Gümrük camiasında son gelişmeler

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET

Sayın DÜNYA okurları, gümrük camiasında çok hızlı değişiklikler olması olağan karşıla-nan bir durumdur.

Son zamanlarda, Yeminli Gümrük Müşaviri Sistemi’nde ticaretin ve gümrük işlemlerinin kolaylaştırılmasında, müşavirlerin ücret tarifelerinin belirlenmesinde-elektronik işlemlerde-rejim kararlarında yapılacak değişiklik ve düzenlemeler yıl sonuna doğru yoğunluk kazanacağa benziyor.

YGM Sistemi ile ilgili hem hukuki süreç hem de idari düzenlemelerdeki eksikliklere önceki yazılarımda dikkat çekmiştim ama kaos ortamının süreceği anlaşılıyor.

Bu arada, 20/11/2019 Ortak Transit Rejimi çerçevesinde intermodal taşımacılık kapsamında gerçekleştirilecek ülkemiz hareketli ihracat taşımalarında hareket gümrük idare-since belirlenen transit süre sınırlarının, eşyanın taşıma modları arasında aktarılmasın-da geçen sürelerden ötürü yetersiz kalabildiği ve bu durumda da varış gümrük idarelerinde, süre aşımından kaynaklı olarak farklı yaptırımlara maruz kalınabildiği sorununa çözüm getirilmiş bulunuyor.

Buna göre; transit süre sınırı belirlenirken; hareket gümrük idaresine taşımanın intermodal taşımacılık çerçevesinde yapılacağına ilişkin verilecek bilgiye istinaden, taşıma modları arasındaki geçiş süreleri de dikkate alınarak intermodal taşımacılık kapsamındaki ihracat taşımalarıyla sınırlı olmak üzere; transit süre sınırının anılan tebliğin Ek-13'ünde yer alan tablodaki azami sürelere 15 günü aşmayacak şekilde yeterli süre ilave edilerek belirlenmesi talimatı taşra birimlerine verilmiş bulunuyor.

Bir diğer düzenleme de; Güney Kore menşeili eşya ile ilgili yaşanan yaygın sorunlar konusundaki düzenleme idi. Önceki yazımda detayları vermiştim.

Keza, 28/11/2019 tarihli düzenleme Dahilde İşleme İzinleri’nde süre düzenlemesi yapıldı. Buna göre; daha önce düzenlenmiş ihracat taahhüt hesabı henüz kapatılmamış Dahilde İşleme İzin Belgeleri/Dahilde İşleme İzinleri ile ihracat taahhüt hesabı müeyyideli olarak kapatılmış ancak müeyyidesi kısmen de olsa tahsil edilmemiş olan dahilde işleme izin belgelerine/dahilde işleme izinlerine, bu tarihten itibaren 6 (altı) ay içerisinde Bakanlığa müracaatta bulunulması kaydıyla, bu müracaatın uygun görüldüğü tarihten itibaren belge/izin orijinal süresinin yarısını geçmemek üzere ilave süre verilmesi kararlaştırılmış bulunuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar