Eti’den çikolataya 5 yılda 200 milyon TL yatırım

Didem Eryar ÜNLÜ
Didem Eryar ÜNLÜ YAKIN PLAN

Eti’nin ‘Bisküvi denince akla, hemen onun adı gelir’ sloganı yeni bir boyut kazanıyor ve 60 yılı geride bırakan marka çikolata sektörüne iddialı bir giriş yapıyor. Önümüzdeki 3 yıllık süreçte Eskişehir’deki çikolata fabrikasında yüzde 27’lik kapasite artışı yapmayı planlayan Eti, çikolata için son 5 yılda toplam 200 milyon TL’lik Ar-Ge ve teknoloji yatırımı yapmış olacak.
Eskişehir’deki çikolata fabrikasında markanın yeni hedeflerini anlatan Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu, Eti’nin Türkiye unlu mamuller pazarında 2012’den bu yana dominant pazar lideri olduğunu, çikolata pazarında ise güçlü bir pazar ikincisi konumunda bulunduğunu söylüyor.

Eti’nin 5.8 milyar TL olan 2019 cirosunun, 1.2 milyar TL’sini çikolata oluşturuyor. “Geçtiğimiz 20 yıla yakın sürede çikolatada rekabeti kızıştıran, zorlayan ve trendleri belirleyen bir marka haline geldik” diyen Polatoğlu, Eti’nin 2019’da toplam cirosunu yüzde 31, çikolata cirosunu ise yüzde 40 oranında artırdığını; 2020 yılı çikolata cirosunda ise yüzde 50’ye yakın artış hedeflediğini ifade ediyor.

2019 yılında Türkiye çikolata pazarının tonajda yüzde 2,5 oranında küçüldüğünü söyleyen Polatoğlu, "2020’de çikolata pazarının yüzde 2 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz. Eti’nin büyüme hedefi ise yüzde 25” diyor.

1 senede Türkiye’de 1.2 milyar paket Eti çikolatası tüketildi

Hakan Polatoğlu’nun verdiği bilgilere göre, son 1 sene içinde Türkiye’de 1.2 milyar paket Eti çikolatası tüketilmiş. Markanın en güçlü olduğu pazar ise Karam Gurme’nin de içinde olduğu bitter çikolata pazarı. Eti İcra Kurulu Başkanı Polatoğlu, Karam Gurme’yi Doğu Avrupa, Rusya, Suudi Arabistan gibi pek çok farklı coğrafyada global bir marka olarak büyüttüklerini söylüyor. Polatoğlu, “Ürünümüzü bazı coğrafyalarda Türkiye’deki gibi Karam Gurme adıyla tüketiciler ile buluştururken, Avrupa ve İngiltere’de ‘Dare’, Orta Doğu’da ise ‘Leil’ markaları ile satışa sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde Romanya’daki fabrikamızda da Karam Gurme için hat yatırımı yapmayı planlıyoruz. Karam Gurme’yi normal bir gofret üretiminden farklı olarak tümüyle bizim geliştirdiğimiz ve uzmanlığımızı ortaya koyduğumuz bir teknoloji ile üretiyoruz” diye ekliyor.

Eti Makine ile kendi teknolojisini geliştiriyor

Eskişehir’de bulunan çikolata fabrikasındaki cihaz ve makinelerin yüzde 70’i Eti Makine tarafından üretiliyor. Polatoğlu, “Makine parkurumuzun yüzde 70’i, Eti Makine’nin ürettiği, tamamen yerli imkânlar ve kendi insan kaynağımız tarafından geliştirilen, aynı zamanda Bilim ve Sanayi Bakanlığınca 'gıda sektörünün ilk Ar-Ge Merkezi’ olarak konumlandırılan Eti Makine tarafından yapılıyor. Örneğin, çocuk çikolataları pazarındaki ürünümüz Petito’nun üzerindeki 1 milimetreden daha küçük tasarımları gerçekleştiren yazılım Eti Makine tarafından geliştirildi. Eti Makine’nin sağladığı bu teknoloji ile ‘dünyanın en küçük dekorlu çikolata hattı’na sahip tek markayız” diyor.

Hedef, küresel marka olmak

Eti İcra Kurulu Başkanı Hakan Polatoğlu’nun dikkat çektiği önemli bir diğer konu Eti’nin çikolata üretiminin yüzde 70’inde yerli ham madde kullanıyor olması. Markanın toplam üretimi içerisinde yerli ham madde kullanımı ise yüzde 80’i buluyor. Eti ürünleri, sadece Türkiye pazarı ile sınırlı kalmayıp, beş kıtada 60 ülke pazarına ulaşıyor. 2020 hedefi toplam ihracat içerisinde yüzde 15 olan çikolata payını yüzde 25’e çıkarmak. 3-4 yıl sonunda ise yüzde 50’yi görmek. Polatoğlu da, uzun vadede Eti’yi küresel bir marka haline getirecek adımlar atmaya odaklandıklarını vurguluyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar