Geleceğin ekonomisini 'C jenerasyonu' belirleyecek
Etiya Kurucu Ortağı ve CEO’su Aslan Doğan, “Artık tüketicileri sadece yaş, cinsiyet, meslek, ekonomik düzey gibi kriterlere göre ayırmanın geçerliliği kalmadı. X, Y, Z gibi ayrımlar yerine “Connected customer” olarak ifade ettiğimiz C jenerasyonu devrede. Dijitale çoktan adapte olmuş, markalarla ilişkileri deneyim odaklı, daha talepkar ve kişisel, anlık beklentileri yüksek, tolerasyonu ve sadakati düşük, yeni bir kitle karşımızda” diyor.
Etiya, kendisini “Türkiye’nin teknolojisini yazan şirket” olarak tanımlıyor. Sektörde geride bıraktığı 16 yıllık deneyimle, şirketlerin dijital dönüşüm yolculuklarında iş ortağı olarak çalışıyor. Hizmet alanını sadece Türkiye ile sınırlamayan Etiya, Singapur, Dubai, Hollanda, Montreal ve Silikon Vadisi’ni kapsayan 3 farklı kıtada, 7 ülkede Türkiye’nin yazılımdaki gücünü dünyaya yansıtıyor.
Pandemi sonrası dünyada şirketlerin odağında farklı bir müşteri kitlesi olacağını öngörüyoruz” diyen Etiya Kurucu Ortağı ve CEO’su Aslan Doğan, “Artık tüketicileri sadece yaş, cinsiyet, meslek, ekonomik düzey gibi kriterlere göre ayırmanın geçerliliği kalmadı. X, Y, Z gibi ayrımlar yerine “Connected customer” olarak ifade ettiğimiz C jenerasyonu devrede. Dijitale çoktan adapte olmuş, markalarla ilişkileri deneyim odaklı, daha talepkar ve kişisel, anlık beklentileri yüksek, tolerasyonu ve sadakati düşük, yeni bir kitle karşımızda. Geleceğin ekonomisinde var olmayı hedefleyen herhangi bir kurumun C jenerasyonunu göz ardı etmesi ise imkansız” diyor.
Gündemimiz, yeni 2,4 milyon tüketici
Aslan Doğan, C jenerasyonunun temsil ettiği büyüklüğe dikkat çekmek için“We Are Social 2020” verilerine gönderme yapıyor: “Bu verilere göre; dünyada 5.19 milyar mobil telefon kullanıcısı bulunuyor. İnternet kullanıcı sayısı 4.54 milyara ulaşıyor. Dünya nüfusunun neredeyse yarısı, yani 3.8 milyar kişi aktif olarak sosyal medya kanallarını kullanıyor. Türkye’de ise aktif sosyal medya kullanıcı sayısı ülke nüfusunun yüzde 64’üne denk gelen 54 milyon. İnternete bağlı kullanıcı sayısı her yıl yüzde 4 oranında büyüyor. Bu da her yıl Etiya’nın odağında yer alan ‘Connected Costomer First’ yaklaşımı kapsamına giren 2.4 milyon kişi daha demek… İşte bizim gündemimizde, bu 2,4 milyon tüketici ve bu tüketicilere uygun kanal ve stratejiler ile ulaşmayı hedefleyen şirketler var.”
Djital dönüşümde ağırlık yazılıma verilmeli
Türkiye’de teknoloji pazarının hızla büyüdüğünü ve özellikle yazılım, danışmanlık ve hizmet alanına doğru evrildiğini söyleyen Doğan, son beş yıldır teknoloji pazarının her yıl ortalama yüzde 17 büyüdüğünü, yazılım sektörünün toplam payının da her sene arttığını söylüyor. Aslan Doğan, “2021 yılında 210 milyar TL’ye ulaşacağını öngördüğümüz pazarın yüzde 27’lik payını yazılım hizmetleri ve çözümleri dolduracak. Bu rakamlar sektörümüzde çok önemli bir dönüşümü işaret ediyor. Ülkemizdeki dijital dönüşüm faaliyetlerinde ağırlığı yazılım tarafına vermemiz gerektiğini görebiliyoruz. Büyük resimde öncü rol almak ve karar vericiler arasında bulunmanın yolu yeni teknolojilerin üreticisi olmaktan geçiyor” diyor.
Genç işsizliğini sonlandırmanın yolu teknoloji
Aslan Doğan, yaşadığımız “evrimleşme” ve “yeni adaptasyon” sürecinde, sektörün en önemli problemlerinden birine de dikkat çekiyor: “TUBİSAD verilerine göre, sektörün önündeki 5 önemli problemden biri ‘nitelikli iş gücü açığı’. Araştırmasına göre Bilgi ve İletişim Sektörü toplam istihdamının her yıl yaklaşık yüzde 3-4 büyüdüğü ve toplam 150-160 bin kişi içinde Bilgi Teknolojileri kategorisi yüzde 66 pay ile yaklaşık 105-110 bin kişi olarak hesaplanıyor. Yazılım sektörü için insan kaynağı teşkil edebilecek 15-24 yaş grubundaki gençlerin 2018 sonu itibariyle sayısı yaklaşık 13 milyon, yani ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 15,8’i. Sonuçta, teknoloji alanında eğitebileceğimiz hazine değerinde bir gençliğimiz var ve bu gençlerin sadece yüzde 10’luk bir kısmını bile bulut teknolojisi, yapay zeka, büyük veri, siber güvenlik gibi teknolojiler konusunda eğitebilir ve nitelikli iş gücü piyasasına kazandırabilirsek, Türkiye’nin bilişim alanında süper güç olmaması için hiçbir neden ve engel yok. Eğer bunu başarabilirsek ülkemizde genç ve işsiz kelimeleri asla bir daha bir araya getirilemez.”
Şirketlerin en büyük eksiği…
“Şirketlerin gelecek stratejisinin merkezine müşteri deneyimini koyduğunu görüyoruz” diyen Aslan Doğan, “Buradaki en önemli konu ve bugüne kadar yapılan en büyük eksik ise doğru analiz için, yapay zeka, analitik ve diğer veri çözümlerinin aynı şekilde merkezde yer almayışı” yorumunu yapıyor. Aslan, “Yapılan araştırmalar, müşterilerin yüzde 67’sinin daha iyi bir deneyim sunan şirkete daha fazla para ödemeyi kabul etiğini gösteriyor. Tüketiciler, kişiselleştirilmiş tekliflerle 2 kat daha fazla ilgileniyor. Sadık müşterilerin tekrar alışveriş yapma ihtimali ise 5 kat, sizi bir yakınına önerme ihtimali ise 4 kat daha fazla oluyor. Tüm bu rakamlar, dijital çağın müşterisine ancak doğru dijital stratejiler, yapay zeka teknolojileri, doğru analiz ve veri çözümleriyle erişebileceğinizi kanıtlıyor” diye ekliyor.