Hızlı şirketlerimizi tanıyalım
Charles Darwin 150 küsur sene önce ‘doğada en güçlü veya akıllı olanın değil, şartlara en hızlı adapte olabilenlerin ayakta kaldığı’ gözlemini yaptığında herhalde teknoloji firmalarını düşünmemişti. Ancak biyolojinin bu temel kuramı günümüzde teknoloji şirketleri için de geçerli.
Gelin bu hafta Deloitte’un Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki en hızlı büyüyen teknoloji firmalarını listelediği Technology Fast 500™ EMEA raporuna bakalım. 22 ülkeden şirket içeren listenin ortalama senelik ciro artışı yüzde 1258! Yani on üç kata varan bir büyümeden bahsediyoruz.
Listenin ilk on firmasından dördü finansal teknoloji (fintek) alanında faaliyet gösteriyor. 19 Mayıs günkü köşemizi bu konuya ayırmış ve ‘finans ve teknoloji arasındaki ayrım giderek flu hale gelirken ancak taze ve açık bir perspektifle yol alabiliriz’ demiştik. Deloitte listesi konunun önemini bir kez daha gösterdi.
Yazılım ve eğlence şirketlerine ilaven iki adet ‘çevre teknolojisi’ firmasını ilk 10’de görmek beni sevindirdi. 9 Haziran günkü köşemizde ‘çevreyi korumak artık sadece iyilik değil, aynı zamanda iyi bir iş fırsatı’ demiştik. Teknolojinin dönüştürücü etkisini toplumsal meseleleri çözmek için kullanabilmeliyiz. Çevre de bunların başında geliyor.
Listede 21 tane Türk şirketi var. Hepsini ayrı ayrı kutluyorum. Start-up’larımıza rol model olabilecek bu firmalara biraz daha yakından bakalım.
Bulutistan geçen sene 50 kat büyümüş ve listeye 20. sıradan girmiş. Bulut (cloud) kullanımı her tür firma için kritik önemde. Zira güvenlik, depolama maliyeti ve büyük veri uygulamalarını kullanabilme gibi çeşitli avantajlar söz konusu.
Listeye Türkiye’den giren ikinci şirket REM people perakende odağında yeni nesil bir araştırma ve analiz şirketi. Üçüncü firma Teknofix ise saha yönetimi, back-office ve çağrı merkezi alanlarına odaklanmış. Dijital dönüşümün yepyeni alanların ötesinde, mevcut sektörler için ne kadar kritik bir rekabet meselesi olduğunu bize hatırlatıyorlar.
Liste genelindeki fintek ağırlığı Türk şirketleri için de geçerli. Üstelik bu alanda hala çok ciddi regülasyon engelleri olmasına rağmen (örneğin kredi vermek pratikte mümkün değil). FBT Türkiye (algoritmik borsa), geçen yılın en büyük ‘çıkış’larından biri olan iyzico (ödeme sistemleri), Enqura (dijital bankacılık ve sigortacılık) ve PayTR (sanal POS ve ödeme çözümleri) ilk göze çarpanlar.
Bir başka popüler alan online seyahat rezervasyonu: Otelz.com, OBİLET ve Biletall listede kendilerine yer bulmuşlar.
Onedio’nun kurucuları Kaan Kayabalı ve Demirhan Büyüközcü’nün Vcount’u da en hızlı şirketler arasında. Bu firma fiziksel mekanlar için ziyaret analizleri sunuyor. ABD’de sık gördüğümüz başarılı ‘seri girişimci’lere ülkemizden güzel bir örnek oluşturuyorlar.
Hızlı şirketlerimizin ve başarılı girişimcilerimizin artmasını diliyorum!