“İhracatın Yıldızları” parlıyor

Yaşar KUŞ
Yaşar KUŞ İZMİR'den

Atalarımız “marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir” demişler. Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) uzun yıllardır başarılı üyelerine verdiği İhracatın Yıldızları Ödülleri’ni en veciz anlatan söz bu sanırım. EİB, yaklaşık 20 yıldır üyelerinin yıllık performanslarını belirleyerek, sektörlerinde en çok ihracat yapmış firmaları ödüllendiriyor. Yani kriter çok net, yoruma açık değil. Bu ödülü almak için ürettiğin metayı zayi etmeyeceksin. Üstelik müşterisini ülke sınırlarının ötesinde bulacaksın. Bu da elbette marifet gerektiriyor. Bu marifeti gösterenlerin iltifatı da her yıl Egeli ihracatçının örgütlü gücü Ege İhracatçı Birlikleri’nden geliyor.

Ege İhracatçı Birlikleri pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da kardeş kuruluşlarına öncülük etti. EİB’in açtığı yolda, zaman içinde, üyelerinin başarısını ödüllendirme yoluyla takdir eden ihracatçı birliklerinin sayısı giderek arttı. Bugün, neredeyse bütün ihracatçı birlikleri “yıldız”larını ödüllendiriyor. Hatta alt birlikler de ayrı olarak ödül dağıtıyor. EİB bünyesindeki 12 birliğin tamamına yakını başarılı üyelerine ödül veriyor örneğin. Bunun dışında mesleklerinin duayenlerini ya da sektöre çekilmeye çalışılan başarılı tasarımcıları ödüllendiren birlikler de mevcut.

Bu ay başında gerçekleştirilen İhracatın Yıldızları Ödülleri’nde EİB üyesi 58 firma, 61 ödül kazandı. Söz konusu 58 firma 18.3 milyar dolarlık EİB ihracatının, 7,6 milyar dolarlık kısmını, yani yüzde 42’sini gerçekleştirdi.  2022’de EİB’e üye 7 bin 377 firmanın aktif olarak ihracat gerçekleştirdiği düşünüldüğünde, bu çok ciddi bir rakam. Ama EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, ödül töreninde sıralamaya giremeyen firmaların da hakkını teslim etti ve hepsini kahraman olarak gördüklerini söyledi. İç pazarda girdi maliyetlerindeki yükseliş, döviz kurlarındaki artışın enflasyonun altında kalması, finansmana erişim zorlukları gibi sıkıntılarla boğuşan ihracatçılar, dış pazarda da resesyonun etkisini hissetmeye başladılar. O nedenle 2022’nin ikinci yarısı ihracatçıları çok zorladı. Tüm bu gelişmeler 2023 umutlarını da törpüledi. İhracatçı ne yazık ki 2023 hedefini mevcudu korumak olarak belirledi. Ama bu kaderine razı olacağı anlamına gelmiyor.

“Durmak yok”

Bu konuları Eskinazi’nin ağzından birebir aktarmakta fayda var: “IMF, Avrupa Merkez Bankası, Dünya Bankası, OECD beklentilerine göre önümüzdeki 3-4 yıllık dönemde dünyada bir resesyon bekleniyor. 40 yıl sonra yeniden gündeme oturan enflasyondan, enerji krizine, ekonomik istikrarsızlığa kadar benzeri görülmemiş türbülanslı bir yıla hazırlanıyoruz. 2023 yılında ihracatımızda mevcut rakamlarımızı korumak için; Uzak Doğu’dan Afrika’ya kadar dünyanın her noktasına sektörel ticaret heyetleri gerçekleştireceğiz, dünyanın önde gelen ve en prestijli fuarlarının milli katılımını organize edeceğiz, alım heyetleriyle ihracatçılarımızın ithalatçı firmalarla yeni işbirliklerine imza atmasını sağlayacağız. ABD pazarında TURQUALITY projemize önümüzdeki dönem de devam edeceğiz. Tasarım yarışmalarımızla ihracatçı sektörlerimize yeni vizyoner tasarımcılar kazandırmaya devam edeceğiz. URGE projelerimize yenilerini ekleyeceğiz. Ülkemizin ilk Yenilenebilir Enerji Ekipman ve Hizmet İhracatçıları Birliği'nin kurulması için girişimlerimize devam edeceğiz.”

Zirvede Petkim yer aldı

Bu kadar ödülden bahsetmişken, ödüllü firmaların bazılarının isimlerini anmamak olmaz. 58 firmayı buraya sığdıramayacağımız için genel klasmanda en önde yer alanları paylaşalım. Bu yıl EİB üyeleri arasında en çok ihracatı Petkim gerçekleştirdi. Onu Pergamon-Status ve Kocaer Çelik takip etti. Pergamon-Statüs ayrıca en çok ihracat yapan dış ticaret sermaye şirketi oldu. 19 sektörde ilk 3 sırayı alan şirketler İhracatın Yıldızı olurken, BMC ile Uğur Soğutma iki ayrı sektörde dereceye girmeyi başardılar.

Umarız, bu yıl tüm olumsuz beklentilere rağmen iyi geçer ve önümüzdeki yıl ödül alsalar da almasalar da bütün firmalar performanslarını yükseltirler.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar