İhracatı planlasak mı?
Özdeyiş haline getirdiğim “Planlamayı başaramayan, başarısızlığı planlar “ ifadesini, işlerimizin her aşamasında kullanmayı hep salık veririm.
İster mal isterse hizmet ihracatı yapanlardan olalım, yurtdışına bir şeyler vermek istiyorsak atacağımız adımları, basacağımız taşları düşünmeden ve öngörmeden hareket etmemiz halinde, işimizin olayların akışına kalması kaçınılmaz olacaktır.
Bu nedenle küçük de olsa, detaylı da olsa bir eylem planı yaparak hareket etmek, bizleri olası risklerden uzaklaştırabilir.
İnternette birçok yerde bulabileceğiniz “İhracat Planı” örnekleri sizlere ışık tutabilir.
Ancak bunların birçoğunun, bize bunların neden plana konulması gerektiğini düşündüren veya anlam veremediğimiz detayları içermesi de mümkün olabilir.
Bu sohbetimizde, önemli olduğunu düşündüğüm noktalara kısaca değinmek istiyorum.
- Öncelikle ve varsa eski ihracatlarımızın nasıl gerçekleştiğine bakalım…
Eğer müşteri bize gelmişse, bizi nasıl ve nereden bulduğunu hatırlamaya çalışalım.
Çünkü o yolu biraz daha açarak aydınlatmamız daha masrafsız ve hız kazandırıcı olabilir.
- Ayrıca operasyonel işleyişte karşılaştığımız güçlükler oldu ise nasıl halledildi?
Bunu hatırlayalım ki planlayacağımız ihracatlarımızda bir daha önümüze çıkmasınlar.
- İhracata vermeyi düşündüğümüz mal veya hizmet, hedeflemeyi düşündüğümüz pazarlara uygun mudur?
- O pazarları neden seçtik ve gerçekten ürünümüze ve işletmemize uyar mı?
- İhracattan ne bekliyoruz ve ne kadar bir süre içerisinde olmasını bekliyoruz?
- Belki de en önemli olan “ Bir ihracat sorumlusu atandı mı?”
- İhracat için gereken araştırmaları ve pazarlarla iletişimi kim yapacak?
- Ne (Araştırma, iletişim, ziyaret, fuar… ), ne zaman yapılacak?
- Yapılacaklar için gereken kaynak nasıl sağlanacak?
- Alınan siparişlerin üretime aktarılması, üretimin izlenmesi, sevkiyatın hazırlanması, belgelerin hazırlanıp tahsilatın yapılması gibi süreçler nasıl işleyecek ve kim yapacak?
- Tekliflerin şekillendirilmesi, fiyatlandırma, taşıma ve depolamanın ayarlanması ne zaman ve nasıl yapılacak?
- İlgili dış ticaret mevzuat hazretleri ile nasıl muhatap olunacak?
- İhracata verilen devlet destekleri ile ihracatla ilişkili teşvikler ne olacak?
- Rakiplerin araştırılması ve izlenerek raporlanması sorumluluğu kimde?
Sohbetimize katılanlarınızın bir kısmı, bunların zaten olağan işler olduğunu söyleyecektir.
Doğrudur da burada benim eklemek ve vurgulamak istediğim biraz farklı.
Bu işler tanımlı mı, yazılı ortama aktarılmış mı ve ilgili olan kişilere tebliğ edilmiş mi?
Sakın ola bana bunun işletme içi bürokrasiyi arttıracağını söylemeyesiniz…
Çünkü işletmedeki eleman hareketlilikleri sonrasında hatta pozisyon değişikliklerinde bile oluşan aksamaların nelere mal olabileceğine epeyce şahit oldum.
Söz uçar, yazı kalır dersem hepiniz başınızı sallayarak onaylarsınız sanırım.
Önce eylemleri belirlemeli sonra düzeni sağlayacak sistemi kurmalı ve daha sonra da bunu yazılı bir hale getirip ilgili kişilere tebliğ etmeliyiz.
Yanlış anlaşmalara, insan hafızasının zayıflıklarına veya hırs yapılan davranışlara meydan vermeyeceği gibi dış ticaret süreçlerinin el kitabı olabilir.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.