İtalya, Türkiye’nin Avrupa’daki ikinci büyük ticaret ortağı

Vahap MUNYAR
Vahap MUNYAR İŞ DÜNYASINDA DİYALOG

İTALYA’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani’yle görüntülü platformda buluştuğumuzda Türkiye ile karşılıklı ticaretin 3 özelliğini sıraladı:

• İstikrarlı: İtalya, her zaman Türkiye’nin ilk 5 ticaret ortağı arasında yer alır. Avrupa’da ise 2’nci büyük ticaret ortağıdır.

• Dengeli: İthalat-ihracat dengesi var. Bunun “kazan-kazan” ilişkisi açısından önemli olduğuna inanıyorum.

• Çok çeşitli: Tüm üretim sektörlerini ve özellikle makineleri de kapsıyor.

İkili ticari ilişkilerin olgun olduğunu ancak hedefi yüksek tutmak gerektiğini belirtti:

- Türkiye, İtalya’nın Akdeniz’deki en önde gelen ticaret ortağıdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ifade ettiği 30 milyar dolarlık hedefin ulaşılabilir olduğuna inanıyorum.

Büyükelçi Massimo Gaiani, iki ülke arasındaki ticaretin artması için yapılması gerekenler konusunda 3 ana başlık ortaya koydu:

• Tanıma: İtalya ve Türkiye, karşılıklı olarak birbirini daha iyi tanımalı. İtalya’da Türkiye’nin sanayileşme seviyesi, teknoloji ve dijitalleşme düzeyi tam anlamıyla bilinmiyor. İtalyan sanayisinin potansiyeli de Türkiye’de tam olarak bilinmiyor.

Bu başlığı kapatmadan şu noktanın altını çizdi:

- Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan, İtalya’da faaliyet gösteren Türk şirketleri ikili işbirliğine tam güven duyuyor. Doğrudan deneyimi olmayanları da ikna etmeliyiz.

• Ortaklık: Ticari ilişkilerde kaliteli sıçrama yapmak için basit pazar mantığıyla değil, gerçek bir ortaklık gözüyle bakmak esastır. İtalyan ve Türk şirketleri arasındaki işbirliği güçlü rekabetçi avantajları beraberinde getirir.

Bu başlıkta da şu noktaya işaret etti:

-Tedarik kaynaklarının yakınlaştırılmaya çalışılacağı böyle bir dönemde bu işbirlikleri sayesinde dış ticarette sürdürülebilir artış olur. Enerji, havacılık, altyapı, otomotiv gibi kilit ve yüksek teknolojili sektörlerde birlikte daha fazlasını ve daha iyisini yapabiliriz.

• Hub (merkez): İtalya ve Türkiye, birer hub olarak ele alınmalı. Türkiye, Ortadoğu ve Türkmen bölgesi gibi geniş bir pazara yayılma için giriş kapısı, yatırım yeridir. İtalya ise AB’nin giriş kapısıdır.

Türkiye’de otomotiv, tarımsal gıda, altyapı, enerji, imalat, bankacılık ve savunma gibi tüm ana sektörlerde 1500’ün üzerinde İtalyan şirketinin faaliyet gösterdiğini vurguladı:

-İtalya, istikrarlı bir şekilde Türkiye’deki en büyük yatırımcılar arasında yer alıyor. 2018’de Türkiye’deki yatırımlarda İtalya ikinci sıradaydı.

Araya girip Tofaş-Fiat ortaklığını anımsattım, sürdürdü:

-Tofaş-Fiat, “kazan-kazan”ın çok iyi bir örneği. Bursa’da Türk ve İtalyan mühendislerin çalıştığı yüksek teknolojili araştırma ve inovasyon merkezi de bu ortak girişimin ürünüdür.

Ardından ekledi:

-Yıllardır burada bulunan, bu ülkeyi tanıyan İtalyan firmaların geleceğe inandığından ve Türkiye’ye odaklanmaya devam edeceğinden hiç şüphem yok.

COVID-19 sürecinin etkisini sordum, iki kritik unsurdan söz etti:

-Tüketim ve ticarette daralma, bunun sonucunda ortaya çıkan içine kapanma refleksi. İtalya ve Türkiye gibi açık ekonomiler için bunlar çok tehlikeli olgular. Ancak teşviklerle ve pazarları açarak karşı koyabiliriz.

Bu süreçte olağanüstü kaynaklara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti:

• İtalya, iddialı bir Avrupa teşvik planının öncüsü oldu. Türkiye de böylesine zor bir dönemde büyümeyi desteklemek ve güven tazelemek için çok şey yapıyor. COVID-19 öncesi seviyelere dönmek biraz zaman alacak olsa da tüketim talebi toparlanıyor.

Gaiani, İtalya-Türkiye ticaretinin 20 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkacağı hedefine inanarak çalışıyor.

Verdiği mesajlar, hedefe olan inancını ortaya koyuyor...

Türk şirketlerini fuarlara bekliyoruz

İTALYA’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani, İtalya’da fuarların fiziki ortamda yeniden gerçekleştirilmeye başlandığını belirtti:

- İtalya, şu ana kadar diğer ülkelere oranla vakaları daha düşük tutabildi. Bu sayede fuarları açabiliyoruz. Bu da, yılın korkunç geçen ilk yarısından sonra gösterilen büyük çabalar sayesinde gerçekleşti.

Fuarlara katılımı teşvik amacıyla özel önlemler alındığını vurguladı:

- Türk firmalarını gerek katılımcı, gerekse alıcı olarak İtalya’daki fuarlarda ağırlamaktan büyük memnuniyet duyarız.

Türkiye, yatırım yapılabilecek yakın ve rekabetçi ortam

İTALYA’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani’ye Türkiye’ye yen i yatırıma gelebilecek İtalyan şirketlere tavsiyelerini sordum, yanıta şöyle girdi:

- COVID-19 krizi dünyada şirketlerin yatırımlarını yavaşlattı.

Ardından İtalyan şirketlerin Türkiye’de yeni yatırımlara olumlu bakabilmelerini sağlayacak iki temel neden sıraladı:

• Pazar koşulları ve rekabetçi ortam, yatırımları daha avantajlı hale getiriyor.

• COVID-19 nedeniyle çok sayıda şirket üretim zincirlerinin yönetimi ve dağıtımı konusunda değerlendirmeler yapıyor. Bu şirketler için Türkiye, yatırım yapılabilecek yakın ve rekabetçi nokta olabilir.

Sonra önerisini ortaya koydu:

- Tüm İtalyan şirketlerine Türkiye’deki yatırımlara uzun vadeli bakmalarını ve birlikte çalışacakları iyi bir yerel ortak bulmalarını öneririm.

İtalya’da Türk yatırımcıya büyük önem veriyoruz

İTALYA’nın Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani’ye İtalya’ya yatırım yapan Türk şirketlerini anımsattım, şu değerlendirmeyi yaptı:

- İtalya’da Türk yatırımları artıyor. Hükümetimiz de bunu teşvik ediyor. 2015 yılında İstanbul’da bir Yatırım Destek Ofisi açtık, Türk yatırımcıların İtalya’da ilk adımlarına yardımcı oluyoruz.

Geçen aralık ayında Şişecam’ın İtalya’da fabrika açtığını anımsattı:

- Açılışı bizzat Başbakanımız Guiseppe Conte yaptı. Bu, Türk yatırımcılara verdiğimiz önemin somut örneğidir.

Ardından ekledi:

- Avrupa pazarına doğrudan giriş amacıyla, sunulan teşvikleri de dikkate alarak İtalya’ya yatırım konusunda Türk şirketlerini motive ve istekli görüyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar