İlki kolay, mühim olan ikincisini yapabilmek
Corporate Change Academy’nin (CCA) düzenlediği, “Otomotivin Dünü, Bugünü, Geleceği” etkinliğinde CCA yönetim kurulu üyesi Bahadır Kayan, Ferplas CEO’su Ömer Burhanoğlu ve Norm Holding’den Zafer Uran Zaman’ı dinliyoruz.
Söyledikleri; Zafer Uran Zaman’ın ifadesiyle otonom yerlide geç kalınmadığıdır; “zira herkes aynı çizgide zaten.” Burhanoğlu, ilk aracı yapmanın kolaylığına değiniyor; “mühim olan ikincisini yapabilmek” diyor. Doğrudur, prototip ile küresel seri üretim arasındaki fark bu zaten.
Peki, otomotiv dünyasında yeni bir aktöre yer var mı? Elbette var fakat yeni bir araç için bizi kapıda bekleyeceklerini sanmıyoruz. Mücadele etmek ve yıllarca bu işi destekleyip sürdürmek gerekecek.
Türkiye, nüfustan yüzölçümüne, gelirden ticarete dünyanın yaklaşık yüzde 1’ini teşkil ediyor. Otonom dünyasında küresel pazarın %1,5’ini hedefler ve bunu sağlayabilirsek, bu yeniçağın aktörlerinden biri haline gelebileceğiz.
Teknoloji? Öylesine dramatik değişiklikler bekliyor ki otomobili… Yarını kestirmek zor… Ancak telefonun başına gelenin arabanın da başına geleceğini söylemek, pekâlâ mümkün…
Bu arada otonom aracın ürettiği bilgi, devasa boyutlarda; 100 milyon civarında bir kod söz konusu… Bunu üretmek, yönetmek ve bundan ekosistem oluşturmak bir başka meydan okuma olacak.
IKEA’DAN ARAÇ TOPLAMA DÖNEMİ
Yeni otomobil, yeni zihniyet ile geliyor. IKEA’dan araç toplama çağına hoş geldiniz. Aslında pil ve yürüyen aksam üzerindeki yazılımı alıp üzerine dilediğiniz şekli verebilirsiniz.
Misal Anadolu’daki çerçi arabası da yapabilir, duşa kabinli nakil aracı da… Ya da dolmuş… Dolmuş bizim buluşumuz ve dünya paylaşım ekonomisi ile buna doğru gidiyor.