Eskişehir, kitap fuarıyla daha da zenginleşiyor
Çeyrek asır kadar önce, müzik ve film festivalleri için her sene iki defa giderek doğacaktı bitmeyen Eskişehir sevdam… Zeytinoğlu Vakfı'nın başlattığı festival için genç yaşta trafik kazasında ölen sanayici Mümtaz Zeytinoğlu'nun arkadaşları Tahsin Yücel, Erol Günaydın gibi ustalarla birlikte Haydarpaşa’dan özel trenle yolculuklar; Mümtaz Bey’in eşi Güneş Hanım’ın tadı hâlâ damağımda olan kahvaltıları (börekler, haşhaşlı gözlemeler, ev yapımı kaymaklar), o yıllarda henüz Anadolu Üniversitesi Rektörü olan Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in okulu için hayallerine ve yaptıklarına tanıklıklarım; Belediye Başkanı olduktan sonra, Porsuk Nehri'ni, yolları, ulaşımı, şehirleşmeyi düzene alırken, bilim, sanat ve kültür şehrinin ayrılmaz parçası olan sosyal tesislere de önem verişi. Eski Yaş Meyve ve Sebze Hali’ni Londra'daki Covent Garden benzeri biçimde onarılmasını sağlaması… Odunpazarı’nda kuracağı kütüphane için 30 bine yakın kitabımı bağışlamam…
Anılar, anılar, anılar…
Neredeyse bir kitap olacak kadar çok güzel günlerin biriktiği seneler… Ve bugün bu yazıda adlarını anamadığım o güzel Eskişehirli insanlarla birlikte şehri ve çevresini de tanımam; antik kaynaklarda önemli yolların kavşak noktasında kaplıcaları ile ünlü, ticaret ile zenginliğe kavuşmuş bir Frigya şehri olarak geçen Eskişehir’i daha daha sevmem… Frig Kralı Midas tarafından kurulmuş bir şehir olarak bilinen Midaion/Karahöyük’e; Yazılıkaya, Yapıldak, Kümbet, Asmainler, Zahran ve Porsuk vadilerine ziyaretlerim…
Eti Arkeoloji Müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Lületaşı Müzesi, Eğitim Karikatürleri Müzesi, Esogü Zooloji Müzesi, Havacılık Müzesi, İnönü Karargâh Binası ve Savaş Müzesi, Odunpazarı Belediyesi Cam Atölyeleri Müzesi, Odunpazarı Belediyesi Ahşap Sanatları Müzesi, Kent Belleği Müzesi, Demiryolları Müzesi, Yunus Emre Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Ballıhisar/Pessinus Açıkhava Müzesi, Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi, Eskişehirspor Müzesi… Bunların dışında Hayvanat Bahçesi ve Eti Sualtı Dünyası… Yeni açılan Odunpazarı Modern Müze (OMM)… Gez gez bitmeyecek yerleriyle Eskişehir…
Son iki yıldır, Eskişehir’e gitmem için bir neden daha doğdu: Tüyap Tüm Fuarcılık Yapım AŞ. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği ve Eskişehir Ticaret Odası işbirliği, Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi desteği ile düzenlenen Eskişehir Kitap Fuarı…
Bu sene, geçtiğimiz Salı günü başladı, 15 Aralık Pazar gününe kadar sürüyor.
Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak tarafından açılan fuarın resmi törenine Kültür Eski Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuray Akçasoy, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, TÜYAP Anadolu Fuarları AŞ. Genel Müdür Yardımcısı Server Seçerve, TÜYAP Kültür Fuarları Kurumsal İletişim Müdürü Cemran Öder konuşmalarıyla katıldı.
Bölgenin kültürel yaşamına katkı sağlamayı hedefleyen; 155 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla hazırlanan Eskişehir Kitap Fuarı panel, söyleşi, atölye çalışmaları ve çocuk etkinliklerinden oluşan 50 kültür etkinliğine ev sahipliği yapıyor. Binlerce kitabı ve yayını bir arada bulma, sevilen yazarlarla tanışma, sohbet etme ve kitaplarını imzalatma olanağı; söyleşi, panel, şiir dinletileri, atölye çalışmaları gibi etkinliklere katılma imkânı, yayıncılık sektörü ile ilgili yenilikleri takip etme şansı, süreli yayınlar, dergiler ve fanzinlere ulaşma fırsatı sağlayan fuar; bugün ve yarın 10.00-19.30 saatleri arasında, kapanış günü olan 15 Aralık tarihinde ise 19.00’a kadar ziyaret edilebiliyor. Şehir merkezinden fuar alanına 10.00-17.00 saatleri arasında karşılıklı ring seferler düzenleniyor.
Müzeler kenti Eskişehir, kitap fuarıyla daha da zenginleşiyor…