İlk 6 ayı oldukça iyi bitirdik, şimdi temkinli ilerliyoruz
SABANCI Holding CEO’su Cenk Alper’le kısa süre önce World Economic Forum’un (WEF-Dünya Ekonomi Forumu) Çin Başbakanı ve dünyadan 500 CEO’nun katıldığı online toplantısı üzerine konuşurken işlerle ilgili nabzı ölçmek için sordum:
- Durum nasıl? Nasıl gidiyor?
Cenk Alper, yanıta yılın ilk 6 ayına ilişkin açıklanmış bilançoya bakarak şu cümleyle girdi:
- İlk 6 ayı oldukça iyi tamamladık.
Bu durumun Sabancı Topluluğu’nun portföyünün dayanıklılığının en büyük göstergesi olduğunu vurguladı:
- Bazı faaliyet alanlarımız “kamu benzeri” işler. Enerji, banka, Carrefoursa gibi... COVID-19 sürecinin ilk günlerinde de hepsi çalışmayı sürdürdü.
O dönemde faizlerin düşük seyretmesiyle ekonomide sağlanan canlanmanın şirketlerine ciddi şekilde yardım ettiğinin bildirdi:
- Şimdi ise açıkçası temkinli ilerliyoruz. Yani, “Her an ikinci dalga olabilir mi, bunun boyutu krize dönüşebilir mi?” diye bakıyoruz. Nitekim dünyada da havaların soğumasıyla birlikte böyle bir olasılık üzerinde duruluyor.
En büyük avantajlarının “dijitalleşme işi”ne erken başlamaları olduğunu kaydetti:
- Hemen hemen bütün işlerimizi kesintisiz dijital ortama taşıyabildik. Bankamız (Akbank) zaten öyleydi. Sigorta şirketlerimiz, enerji de öyle.
Enerji şirketlerindeki dijitalleşmeyi örnek gösterdi:
- Şu anda santrallarımızın hepsini İstanbul’da bir merkezden çalıştırabilir durumdayız. Santralların bulunduğu yerde ekip olmasa bile.
Faizlerin yükselmesiyle özellikle kredi kullanımından başlayarak hafif bir yavaşlamayı hissettiklerini kaydetti:
-Yurt dışındaki işlerimize bakınca, orada geri gidiş oranı daha yüksek. Avrupa ve Amerika’daki yavaşlamayı çok daha belirgin görüyoruz. Türkiye bu anlamda biraz daha dinamik.
Enerjisa üzerinde durdu:
- Enerjisa çok iyi gidiyor. Portföyünün yüzde 50’den fazlası yenilenebilir enerji oldu. Yatırım yapmaya da devam ediyoruz. Bunun ciddi avantajını bu dönemde gördük.
Enerjisa’nın portföyünün güneş enerjisi tarafını sordum, anlattı:
- Şu anda güneş enerjisinde küçük de olsa varız. Yalnız, 500 x 2, yani iki ihale aldık. Toplamı 1 gigavat. Aydın ve Çanakkale’de. Yavaş yavaş onların ölçümlerini yapıp yol alıyoruz.
Güneş paneli üretimine girip girmeyeceklerini merak ettim, yanıtladı:
- Bakıyoruz. Hem enerji, hem sanayi grubumuz birlikte bakıyor. Bu alanda teknoloji çok hızlı yenileniyor. Pil ve güneş enerjisi konusunu bir süredir çok yakından takip ediyoruz. Teknoloji henüz bir düzlüğe ulaşmış değil.
Sabancı gibi Türkiye’nin önde gelen bir grubunun COVID-19 sürecinin en sıkıntılı dönemi olan ilk 6 ay için, “Çok iyi bitirdik” diyebilmesi önem taşıyor.
Yılın ikinci yarısına ilişkin “temkinli ilerleme” zaten Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomi Programı’ndan (YEP) da görülüyor...
Elektrikli oto şarjında ciddi yol alıyoruz
SABANCI Holding CEO’su Cenk Alper, Enerjisa’nın pil ve şarj konusundaki adımlarına değindi:
- Enerjisa, şarj konusunda bir start-up aldı. O start-up ile ciddi şekilde yayılıyoruz.
"Türkiye'nin Otomobili"ne işaret etti:
- TOGG piyasaya çıkmadan şarj altyapısının kurulması lazım. Bunun da enerji şirketleriyle yapılması gerekiyor.
Şebekeye yeterince yatırım yapılmadan şarj istasyonlarının kurulmasının doğru olmayacağını belirtti:
- Sadece şarj istasyonu kurarsanız şebekeyi çökertebilirsiniz. Dolayısıyla bu iş bizim gibi enerji şirketleri vasıtasıyla olacak görünüyor. Orada biz adımımızı erken attık ve teknolojiye sahip olduk.
Carrefoursa’da mesafe koruma uygulaması var
SABANCI Holding CEO’su Cenk Alper, grup şirketleri arasında COVID-19 konusunda en çok tehdit altında bulunanın Carrefoursa olduğunu belirtti:
- Carrefoursa’da çalışan personel için "mesafeyi koruma uygulaması"nı devreye aldık. Elbette personelin rızasıyla yapıyoruz. Ya bileklik takıyorlar, ya cep telefonuna uygulamayı indiriyorlar. Birbirlerine yaklaşmaları halinde sistem uyarıyor.
Sabancı Topluluğu olarak baştan itibaren çok sıkı tedbirler aldıklarını vurguladı:
- Holding dahil bütün ekipleri böldük. Yüzde 50 bir hafta, diğer yüzde 50 öteki hafta ofise geliyor. Haftada iki gün ofisler dezenfekte ediliyor. Akrabalarda bile vaka çıksa bütün ekip karantinaya alınıyor. Vaka sayısında Türkiye ortalamasının çok altındayız.
‘Elektronik yönetim kurulu’na geçiyoruz
CENK Alper, dijitalleşme ve sürdürülebilirlik konusunun trend olmanın ötesine geçtiğini, yaşamın birer parçası olduğunu belirtti:
- Dünyayı çok yakından takip edip, uygulamaları ülkemize getirmek çok kritik.
"Elektronik yönetim kurulu" modeline geçiş adımı attıklarını bildirdi:
- Şirket genel kurullarını elektronik ortamda gerçekleştirme alt yapısı vardı. Şimdi "elektronik yönetim kurulu” için de alt yapı tamamlanıyor.
Yabancı ortaklı şirketlerini anımsattı:
- Görüntülü platformlarda artık resmi şekilde yönetim kurulu toplantısı yapabilir hale geliyoruz.
Alınan kararların imzalanmasını nasıl çözdüklerini sordum, anlattı:
- Şifre girilecek. Elektronik imza o şifreyle otomatik çözülecek. Topluluk şirketlerinin tamamında bu sisteme geçiyoruz. Yabancı ortakların imza yetkileri tamamlanıyor. Ekim ayındaki yönetim kurullarından itibaren bu sisteme geçiyoruz.