Elektriklilerde damping

Okan ALTAN
Okan ALTAN OTOMOTİVİN İÇİNDEN

Elektrikli otomobiller pahalı diye düşünülüyor... O sebeple de, menzili kısa, şarj süresi uzun, altyapı yetersiz gibi bir çok bahane ile çekiniliyor.

Oysa, kaç kişi günde 100 kilometreden fazla yol yapıyor? Yani, en küçük bataryalısı bile aslında menzil olarak yeterli.

Park yerinizde “uyuyan” otomobilinizi, ekonomik ev tipi ünitede bile bataryanızı akşamdan sabaha tümüyle doldurabildiğinizi bilerek, şarj süresini dert etmemelisiniz.

Şarj üniteleri ağı da, her gün yaygınlaşıyor. Hatta, yakıt istasyonlarından, otoparklara kadar bir çok yerde bulunmaya başladı.

Yani elektriklilere soğuk bakmak için bir sebep yok.

Peki, ya fiyatları?

Müşterilerin gözünde elektriklilerin “sevilebilmesi”, fiyatlarının benzinliler seviyesine inmesiyle başlayacak deniliyordu. Fakat, bu bile, şu anda başladı!

Otomobil üreticileri, portföylerini daha ekonomik etiketli elektrikli model seçenekleriyle zenginleştiriyorlar. Üstelik resmi teşviklerin üstüne şaşırtıcı kampanyalarla elektriklilerin popülasyon grafiğini dimdik yükseltiyorlar.

Avrupa’da araç satın alma primleri, indirimler ve KDV oranı iyileştirmesi, elektrikli otomobillerin fiyatlarını düşürmeye başladı. Hatta, minik modeller için yüzde 50'den fazla indirim bile söz konusu.

Elektrikli otomobiller için satın alma primi 6.570'den 9.480 Euro'ya yükseldiğinde, Renault Zoe, Volkswagen Up ve Smart Fortwo gibi modellerin fiyatları yarıya indi. 21.900 Euro’luk Renault Zoe, yaz başında tüm indirimlerle ve KDV düşüldükten sonra müşterilerine 9.179 Euro’ya satılabildi.

Çoğu üretici, teşvikler kapsamında vergi indirim programlarından başka özel satış kampanyaları da yapmaya devam ederken, Smart EQ Fortwo'nun fiyatı bile 9.838 Euro’ya indi. Yani Mart 2020'deki liste fiyatlarından yüzde 54 daha düşük. VW e-Up şu anda yüzde 49 daha ucuz olarak 10.924 Euro’ya satılıyor. Premium elektrikli olarak BMW i3'ün fiyatı da yüzde 40 düşerek 22.810 Euro oldu.

Uzun yolculuklarda şarj derdiyle uğraştırmayan Plug-In hibritleri kullanmak isteyenler de, artık hibrid modeller için satın alma priminin 5.475'ten 7.900 Euro'ya yükselmesinden faydalanabiliyorlar. Orta sınıf Mercedes hibritleri, şu anda Mart 2020'deki liste fiyatlarına göre yüzde 22, Volvo hibritleri yüzde 27, VW Passat Variant GTE ve Skoda Superb 1.4 TSI iV de yaklaşık yüzde 30 daha ucuza satın alınabiliyor.

Mart 2020'de 39.949 Euro olan BMW 225xe’de bile yüzde 35 tasarruf sağlanarak 25.313 Euro’luk fiyatlar görünüyor.

Kia ve Hyundai gibi markaların avantajları da, yüzde 36 ve 37 seviyelerinde.

Mart ayındaki fiyat listesine göre yüzde 28 ucuzlayan Toyota Prius PHEV, şu anda 26.109 Euro!

Almanya’daki bu kısmi manzaradan bile Avrupa hükümetlerinin, markaları ne derece desteklediğini ve tüketicilere nasıl kolaylıklar tanındıklarını çok iyi görebiliyoruz.

Türkiye’de ise; vergilerle “süslenen” elektrikli araçların “küçük teşvikli” ÖTV, KDV ve MTV’si, aslında ülkemizde çevresel kaygının pek olmadığını gösteriyor ve bu “en çevreci” bireysel ulaşım imkanının yaygınlaşmasını engelliyor.

Böylece, TOGG üretildiğinde ve ihracatı başladığında; Avrupalılar, bizim “yerli otomobil”imizi bizden daha ucuza satın alabilecekler!

Umarız, elektrikli otomobillerle atılacak “temiz çevre” adımları için Avrupa’daki büyük teşvikler, bizim buralara da yansır, her anlamda daha rahat “nefes” alabiliriz!..

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Teşvikkâr BYD 18 Kasım 2024
Sıra ithallerde mi? 11 Kasım 2024
Elektrik çarptı 04 Kasım 2024
Değişen Paris 21 Ekim 2024
Kısa devre 14 Ekim 2024
Kırmızı alarm 07 Ekim 2024
Ağır ceza 30 Eylül 2024
Türk gücü 23 Eylül 2024