Haiti'nin elektrik ihtiyacını Karadeniz Holding karşılayacak
Resmi temaslar için Amerika kıtasında bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ilk durağı Haiti’ydi. Bu ziyaret, Türkiye ile çok fazla siyasi ve ekonomik bağı olmayan Haiti ile yeni bir dönüm noktası olacak gibi görünüyor. Zira Çavuşoğlu’nun ziyaretinde Karma Ekonomik Komisyon kuracak ekonomik işbirliği anlaşması dahil 7 önemli anlaşma imzalandı. Bu anlaşmalar dışında gözden kaçan bir görüşme daha vardı. Bunu da Haiti Devlet Başkanlığı duyurdu.
Çavuşoğlu, Haiti Dışişleri Bakanı Claude Joseph ile görüşmesinde enerji alanında önemli bir adım atıldı, iki ülke arasında elektrik üretimi konusunda mutabakata varıldı. Her iki dışişleri bakanlarının yanı sıra bu görüşmelerde Haiti Maliye Bakanı Michel Patrick Boisvert, Merkez Bankası Başkanı Jean Baden Dubois, Devlet Başkanlığı Enerji Danışmanı Evenson Calixte ve Türk şirketi Karadeniz Holding’e ait Karpowership Ticaret Grup Başkanı Zeynep Harezi de yer aldı.
Elektrik kesintileri sık yaşanıyor
Amerika kıtasının en fakir ülkelerinden biri olan Haiti uzun zamandır ekonomi alanında atılım yapma hedefinde. Ancak enerji ihtiyacı bu hedeflerinin önünde en büyük engel. Özellikle elektrik kesintilerinin sık yaşandığı Haiti’nin Dışişleri Bakanı Joseph, Türk enerji şirketi Karadeniz Holding’in yüzer enerji santrallerinden elektrik sağlama hedefinde olduklarını söyledi. Ülkedeki kesintilerin önüne geçmek istediklerini, bu konunun birinci derecede çözülmesi gereken problem olduğunu ifade eden Haitili Bakan, mutabakat anlaşmasını imzaladıklarını belirtti.
Haiti Dışişleri Bakanı Claude Joseph "Haiti Hükümeti ile Türkiye arasındaki bu stratejik ortaklık, ülkemiz için önemli bir kilometre taşı. Uzun süredir devam eden enerji krizine yardımcı olacak. Karpowerships, güç kaynağımızdaki mevcut, ciddi boşluğumuzu doldurma konusunda hızlı ve anlamlı bir adım imkanı sunabilecek" ifadelerini kullandı.
22 gemiyle dünyanın en büyüğü
Dünyada 10'dan fazla ülkede, 22 yüzer enerji santrali ile faaliyet gösteren Karpowership'in, bu alanda 5 milyar doların üzerinde yatırımı bulunuyor. 2007'de ilk yüzer enerji gemisini Irak'ta devreye alan şirket, Lübnan, Gana, Endonezya, Mozambik, Zambiya, Gambiya, Sierra Leone, Sudan, Küba, Guinea Bissau ve Senegal’de faaliyetlerine devam ediyor. Şirket bu ülkelerde 34 milyon insanın elektrik ihtiyacını karşılıyor.
Tamamı Türk mühendisler tarafından tasarlanan ve üretilen enerji gemilerinde sıvı yakıt kullanılıyor. Gerektiğinde tüm gemiler ikinci bir yakıta da geçebiliyor. Son açıklanan bilgilere göre şirketin gemilerindeki enerji kapasitesi 2 bin MW Şirketin hedefi 5 yıl içerisinde bu rakamı 5 bin MW’a ulaştırmak.