Hotiç'in ödeme planı 9 yıllık süreci içeriyor

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

Kurulu kapasite açısından bakıldığında dünyanın en büyük altıncı üreticisi olan Türkiye ayakkabı sektörünün genelini temsil etmese de vitrininde yer alan zincir markalardan bazıları geçtiğimiz yıllarda finansal krize girmiş, kimileri konkordato ilan etmişti.

Ağırlıklı aşırı büyüme, dövizdeki yükseliş, artan rekabet gibi gerekçelerle mali sıkıntı yaşayan Beta, Eser, İnci Deri, Yeşil Kundura, Kemal Tanca gibi zincir mağazalar arasında Hotiç de yer aldı. Sektöründe 150 mağaza ile faaliyet yürüten Hotiç, ağırlıklı piyasa ve bankalara olan borçlarını yönetemediği gerekçesi ile iki yıl kadar önce konkordato başvurusunda bulundu. Şirketin borçlarının tutarının o süreçte 400 milyon TL olduğu öne sürülmüştü. Hotiç’in alacaklıları arasında sayıları 150’yi bulan sektörünün önemli tedarikçi şirketleri yer alıyor. En büyük sıkıntıları da zincir markalara üretim gerçekleştiren KOBİ düzeyindeki bu firmalar yaşıyor.

Hotiç’in konkordato sürecinde 1 Temmuz’da şirket yönetimi tarafından mahkemeye ayrıntılı faaliyet ve ödeme planı sunuldu. Hazırlanan planda yılda iki kez olmak üzere 6’da ayda bir 50 bin TL ödeme taksiti oluşturuldu. 17 taksitte sunulan planda ödemeler ise 2021 yılında başlayıp 2029 yılında tamamlanacak. Ödeme planını incelediğimde ilginç bilgilerin yer aldığını gördüm. Hazırlanan planda Hotiç’in cirosu bu yıl için 165 milyon TL, 2029 yılında ise 708 milyon TL olarak belirlenmiş. Ciroda 9 yılda 4 kattan fazla büyüyen Hotiç, borçlarını yıllık 2 taksitle 100 bin TL’de sabitlenmiş. Planı ayrıntılı inceleyen, tedarikçi şirketlerin Hotiç’in önerilerine itirazları var. 150’den fazla tedarikçi ve üretici, Hotiç’in ödeme planının kendilerini zora sokacağını ifade ediyor.

Aylık 50 bin TL taksit

Bu konuyla ilgili tedarikçi firmalardan birinin sahibi ile telefonla görüştüm. En önemli müşteri arasında yer alan Hotiç’in borçlu olduğu 150 şirkette 2018’de yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiğini söylüyor ve “Yaşanan bu sürece pandemi ve durgunluk eklendi. Sadece 2 yılda bu firmalardaki çalışan sayısı 4 bin 500 kişi azaldı ve bin 500’e geriledi. Bir ödeme planı çıkarılıyor ancak tedarikçiler düşünülmüyor” diyor.

İlgili işadamı, “Bize sunulan ödemeler faizsiz olacak. 6 ayda bir ödenen 50 bin TL bizlere ne gibi fayda sağlayacak. 9 yıl sonrasındaki 50 bin TL’nin enflasyon ile değeri ne olacak. Biz bu ürünlerin tedarikini Hotiç’e yapabilmek için yüksek kredilerden materyal alımı yaptık ve aldığımız bu ürünler için faiz ödemeye devam ediyoruz. Hotiç bize olan borcu için 2029 yılına kadar faiz bile ödemiyor. Bizi düşünmeden bu kararlar alınıyor. Batmamak için son çırpınışlarımızı yapıyoruz” diye ekliyor. Sektörün önemli tedarikçilerinde olan iş adamlarının ortak istekleri aynı: “Sektörün temel taşı niteliğinde olan firmalar konkordato yerine farklı yöntemlerle borçlarını kontrol altına alabilmeli. Katma değeri yüksek ihracatın devam edebilmesi adına borçların yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir düzenlemenin gelmesi şart.”

Türkiye, dünya ayakkabı sektörünün en önemli oyuncularından. İrili ufaklı yüzbinlerce çalışanı, binlerce firmayı ihtiva eden ayakkabı sanayisi, iç pazarı domine ettiği gibi Türkiye’nin önemli ihracatçıları arasında yer alıyor. Yukarıda zor duruma düştüklerini ifade ettiğimiz şirketler tabi ki sektörün tamamını temsil etmiyor, küçük bir bölümünü oluşturuyor. Yine de önemli borç yekünlerine sahip olduklarından, KOBİ ölçeğinde epey şirketin riskini de üstlendiklerinden konkordato süreçleri dikkatle izlenmeye muhtaç görünüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar