İlk siparişi komutan verdi, milyar cirolu teknoloji grubu oldu
KASTAMONU doğumlu Can Gür, Karabük Demir Çelik Lisesi’nin ardından, ODTÜ Fizik ve Elektronik Mühendisliği’ni bitirip, İngiltere’de Cardiff Üniversitesi’nde master’ını tamamladığında ABD, Kıbrıs çıkarması nedeniyle Türkiye’ye ambargo uyguluyordu.
ODTÜ mezunu mühendis olduğu için acil askere çağrıldı, Gölcük Donanma Komutanlığı emrine verildi. Gölcük Tersanesi Araştırma Başmühendisliği bünyesinde radar, sonar, atış kontrol sistemlerinin elektronik kartlarının yeniden yapılmasını sağlayan ekibin içinde yer aldı.
Terhis zamanı geldiğinde tersane komutanı teklifini yaptı:
-Kıdem vereyim, 4 yıl daha burada çalış.
Can Gür, komutanına planını açtı:
-Komutanım, özel çalışmayı düşünüyorum. Belki yurtdışına çıkarım.
Komutan teklifini değiştirdi:
-Madem öyle burada yaptığınız işleri dışarıda yapıp bize satın.
Gür, Donanma Komutanı’nın verdiği siparişlerle ilk atölyesini kurdu. Bozuk radarları tamir ederek yola koyuldu. Derken reaktif güç oranını ölçen aleti aldıkları şirket, sorun çıkardı. Bunun üzerine aynı ölçü aletinin dijital versiyonunu üretti. Siemens dijital reaktif güç ölçü aletini alınca önü açıldı.
-Söz konusu ölçü aletini 65 ülkeye ihraç eder hale geldik.
Atölyeden şirketleşmeye doğru adımlarını da elektronik mühendisi kardeşi Özcan Gür ile birlikte attı. 1996’ya kadar üretim ve ithalatı birlikte yürüttü. Derken, 1994’te Fransızlar’a geçen Teletaş’la ilgili teklif önüne geldi:
-Fransızlar Teletaş’ı satın alınca 2 bin mühendisi işten atmış, tümüyle ithalata dönmüştü. Ancak PTT (Türk Telekom o sırada ayrı şirkete dönüşmemişti) yerli üretim şartı getirince onlar da arayışa girmişti.
İhale açıldı, 38 bin metrekare kapalı alanı olan Teletaş’ı 2 milyon dolar peşin, 16.8 milyon dolara satın aldı:
-Bizim için arsa ve bina değil, içindeki teknoloji önemliydi. Nitekim orada dijital santral, ankesörlü telefon sistemleri üretip PTT’ye verdik. Bu işleri Alcatel üzerinden yaptık.
2001 yılından itibaren Alcatel, Teletaş’tan ürün almayı kesti. Can Gür, bunun üzerine Çekmeköy’de kurduğu fabrikada kendine yeni yol haritası çizdi:
-Dünyada fiber optik öne çıkacak. Biz de buna dönük altyapı sistemlerine odaklanacağız. Data (veri) dünyada en değerli varlık olacak. Data Center (veri merkezi) altyapısı üreteceğiz.
Can Gür’ün “Can” ve “inovasyon”dan adını türettiği ve Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürüttüğü Canovate Group, zamanla data center altyapısı üretiminde dünyada iddialı konuma ulaştı:
-72 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ciromuzun yüzde 75’i ihracattan oluşuyor. Almanya’dan Endonezya’ya, Danimarka’dan Şili’ye kadar fiber optik ürünü ve data center altyapısı ihraç ediyoruz.
Bünyesinde bugün 10 şirket bulunan, cirosu 1 milyar lira dolayında olan Canovate Group’un Çekmeköy’deki fabrikasını Can Gür’le birlikte gezdim.
Gür’e kilo başına ihracat gelirini sordum, yanıtladı:
-Kilo başına ihracat geliri 80 dolar olan ürünümüz de var 400 dolar olan da.
Sektörleri farklı olsa da Canovate Group ile Hidromek’in öyküleri bir birine benziyor.
Türkiye’nin Kıbrıs çıkarması nedeniyle ABD’nin ambargo uyguladığı dönemlerde Karayolları’nda iş makinalarına parça yapan Hasan Basri Bozkurt, o günlerin deneyimi ile Hidromek’i kurdu. Bugün dünyaya iş makinası satıyor.
Can Gür’ün radar tamiri, sonar, atış kontrol sistemleri kartları derken Canovate Group’un temellerini Donanma Komutanlığı’ndaki deneyimi ile attığı anlaşılıyor.
İhracatta kilo başına 80-400 dolar düzeyini yakalaması, başarısını ortaya koyuyor.
Çelik yelekte ‘bor’u deniyor
CANOVATE Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, bir iş görüşmesinde “şakacıktan konuşurken” Manchester’da çelik yelek fabrikası satın aldığını belirtti:
-Aslında biz o fabrikayı makinaları için değil teknolojisi ile dünyada geçerli sertifikaları nedeniyle satın aldık.
Üretimi İngiltere’den Çekmeköy’e taşıdıklarını kaydetti:
-Soft balistik olarak bilinen esnek kumaşlardan değişik kombinezonlarda üretim yapıyoruz.
Fabrikanın sergi alanını gezerken çelik yelekte kullandıkları malzemelere işaret etti:
- Çelik yelekte bor karbür kullanmayı da deniyoruz.
Teletaş’ın yerinde Canpark AVM var
CANOVATE Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, 1996’da satın aldığı Teletaş’ın arazisini zamanla AVM ve otel için değerlendirdi:
-Biz Teletaş’ı zaten teknolojisi için almıştık. Üretimi Çekmeköy’deki fabrikamıza taşıdık. Teletaş arazisinde şu anda Canpark AVM bulunuyor. Yanıbaşında Hilton Oteli yer alıyor.
Kent güvenlik sistemi projesinde biz de varız
CANOVATE Group Yönetim Kutulu Başkanı Can Gür, Aselsan ve Havelsan’la “Kent Güvenlik ve Yönetim Sistemi” projesinde yer aldıklarını vurguladı:
- Bu, kapsamında ülke çapında 70 bin kamera ile çalışacak sofistike bir sistem. Kamera sistemleri gerek trafik, gerekse asayiş konusunda etkisi yüksek olan bir uygulama.
Sistemin 7/24-365 gün esasına göre çalışacak şekilde dizayn edildiğini kaydetti:
- Bu sistem dünyadaki en geniş MOBESE uygulaması. 23 ilde sistemlerin saha montajları tamamlandı.