Fide’den 185 milyon liralık yeni yatırım

KERİM ÜLKER
KERİM ÜLKER Perde Arkası

1950 yılında Çanakkale’de Cumhuriyet Konserve adıyla kurulan Fide, Türkiye’nin en eski gıda şirketlerinden biri. 1974 yılında Mehmet Salih Konakçı tarafından alınarak, aile şirketi haline gelen Fide Konserve, Balıkesir-Susurluk’ta kurduğu tesisle, dünyanın farklı coğrafyalarına ihracat gerçekleştiriyor. Geçtiğimiz günlerde şirketin CEO’su Cemal Konakçı ile sohbet etme şansımız oldu. Son dönemde hızlı ancak sessiz sedasız büyüyen firma, salça, doğranmış domates, pizza sosu, ton balığı, kemik suyu, mandalina konservesi, hazır yemek ve közlenmiş sebzeler alanlarında üretim gerçekleştiriyor. Yıllık 110 bin ton ürün işlediklerini ifade eden Konakçı, şu anda 200 kişiye istihdam sağladıklarını, sezonluk dönemlerde ise bu rakamın 400’e ulaştığını ifade ediyor.

Dünya devlerine üretim yapıyor

350 çiftçi ile sözleşmeli tarım usulüyle çalıştıklarını anlatan Konakçı’nın verdiği bilgilere göre şirket 2019’u 110 milyon TL’lik ciro ile kapatmış. Son 5 yılda büyüme ortalamasının senelik yüzde 40 olarak gerçekleştiği şirket, Avrupa ülkeleri ve Avustralya ağırlıklı 45 ülkeye ürün satıyor. Fide markasının yanı sıra private label üretim gerçekleştiren şirket, Tesco, Koop, Sainsbury, Safeway, Edeca, Kauflaund gibi dünya zincirleriyle çalışıyor. Fide’yi ilginç kılan ise satış içinde ihracatın payının yüzde 50 olması. Türkiye’de en büyük ikinci kapasiteye sahip şirket olduklarını belirten Konakçı, “Pazardan aldığımız pay hızla artmaktadır. Bugün itibariyle salçada yüzde 10 pazar payına sahibiz. 3 yıl önce geniş ürün gamımıza kemik suyunu ekledik ve pazarda hızlı bir yükseliş yakalayarak iç pazar lideri olduk. 5 milyon dolar yatırım yaptığımız ton balığında 4 farklı çeşitle Türkiye’deki market zincirlerinde önemli bir oyuncu olduk. Yine HORECA ürün gruplarında da yüzde 25 pazar payımız var” diyor.

10 milyon dolarlık yatırım tamamlandı

Gelelim Fide’nin yatırım hedeflerine. 2018’de 15 milyon dolarlık yatırımla mandalina konservesi ve 20 milyon dolarlık ton balığı yatırım hedefi koyduklarını anlatan Konakçı, “Bugün mandalinada 5 milyon dolar, ton balığında ise 5 milyon dolarlık yatırımımızı tamamladık. Ton ve mandalinadaki ihracat potansiyeli bizim yatırım yapmamızdaki en önemli itici güç oldu. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde mandalina ve ton balığında 25 milyon dolar yani 185 milyon lira daha yatırım yaparak 35 milyon dolarlık hedefimizi tamamlayacağız. Ayrıca enerjide de planlarımız var. Şu anda Susurluk tesislerimizde ayrıca 1000 kw’lık güneş enerjisi sistemi kurduk. Yeni alanla ilgili yeni yatırımlarımız da olacak” diye konuşuyor.

Pandemi sürecinde gıda, ambalaj, lojistik sektörü en temel ihtiyaç oldu. Her 3’ünü de kapsayan konservelik ürünler yeni yatırımlara sahne olacak, yeni iş kapıları yaratacak. 185 milyon liralık yatırım planlayan Fide Konserve bu şirketlerden biri.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar