İş dünyasından plastik kirliliğine karşı güç birliği
Plastik hayatımızın her alanında kullanılıyor. Geri dönüşümü yapılamayan, doğada yok edilemeyen plastikler, okyanusa ulaşıyor. Bugün okyanuslarda 8 milyon ton plastik atık var. Her 5 balıktan 1’inin sindirim sisteminde plastik atık bulunuyor.
Plastik sadece okyanusları değil, insan sağlığını da yakından ilgilendiriyor; çünkü WWF’nin araştırmasına göre haftada ortalama bir kredi kartı büyüklüğünde plastik yiyoruz. Tedbir alınmaz ve mevcut durum devam ederse, 2050 yılında denizlerde balıklar kadar plastik olacak.
Plastik kirliliği ile mücadelede bir an önce harekete geçilmesi gerekliliğinden hareketle, Global Compact Türkiye, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), İş Dünyası Plastik Girişimi'ni oluşturdu. Türk iş dünyasının önemli 26 şirketi de, bu girişime dahil oldu.
Girişimin tanıtım toplantısı Arter'in Dolapdere'deki yeni binasında gerçekleştirildi.
İş dünyasının aldığı bu kararın, İstanbul Bienali ile paralelliği de oldukça önemli.
Bienalin bu yılki başlığı "7. Kıta”. Bu başlık, okyanuslarda yüzen devasa plastik atıkları yansıtıyor. Okyanuslarda plastik atıklardan oluşan 5 büyük ada bulunuyor. Akdeniz ise plastik kirliliğinde altıncı büyük alanı oluşturuyor.
Hep birlikte harekete geçmek gerekiyor
İstanbul Bineali'nin 2007-2026 dönemindeki ana sponsoru olan Koç Holding, bundan bir süre önce Koç Topluluğu şirketlerinde, 2020 yılının sonuna kadar tek kullanımlık plastik tüketimine son vereceğini taahhüt etti. Koç Topluluğu şirketlerinde plastik kullanımının azaltılmasından, plastiğe alternatif üretmeye veya döngüsel sistemler kurmaya kadar farklı odak alanlarında çalışmalar yaptıklarını anlatan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, plastik meselesinin, özel sektörün inovasyon ve teknoloji kapasitesiyle hızlı bir şekilde çözülebileceğini ifade ediyor. Çakıroğlu, Türkiye’de ve dünyada plastik kirliliğine yönelik geliştirilecek çözümlerin aciliyeti göz önünde alındığında, hep birlikte harekete geçmenin çok büyük önem taşıdığını vurguluyor.
Atıkla mücadele romantik bir konu olmaktan çıktı
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ise iklim değişikliğinin dünya ekonomisine yıllık 500 milyar dolara yakın zarar verdiğine dikkat çekerken, “Atıkla mücadele iş dünyası için romantik bir konu veya pazarlık meselesi değil. Bu konulara eğilmeyen firmalar, akademik dünya ve siyasiler yarışı kaybedecek” yorumlarını yapıyor.
Hiç bir şey için geç değil
Sürecin işleyişine yönelik bilgi veren Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, girişime dahil olan şirketlerin bir yıl içinde taahhütlerini açıklayacağını ve bu taahhütten sonra bir yıl içinde harekete geçilip bunun takibinin yapılacağını dile getiriyor. Dördüncü, girişime dahil olan 26 şirket dışındaki firmalara da çağrıda bulunuyor ve "Hiçbir şey için geç değil. Herkes bu girişime dahil olmalı” diyor.
Artık hep birlikte aksiyon alınması gerektiğini dile getiren İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin ise girişime taahhüt veren şirket sayısını 6 ayda 26'dan 50'ye, bir yıl içerisinde de 100'e çıkarma konusunda ellerinden geleni yapacaklarını söylüyor.
26 şirketten 2021’ye kadar plastik taahhütlerini açıklama sözü
İş Dünyası Plastik Girişimi kapsamında, 2021 yılına kadar plastik taahhütlerimizi açıklayarak çözümün parçası olacağız" taahhüdünde bulunan şirketler şu şekilde: Akkök Holding, Anadolu Efes, Anadolu Grubu, Coca Cola İçecek, Deloitte, Elif Plastik, Eczacıbaşı Holding, Garanti BBVA, IC Holding, Kibar Holding, Koç Holding, LAV, Limak Holding, Migros Grubu, Nestle Waters Türkiye, Organik Kimya, PepsiCo, P&G, Sabancı Holding, Sunar NP, Sütaş, Unilever, WPP, Yaşar Holding, Yıldız Holding ve Zorlu Holding.