İhracatın kura duyarlılığı zayıflıyor
Türk Lirası kasımda reel olarak sınırlıoranda artış kaydetmekle birlikte, hala olması gereken değerin TÜFE bazlı olarak % 22,65, üreticifiyatları bazlı olarak da yüzde 18,18 altında seyrediyor. Merkez Bankası kasım ayı reel kur endekslerini açıkladı. 2003=100 bazlı reel efektif döviz kuru endeksi, TÜFE bazında bir önceki aya göre 0,41 puan artışla 77,35’e çıktı.
Yurtiçi üretici fiyatları endeksi (Yİ-ÜFE) bazlı reel kur endeksi ise ekim ayına göre 0,07 puan artarak 81,82’ye yükseldi. TL’nin değeri, kasımda geçen yılın aynı ayına göre de TÜFE bazında 1,6 puan artarken, Yİ-ÜFE bazında 1,04 puan düşüş kaydetti.
Kur hareketleri ile dış ticaretin seyri arasında asimetrik bir ilişki olduğu açık. Kur değişimlerinin Türkiye’nin dış ticareti üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmakla birlikte son veriler, uzun dönemli etki bakımından duyarlılığın giderek zayıfladığını ortaya koyuyor. Kurdaki değişimler ihracata 2-3 aylık gecikmeyle yansırken, reel kurun dengede olduğu duyarlılığının görece daha yüksek seviyelerde seyrettiği görülüyor.
Ayrıca, ihracatın TL’deki değerlenmeye (negatif) duyarlılığının, değer kaybına (pozitif ) duyarlılığından daha büyük olması da dikkat çekiyor. Diğer bir ifadeyle, ihracat belirli bir seviyeden sonra TL’deki değer kaybına paralel bir artış seyri izlemiyor ve güçlü bir asimetrik ilişki göstermiyor.