İthalat düşecek mi?

H. Bader ARSLAN
H. Bader ARSLAN

Geçen hafta tüketici güven endeksi ile sektörel güven endekslerinin sonuçlarını aldık. Ancak politika faizinde yapılan iki puanlık artış diğer tüm göstergelerden daha önemli ve etkiliydi.

Pek çok kişinin olmasını umduğu, fakat olmamasını beklediği bir şey gerçekleşti. Merkez Bankası’nın zaten fiili olarak yukarı çektiği ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinin üç bileşeninden biri olan politika faizinin artırılması para politikasının ve Merkez Bankası’nın algısına olumlu katkı yapar. Bu olumlu etkinin sebebi faiz artışı değil, yapılması gereken şeyin yapılmış olması.

Bu faiz ayarlaması sorunları çözer mi? Elbette hayır. Ama duruşunuzu gösterir ve size reel politikada yapmanız gerekenler için ortam hazırlar. Türkiye’nin şu anda acil çözüm ihtiyacı duyduğu konuların başında bozulan cari denge geliyor.

Yılın ilk sekiz ayında ihracatta gerileme yüzde 12,8. İthalatta ise yüzde 1,1’lik düşüş var. Hizmet ticareti tarafında turizm ve seyahat giderlerimiz salgın nedeniyle hızla gerilerken, mal ihracatımızda hatırı sayılır bir düşüş varken ithalatın sadece yüzde 1 civarında geriliyor olması Türkiye için bir sorun oluşturuyor. Bu hafta açıklanacak eylül ayı geçici dış ticaret verileri bu açıdan önemli.

Yükselen döviz kurları ve artan gümrük vergilerine rağmen ağustos ayında ithalatta yüzde 20 artış yaşanmıştı. Geçen bir ayda kurlarda ve gümrük vergilerinde bir değişiklik olmadı. Ancak yükselen faizler nedeniyle kredi büyüme yazında bir yavaşlama görüyoruz. Bunun ithalat üzerinde mutlaka azaltıcı bir etkisi olacaktır ancak yine de eylül ayında ağustostaki gibi ithalatta kayda değer bir yükseliş görmeye devam edebiliriz. Buna karşılık, ihracatta zayıf seyrin bozulduğuna dair bir gösterge yok. Eylülde ihracatta hafif bir daralma olabilir.

Haftanın başka bir önemli verisi PMI olacak. Perşembe sabah 10:00’da Türkiye verisi açıklanacak. Son aylardaki hızlı yükselişin kendini yatay seyre bıraktığı bir döneme girdik. Bu haftaki veri bunu teyit edecek bir düzeyde gelebilir. Sadece Türkiye’de değil, Çin’den ABD’ye kadar pek çok ülkenin PMI verilerini de bu hafta öğreneceğiz.

YURT İÇİ
Salı 10:00 Eylül ayı ekonomik güven endeksi
Çarşamba 10:00 Ağustos ayı dış ticaret verileri
Perşembe 10:00 Eylül ayı PMI endeksi
Cuma 10:00 Eylül ayı geçici dış ticaret verileri

YURT DIŞI
Çarşamba 04:00 Çin Eylül PMI
Perşembe 16:45 ABD Eylül PMI

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar