Erteleme; zamanı çöpe atmaktır
Saatlerimiz tarafından mı yönetiliyoruz? Bu durumun şehirlerimize etkisi nedir? Peki ya bedenlerimize? Ertelemek zaten bir tür zamanı ziyan etmek değil midir? Ertelemeyin.
Bir iş ya da oluşun, bir eylemin içinden geçmekte olduğu, geçtiği veya geçeceği süreye zaman diyoruz. İşi akışına bırakırsın çözümü zamana bırakmış olursun. Ve usulca fısıldadı zaman; “bana bırak…” Ancak aklında bulunsun ki şu anda ertelediğin, büyük ihtimalle sonsuza dek yapılmayacaktır.
Zaman, her zihin için farklı akar; 10 yılın değerini, yeni boşanmış çifte sor, 3 yılın değerini ayrılmış âşıklara, 1 yılın değerini sınavda kalmışa, 9 ayın değerini hamile kadına, 1 günün değerini hasta yatağındakine, 1 dakikanın değerini uçağı kaçırana, 1 saniyenin değerini gümüş madalyalıya sor…
Zamanın coğrafyası
Zamanın coğrafyası vardır. Ünlü sosyal psikolog Robert Levine bir ömür boyu araştırmış, incelemiş ve yayınlamış. Her kültür, zamanı farklı algılar… İsviçre’de akrep ve yelkovan bir yere geldiğinde toplantı başlar, bir yere geldiğinde de biter. Dünyanın en hassas saatlerini zaten onlar yaparlar.
Londra’da 10 dakika geciksen dahi “zamanındasın.” New York’ta 15 dakika, Antep’te 25, Ankara’da 45 dakika gecikme dahi zamanında başlamaktır toplantıya… Oysa Arap ülkelerinde randevulaştığınız gün buluşamayabilirsiniz de… Türkiye’de mi? Bunun cevabını (lider veya il belirterek) sizden alsam?
İKİ SORU İKİ CEVAP / Zamana dair…
Zamanın bildik tanımı?
Herkes tarafından bilinen ama tanımlanması karmaşık olandır. Bilimsel tanımı, geçmişten günümüze, geleceğin ilerleyişidir. En, boy yükseklik boyutlarından oluşan uzayın zaman içinde yol almasıyla oluşan 4’ncü boyutun tanımıdır. Zamanımızı nasıl kullanıyoruz? Erteleme, zaman sorunu mudur?
Zaman, ertelenebilir mi?
Zaman içinde ilerlemek mümkün ama geriye gelmek ancak anılar üzerinden gerçekleşebilir. Zamanın hiç kimseyi beklemez, içinde ilerlersin. Bu yüzden zamana bırakma. Yap ya da yapma ama zamana bırakma… İnsan kurgusu olan zaman; kültürleri tanımlar ve sınırlar.
not/ Zamanı yöneten dünyayı yönetir
“Zamanın tık tık’ları… Güden; yaratıkları…” ne dışındayız zamanın, ne de büsbütün dışında… Akıp giden bu nehirde iki kere yıkanmamaktır.
Zamanı yöneten; dünyayı yönetir. Ömrün doldurman gereken muazzam bir zaman boşluğu ise, ziyandasın. Yaşıyorsan yaşlanmıyorsun… Zamana bakışın seni evrende ayrıştıracaktır.
Ramazan, zaman yönetimi için ilham dolu bir aydır. İmsak, zaten “zamanı bir yerde sonlandırmak” anlamındadır. İftar ise gün boyu tutulan orucun açıldığı zaman… Oruçlu olunan süre, yeme içme ve diğer şartların sürgit yerine getirildiği “yönetilmiş zaman” anlamındadır.
Sözü Şeyh Galib bitirsin; “Geçti gün ferdayı ko sâat bu sâat dem bu dem.” (Dün geçti, yarın gelir mi gelmez mi belli değil; saat bu saattir, an bu an…)
Neticede her birimiz; kendi zamanımızın coğrafyasının haritasını çıkararak, “çoklu-zamansallığa” sahip bir toplum olarak yaşamayı öğrenmeliyiz.
Değerli ekonomim.com okurları,
ekonomim.com ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da ekonomim.com sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar ekonomim.com yorum alanında paylaşılamaz.
ekonomim.com yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, ekonomim.com bu sorumluluğu üstlenmez.
ekonomim.com'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.