Hayatımızda ve endüstride nesnelerin interneti (IoT)...

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI

Bilindiği gibi hayatımızın her alanının vazgeçilmez parçası haline gelen teknoloji ve Internet kullanımının insanlar arasındaki iletişimi, bilgi paylaşımını ve karşılıklı etkileşimi arttırarak günlük yaşantımızı büyük ölçüde değiştirdi.

Günlük yaşamımızda kullandığımız bazı cihazların giderek akıllı bir hale gelmesi ile birlikte nesnelerin interneti kavramı da insan hayatını pozitif yönlü etkilemeye devam etmekte.

Bu gelişmeler bunlarla sınırlı kalmayıp endüstriyel alanda da birbirlerini algılayan makine ve teknolojik ürünler arasında da iletişim hızla gelişiyor.

Bugünkü yazımda gerek insanların günlük yaşamında gerekse endüstri alanında nesnelerin interneti (IoT) uygulamalarına yönelik çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgilerin bir özetini size aktarmak istiyorum.

Internet of Things yani IoT, ilk kez Kevin Ashton tarafından 1991 senesinde ortaya atılmış bir kavram olmakla birlikte yeni teknolojik kavram akıllı cihazların, birbirlerini algılayan ve iletişime geçebilen nesneler aracılığıyla akıllı bağlantısı şeklinde tanımlanmaktadır.

Dijital dönüşümün en önemli kavramlarından biri de Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things).

Akıllı cihazların internet aracılığıyla birbiriyle iletişime geçmesini, haberleşmesini sağlayan IoT, birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar veya benzersiz tanımlayıcılar (UID’ler) ile sağlanan insanlara ve insandan ağa gerek duymadan bir ağ üzerinden veri aktarabilen sistemlerin tümünü ifade ediyor.

Bu teknoloji ile çok sayıda, küçük boyutlu, kablosuz teknoloji kullanabilen algılayıcı (sensor) cihazlar ile yaşadığımız çevredeki (ev, okul, işyeri, fabrika, şehir vb.) hemen hemen bütün olayları izlemek ve bilgi toplamak mümkündür.

Akıllı cihazların kullanımı eğitimde, sağlıkta, alış-verişte, tarımda, çalışma alanı gibi günlük yaşamımızın ve endüstrinin her alanında hızla yaygınlaşmakta.

Örneğin, “Akıllı şehir” kavramı, yol ağlarındaki trafiği izlemek için kullanılan IoT teknolojisi, toplu taşım kullanımı, trafiğe kapalı alanlarda yaya trafiği, geri dönüşüm merkezleri ve çöp toplama, akıllı sayaçlarla, evlerde ve işyerlerinde enerji kullanımında etkin olmakta sonuç olarak IoT kullanımı insanların yaşam konforuna olumlu etki yaratmakta.

“Maske-mesafe-temizlik” koşullarını gerekli kılan küresel COVİD-19 salgını insanlar arasındaki temasın sınırlandığı bir dünyada IoT teknolojinin uygulandığı cihazlar ve aletler ile temas gerçekleştirilmekte.

Bu süreçte, eğitim ve iş hayatının gündeminde “uzaktan çalışma modeli” uygulanmaya başladı.

Özellikle sağlık alanında kronik hastalığı olan veya yaşlı olup bakıma muhtaç kişilerin gerçek zamanlı veya periyodik sağlık bilgileri (kan şekeri, tansiyon, kalp atışı, vücut sıcaklığı, adım sayısı, anlık fiziksel durumu vb.) ilgili medikal cihazlardan alınabilmekte.

Bu bilgilerin aile ve hekim tarafından izlenebilmesi ve analiz edilerek ciddi durumlarda acilen reaksiyon gösterilebilmesi ancak buna olanak veren bir nesnelerin interneti tabanlı bilgi sistemi ile gerçekleşebilmekte.

Sanayide temassız çalışma ve hijyen koşullarının tam sağlanabilmesi için devreye hızla dijitalleşme; robotlar, otonom araçlar, akıllı cihazlar, giyilebilir teknolojiler ve yapay zeka girdi.

IoT’nin endüstriyel alanında uygulamaya gelindiğinde, otomasyon sistemlerinin bütünleşik uygulaması IIoT (Industrial Internet of Things) olarak adlandırılmaktadır.

Endüstri ve IoT’nin birleştirilmesi ile üretimde kullanılan akıllı cihazlar, insan hatasını en aza indirerek, gerçek zamanlı bilginin karar destek sistemleri tarafından değerlendirilmesini sağlayacağı öngörülmekte.

Bu da üretimde kalitenin arttırılması, maliyetlerin azaltılması, rekabetçi ürünler yaratılması gibi birçok olumlu etki yaratacağı ifade ediliyor..

Çeşitli endüstrilerdeki kuruluşlar daha verimli çalışmak, daha iyi müşteri hizmeti sunmak, karar vermeyi geliştirmek ve işinin değerini artırmak, müşterilerini daha iyi anlamak için IIoT teknolojisini kullanıyor

Sanayinin de dijitalleşmesiyle birlikte konuşulmaya başlanan ve sanayide yeni bir devri ve anlayışı ifade eden “Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0” kavramları artık yakın gelecek değil, bugünün konusunu haline geldi.

Endüstri 4.0 ve Toplum 5.0 kavramlarıyla birlikte yapay zekadan (Al), nesnelerin internetine (Iot), bulut teknolojilerinden, akıllı cihazlara, siber güvenlikten, otonom araçlara ve robotlara, sanal gerçeklikten 5G’ye, büyük veriden güçlendirilmiş Edge’ye, giyilebilir teknolojilerden, 'drone'lara kadar birçok yeni kavram, günümüzde daha güçlü ve hızlı biçimde sahne alarak endüstrinin dijital geleceğini belirleyecek.

Günlük yaşamda ve endüstride bilgi ve iletişim teknolojilerine ilgi duyanlara yararlı olacağı inancı ile aktaracağım özet bilgiler özetle bunlar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar