Güven endekslerinin öne çıkacağı bir hafta olacak
Haftaya, bu sabah açıklanacak olan hizmet, perakende, inşaat ve reel kesim (sanayi) güven endeksleri ile başlayacağız. Güven endekslerinin ilki olan tüketici güven endeksi geçtiğimiz günlerde açıklanmış ve Şubat ayında düşüş göstermişti.
Bugün, sektörel güven endekslerinin de tüketici güveni gibi düşüp düşmeyeceğini göreceğiz. Saat 10’da elimizde muhtemelen karmaşık bir tablo olacak. Bazı endeksler artarken bazıları düşecek. Ama içlerinde en önemlisi olan reel sektör güven endeksinin hareketi kritik öneme sahip.
Reel kesim güveni Ocak ayında 108.7’den 106.4’e gerilemişti.
Reel sektör güveninin alt endekslerinden mevcut siparişler, mevcut mal stoku, gelecek 3 ay üretim hacmi, gelecek 3 ay istihdam, son 3 ay sipariş, gelecek 3 ay ihracat ve sabit sermaye yatırım endeksleri Ocak ayında gerilemiş; sadece genel gidişat endeksi yükselmişti.
Yine bu sabah Merkez Bankası, Şubat ayı kapasite kullanım oranı verisini açıklayacak. Ocak ayında mevsim etkilerinden arındırılmış veri yüzde 75.8’e gerilemişti.
Bu sabah 11’de açıklanacak olan turizm verileri, sektörün 2020’ye nasıl bir başlangıç yaptığının işaretlerini verecek. Çin’den gelen turist sayısının nasıl değişeceği ilgi çekici olabilir.
Cuma sabah 10’da TÜİK, Ocak ayı dış ticaret verilerini açıklayacak. Ay başında açıklanan geçici veriler ihracatın yüzde 6.1, ithalatın ise yüzde 19 arttığını ortaya koymuştu. Orta Vadeli Program hedefleri çerçevesinde 2020 genelinde ihracatta yüzde 5.1, ithalatta yüzde 10.1 artış öngörülüyor.
Cuma aynı saatte 2019 yılının son çeyrek büyüme hızı ve GSYİH detayları açıklanacak. Böylece cari denge, bütçe dengesi gibi 2019 genel görünümüne dair pek çok veri de netleşmiş olacak.
Öncü göstergeler son çeyrekte yüzde 5’i aşan bir büyüme olacağına işaret ediyor.
Yurt dışında Almanya ve ABD’de 4. Çeyrek büyüme ile güven endeksleri haftanın öne çıkan verileri olsa da; en çarpıcı veri Cumartesi sabah 4’te açıklanacak olan Çin’in Şubat ayı PMI endeksi olacak.
Çin 7 Şubat’ta açıklaması gereken Ocak ayı dış ticaret verilerini açıklamamış ve bu nedenle virüs salgınının ticaret üzerindeki etkileri belirsiz kalmıştı. Ocak ayı PMI verisi ise Aralık’a göre gerileme göstermişti.
Yurt içi
Pazartesi 10:00’da şubat ayı sektörel güven endeksler.
Pazartesi 10:00’da şubat ayı reel kesim güven endeksi.
Pazartesi 10:00’da şubat ayı kapasite kullanım oranı.
Pazartesi 11:00’de ocak ayı yabancı turist veriler.
Perşembe 10:00’da şubat ayı ekonomik güven endeksi.
Cuma 10:00’da Ocak ayı dış ticaret istatistikler.
Cuma 10:00’da 2019 yılı 4. Çeyrek GSYİH.
Yurt dışı
Salı 10:00’da Almanya 4. Çeyrek büyüme.
Perşembe 16:30’da ABD 4. Çeyrek büyüme.
Cumartesi 04:00’te Çin şubat PMI .