Hoş geldin normal
Yeni normal denilmesine de normalleşmeyi kriz öncesi sanıp alınması gereken tedbirlere de karşı çıkanlar var. Ortamdaki durgunluğu bugüne bağlayıp, yarın para girişi olunca da rahatlanacağını düşünebilen saf kişilikler de var.
Yaşadığımız krizi sadece COVID-19 salgınına bağlayan ve o bitti mi kriz de gitti diyenler de.
Oysaki uluslararası kuruluşların yorumları, bu düşünceleri pek de haklı çıkarmıyor.
Birkaç gün önce Birleşmiş Milletler kuruluşu UNCTAD tarafından yayınlanan bir raporda aynen şöyle deniliyor; “ COVİD-19 salgını öncesinde dünya ticareti yavaşlıyorken, COVİD-19’un ekonomik ve sosyal hayata getirdiği kesintiler, ticarette çarpıcı gerilemelere neden oluyor. 2020 yılı birinci çeyreğinde uluslararası mal ticareti %5 civarında gerilemişken, ikinci çeyrekte de %27 gerilemesi bekleniyor.”
Kaynak: UNCTAD
Otomotiv sektöründe görülen ciddi gerilemeye karşın, gıda ticareti kendini korumuş görünüyor. Sağlık ürünleri ticareti de ki doğal olarak, iki katına çıkmış bulunuyor. Küresel ticaret hareketlerine göre de Güneydoğu Asya ve Pasifik ülkelerinde toparlanma sinyallerinin görülmeye başlandığı da belirtiliyor.
Genel görüş, yaşanılan krizin etkilerinin 2020 yılında devam edeceği. Ancak bu etkilerin COVİD-19 nedenlerinin yanı sıra devletlerin, kendi ekonomilerini ayağa kaldırmak için alacakları ve uygulayacakları tedbirlerin de etkisiyle, farklı sonuçlar verebileceği de öngörülüyor.
- UNCTAD, belirsizliklerin süregelmesi halinde 2020 küresel ticaretindeki daralmanın yıllık %20 olabileceğini öngörüyor.
- Dünya Ticaret Örgütü (WTO) bunu en iyimser tahminle % 13 ve en kötümser tahminle de %32 olarak hesaplıyor.
- Avrupa Birliği Komisyonu ise 27 AB ülkesi için 2020 yılı ticaret daralmasının % 13 ile %16 aralığında olabileceğini belirtiyor.
Bu kadar rakamı neden yazdık…
Adına daralma, durgunluk, kriz veya ne derseniz deyiniz, boğazımıza kadar içerisine girmiş durumdayız ve bir süre daha bunun içerisinde mücadele kaçınılmaz görünüyor.
Parasal önlemler ve istihdam tedbirleri hakkında yorum yapmak bizim işimiz değil amma küresel ticaret rakamları, ihracatçı dostlarımızın yapacağı strateji ve hedef pazar çalışmalarına biraz ışık tutar diye bu verileri sohbetimizde belirtiyoruz.
Önerimiz pazarlarımızı analiz ederken, hem küresel ticaret daralmalarını dikkate almak ve hem de ülke özelinde ithalat ve ihracat rakamlarının değişimlerini göz önünde bulundurmak.
Ayrıca, enerji piyasalarındaki değişimleri de dikkate alarak, özellikle gelirleri enerji ihracatına bağlı ülkelerin ithalatlarında, bu nedenle de olabilecek olumsuz etkilenmelerin olası sonuçlarını strateji çalışmalarına katmaları faydalı olacaktır.
Hep söyledim yine tekrar edeceğim, mevcut ve olası müşterilerinizle iletişimi sıkı tutunuz.
Sosyal medya, Zoom, Skype, Whatsapp, Telegram aklınıza ne gelirse hepsini kullanın ve pazarlarla iletişiminizi çok sıkı tutun.
İş olmuş olmamış önemli değil, akıllarında kalın, o bile zamanı gelince iş getirecektir.
İlgilenen dostlarımız UNCTAD tarafından yayınlanan Global Trade Update / Küresel Ticaret Güncellemesi raporuna aşağıdaki adresten erişebilirler.
https://unctad.org/en/PublicationsLibrary/ditcmisc2020d2_en.pdf