Fintech şirketine dönüşürken KOBİ'leri de dijitalleştirecek
Edenred Türkiye Genel Müdürü Selçuk Boztepe, Ticket Restaurant markası ile dünyadaki ilk yemek kartı sistemini kuran şirketin, ön ödemeli kurumsal çözümler konusunda finansal teknoloji şirketine dönüşme yolcuğunda, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yaparak, kobilerin dijitalleşme sürecine destek verdiğini söylüyor.
Ticket Restaurant markası ile dünyadaki ilk yemek kartı sistemini kuran Edenred, şirketlerin öğle yemeği giderlerinden akaryakıt alımlarına, iş seyahatlerinden ayni yardımlarına, teşvik ve ödüllendirmeden ofis giderlerine kadar, birçok gider kaleminde tasarruf etmelerini sağlayan, verimliliklerini artıran, çalışanların yaşamlarını kolaylaştıran ve motivasyonlarına katkıda bulunan kurumsal ödeme çözümleri tasarlıyor.
Bir süre önce Edenred Türkiye’nin Genel Müdürlük koltuğuna oturan Selçuk Boztepe, son beş senedir dijitalleşme ve inovasyona büyük yatırım yaptıklarını, özellikle de ekonominin yüzde 98’ini temsil eden KOBİ'lere penetrasyonu artırarak, dijitalleşme sürecine katkı sağlamayı hedeflediklerini söylüyor.
NYSE Euronext Paris borsasına kote bir şirket olarak, 46 ülkede, 10 bin çalışana sahip olan Edenred, özel ve kamu sektöründe 830 bine yakın müşteriye, 50 milyon kullanıcıya ve 2 milyon üye kuruluşa hizmet veriyor. 28 yıldır Türkiye pazarında hizmet veren Edenred Türkiye ise, 25 bini aşkın kurumsal müşterisinin 1,5 milyonu aşkın çalışanına 81 ilde 45 bin üye restoran ve kafede, binlerce akaryakıt istasyonunda hizmet veriyor. Selçuk Boztepe, şirketin dijital dönüşüm sürecini şöyle anlatıyor:
“Plastiksiz” inisiyatifi
“Pandemi başladığında, ciddi oranda olumsuz etkileneceğimizi düşündük, ama beklediğimiz gibi olmadı. Ücret gibi, yemek ödemeleri de en önemli yan hak olduğu için şirketlerin büyük bir çoğunluğu bunu vermeye devam etti. Sadece kullanım şekilleri değişti. Online siparişler attı. Nisan-mayıs aylarında ise yemek kartlarının süpermarkette kullanımı 2 kat arttı. Dijitalleşme herkesin dilindeydi ama pandemi ile birlikte, ne kadar elzem olduğu, ‘sözde değil, özde’ önemi anlaşıldı. Biz Karekod-QR uygulamasını 2019’da uygulamaya aldık. Sonrasında ise, MyEdenred uygulaması kapsamında, EdenredPay ile kullanıcılara yeni nesil mobil temassız ödeme imkanı sunuyoruz. Plastiksiz inisiyatifi kapsamında ise dijital kart uygulamasını hayata geçirdik. Bu sürdürülebilirlik, çevrenin korunması adına önemli bir girişim. Kart üretimi hızla azalıyor.”
Çalışan başına senede 6 bin TL tasarruf
“Türkiye’de yemek kartlarının penetrasyon oranı 2013’te yüzde 8-10 iken bugün yüzde 13’e ulaştı. Toplamda 32 milyon kayıtlı çalışan varsa bunun yüzde 13’ü yemek kartı hizmetinden faydalanıyor. Avrupa’da yüzde 30’a ulaşıyor bu oran. Çok ciddi bir penetrasyon olanağı var ve bu da KOBİ'lerde olacak. Bugün KOBİ'lerin yüzde 40’ı yemek ödemesini nakit olarak veriyor ve yemek kartı uygulamasına geçerek vergi indiriminden faydalanıp, ne kadar önemli bir tasarrufsağlayacaklarını bilmiyorlar.
2020 yılı günlük yemek bedeli istisnası KDV dahil 23,23 TL. Şirketler vergi indiriminden faydalanarak senelik çalışan başına 6 bin TL tasarruf sağlayabiliyorlar. Biz de bu kapsamda KOBİ'lere online eğitimler veriyoruz. Dijitalleşen yemek kartı sisteminin operasyonel verimlilik, tasarruf sağladığını anlatıyoruz. Onların dijitalleşmesine katkı sunuyoruz.”
Yapay zeka ile alternatif çözümler üreteceğiz
“Türkiye, konum, genç nüfus ve dinamizm açısından özel bir ülke. Konjonktür ne olursa olsun, Türkiye büyümenin yollarını buluyor ve önümüzdeki yıllarda da böyle devam edecek. Biz de dijitalleşme ve inovasyonla yatırım yapmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönemde Soft Post uygulamasını hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Böylece, mekan sahipleri akıllı telefondaki bir uygulama ile ödeme alabilecek. Bir diğer hedefimiz Sanal Post. Yeme-içme sektöründeki e-ticaret işlemlerinde ödemeler sanal post ile yapılabilecek. Yapay zeka uygulamalarını da MyEdenred uygulamamıza adapte ederek, müşterilerin kullanım tercihlerini analiz edeceğiz ve alternatif çözüm önerileri sunacağız. Amacımız yemek kartı şirketinden, fintech şirketine dönüşmek. Bu kapsamda Latin Amerika’da, Ortadoğu’da, Avrupa’da satın almalar yapıyoruz. Türkiye’nin en beğenilen şirketlerinden biri olmak için gerekli yatırımları yapacağız.”
“İdeal dünya, ideal insanlar, ideal gelişim”
Edenred, “İdeal dünya, ideal insanlar, ideal gelişim” adındaki 3 temel çatı programı kapsamında dünya genelinde topluma, çevreye ve insana fayda sağlayan çalışmalar ve işbirlikleri gerçekleştiriyor. Plastiksiz inisyatifi, Bir Dilek Tut sivil toplum kuruluşu ile yapılan işbirlikleri, ormanlar ve plajlardaki çöplerin toplanması, ihtiyaç duyulan bölgelere kıyafet, okul malzemeleri yardımı bu çalışmalardan bazıları.