TDİOSB’nin kuruluşu için ilk adımları attılar. Bunlardan Dikili Jeotermal Kaynaklı Sera TDİOSB’nin kuruluş çalışmaları İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Dikili Belediyesi ve Bergama Ticaret Odası işbirliğiyle kısa sürede tamamlandı. Proje sahası olarak Dikili’nin İsmetpaşa Mahallesi’ndeki 3 milyon metrekarelik alan belirlendi. Dikili TDİOSB’de jeotermalle ısıtılan seralar yanında burada üretilecek ürünlerin işlenmesi, depolanması için tesisler yer alacak.
İzmir’de Bayındır Çiçekçilik ve Süs Bitkileri TDİOSB, Kınık Tıbbi ve Aromatik Bitkiler TDİOSB ve Bergama Hayvancılık TDİOSB kurulması yönünde de çalışmalar sürüyor.
Pandemi sürecinde dünya ekonomisinin en sağlam yapı taşlarının tarım ve gıda olduğu bir kez daha tescillendi. Bütün sektörler daralır, hatta kimileri dururken, tarım ve gıdanın ne tüketiminde ne de ihracatında bir gerileme yaşanmadı. Hatta İzmir’in tarım ürünleri ihracatı yılın ilk 6 ayında miktar bazında yüzde 58 arttı. Üretim altyapısının güçlenmesiyle bu rakamın hayal edilemeyecek boyutlara çıkması mümkün. Tarımda başarı hikayesi dendiğinde hep Hollanda örneği verilir. Hollanda’nın başarı sırlarından biri organize hareket etmesi. Ama bu üretimle sınırlı değil. İşin içinde pazarlama boyutu da var. İzmir, tarımda organize üretim konusunda ciddi bir adım attı. İlk TDİOSB’yi de 2022’de faaliyete geçirmeyi hedefliyor. Önümüzde yaklaşık 2 yıllık bir süre var. Bu süre uluslararası pazarlarda söz sahibi olmak için çok kısa, fakat TDİOSB’ler ile miktarı ve kalitesi artacak olan tarım ürünlerini daha katma değerli satmak için bir yerlerden başlamak gerekiyor.